Ézsiás retrospektív

Ézsiás István szobrászművész jubileumi kiállítása az Esterházy-palotában

ezsias-retrospektiv

2023. június 17-én nyílt meg Ézsiás István szobrászművész jubileumi kiállítása a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Esterházy-palotában Ézsiás retrospektív címmel. A tárlat július 23-ig látogatható.

Ézsiás István szobrászművész legújabb retrospektív kiállítása a fél évszázados alkotói pálya egészébe enged bepillantást. A tárlat az 1960-as évektől napjainkig mutatja be a Pápáról induló művész életútjának fontosabb állomásait. Reprezentatív válogatást nyújt konstruktív szemléletű, geometrikus sík- és térplasztikáiból, plexi- és fémszobraiból, faszobraiból, érmeiből. Ézsiás korai, veszprémi korszaka után élete fontos helyszíne volt Győr, ahol mint művészetszervező számtalan kiállítást rendezett, illetve 1990-98 között a Győri Nemzetközi Művésztelep acélszobrász-csoportját vezette. A RÁBA gyárral való együttműködésnek köszönhetően születtek az életmű ipari ihletésű fémszobrai, melyek hatása a jelenleg felváltva Budapesten és Olaszliszkán élő és alkotó művész munkáiban a mai napig felismerhető.

Ézsiás István mögött 1973 óta közel 300 egyéni és csoportos, hazai és nemzetközi kiállítás és számtalan rangos elismerés áll. Ilyen például az 1986-ban kapott Győr város Baross Gábor ezüst emlékérme, 1998-ban Győr Kultúrájáért érem, 2008-09-ben a Római Magyar Akadémia ösztöndíja, 2018-ban Veszprém város Pro Meritis díja, a 2017-ben, 2019-ben és 2021-ben az Országos Érembiennálék egy-egy díja. Alkotásait számtalan köz- és magángyűjtemény őrzi itthon és világszerte, Pápától Győrig és Caracastól Madridon át New Yorkig.

Az Ézsiás retrospektív kiállítás július 23-ig tekinthető meg, hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között.

Fotók: Vas Balázs

2023.07.06