Embernyomatok – Teleírtak egy könyvet a pannonhalmi bencés diákok


pannonhalmi-bences-gimnazium-embernyomatok

Egy több mint 120 oldalas kötetet jelentetett meg a Pannonhalmi Bencés Gimnázium diákjainak verseiből, novelláiból. Az Embernyomatok című antológiát az iskolában csaknem húsz éve működő stílusgyakorlatok szakkörre járó fiatalok jegyzik.

Egyik tanáruk, Dobszay Balázs így ír az alkotásokról a kötet előszavában: „A versek és prózai művek a mostani diákok ujjlenyomatai. Monotípiák: egyszeri és megismételhetetlen lenyomatok, amelyek nyomot hagynak alkotójukban és olvasójukban is.

A kötet kiadására és a nagy múltra visszatekintő stílusgyakorlatok szakkör fejlesztésére 3,5 millió forintot nyert a gimnázium a Kulturális és Innovációs Minisztérium Nemzeti Tehetség Program pályázatán. Így a diákokat egész tanévben kortárs szerzők mentorálták. Összesen tíz író volt a szakkör vendége: Seres Lili Hanna, Fehér Renátó, Áfra János, Géczi János, Jász Attila, Győrffy Ákos, Méhes Károly, Szécsi Noémi, Szalai Zsolt és Villányi László. A találkozás minden alkalommal igazi műhelymunka volt. A fiatalok felolvasták alkotásaikat, majd a szerzőkkel közösen elemezték azokat.

Azt gondolom, hogy nagyon építő és motiváló volt a diákok számára, hogy együtt dolgozhattak a kortárs irodalom jeles képviselőivel. Tanulhattak tőlük és jótanácsokkal látták el a fiatalokat” – mondta el Dobszay Balázs, aki a szakkört együtt viszi Komálovics Zoltán íróval, aki szintén a gimnázium pedagógusa. „A stílusgyakorlatok foglalkozás ilyenfajta fejlesztése mellett a pályázat másik nagy eredménye, hogy 16 diákunk írásaival megjelenhetett az antológia. A könyvet nyomatok díszítik, amelyeket szintén a gimnázium egyik tanítványa készített” – tette hozzá.

A kötetben mások mellett helyet kapott a gimnázium végzőse, Zsigmond Soma is, aki a 46. Kárpát-medencei Középiskolás Irodalmi Pályázaton idén áprilisban a vers kategóriában ezüst oklevelet szerzett, prózában pedig a pályázók díját nyerte el. Soma már 10-11 éves korában írt versfoszlányokat, de az írással komolyabban Pannonhalmán kezdett el foglalkozni. Komálovics tanár úr vette a szárnyai alá. „Tőle tanultam, hogyan kell egy szöveghez hozzáállni, milyen szempontok mentén érdemes megvizsgálni és azt is, hogyan fogalmazzak meg kritikát.

Bősze Péternek is sokat ad a szakkör saját bevallása szerint. Ő nemrég kezdett el alkotni, de írásaival máris helyet kapott a kötetben. Mint mondja, Pannonhalmán lehetőséget kapott arra, hogy írói vénáját kibontakoztassa és fejlessze, aminek már kézzel fogható eredménye is született. Péter osztálytársával, Fazekas Mihállyal megnyerte a II. Országos Versíró-versmondó versenyt.

A bencés diákok most elkészült kötetét várhatóan a nyári szünet után mutatják be a nagyközönségnek.

2023.07.05