Harrison Ford nem vonul vissza, Angela Bassett és Mel Brooks tiszteletbeli Oscart kap, film készül az amazonasi őserdőben rekedt gyerekekről

Három filmes hír a nagyvilágból

harrison-ford-angela-bassett-mel-brooks

Nem tervezi a visszavonulását Harrison Ford, ugyanakkor arról is beszélt, hogy Indiana Jonest utoljára alakította az Indiana Jones és a sors tárcsája című filmjében – számolt be róla a deadline.com hollywoodi hírportál. A 81 éves színész a CNN műsorában mondta el, hogy nincs szándékában felhagyni a színészettel, mert nem érzi jól magát munka nélkül. „Szeretek dolgozni. Szeretem hasznosnak érezni magam” – fogalmazott.

Mint hozzáfűzte, filmszínészként a többiekkel való közös munkát, „az együttműködés intenzitását és bensőségességét” szereti a legjobban. Az Indiana Jones és a sors tárcsájában játszott főszerepéről a Total Film című magazinnak azt nyilatkozta: „Utoljára játszom ezt a szerepet. Várhatóan ez lesz az utolsó alkalom, hogy a karakter (Indiana Jones) megjelenik a filmvásznon.

A James Mangold rendezésében forgatott két és fél órás produkcióban szerepel Phoebe Waller-Bridge, Mads Mikkelsen, Boyd Holbrook, Thomas Kretschmann, Toby Jones, Antonio Banderas és John Rhys-Davies is. A kalandfilm világpremierjét a májusi cannes-i filmfesztiválon tartották, ahol tiszteletbeli Arany Pálma-díjjal tüntették ki Harrison Fordot.

Angela Bassett, Mel Brooks és Carol Littleton kapja idén a tiszteletbeli Oscar-díjat, Michelle Satter pedig a Jean Hersholt Humanitárius díjat – jelentette be az amerikai filmakadémia. A négy Oscar-szobrot a filmakadémia kormányzói testületének 14. díjátadó ünnepségén, november 18-án Los Angelesben adják át – számolt be róla a Variety.com hollywoodi hírportál.

A díjazottakat Janet Yang, a filmakadémia elnöke méltatta közleményben. Mint fogalmazott: több évtizedes pályafutása alatt Angela Bassett alakításaival új színészi mércét állított fel, Mel Brooks öröksége az egész szórakoztatóiparra maradandó hatást gyakorolt, Carol Littleton filmvágói karrierje példaadó értékű az utódok számára. Michelle Satter pedig, a független filmes közösség oszlopos tagjaként számos filmkészítő pályáját egyengette. A tiszteletbeli Oscar-díjat kivételes életművek, a filmművészethez és filmtudományhoz való kivételes hozzájárulás, valamint a filmakadémiának tett kiemelkedő szolgálat elismerésére alapították.

Angela Bassett több mint negyven éve közkedvelt és elismert színésze Hollywoodnak, először 1993-ban jelölték Oscar-díjra a Tina című életrajzi drámáért, amelyben Tina Turnert játszotta, második jelölését pedig idén nyerte el a Fekete Párduc 2. című szuperhősfilmben nyújtott alakításáért.

A 96 éves, legendás rendező, producer, író, dalszerző és színész Mel Brooks a televízióban kezdte pályafutását. Nevéhez olyan nagy sikerű produkciók fűződtek, mint a Producerek, amelynek forgatókönyvéért Oscar-díjat is kapott, vagy az Űrgolyhók, a Fényes nyergek és Az ifjú Frankenstein. Brooks egyike annak a 18 művésznek, aki megkapta az Emmy-, a Grammy-, az Oscar- és a Tony-díjat is.

Carol Littleton filmvágói karrierje csaknem öt évtizeden ível át. Egyetlen Oscar-jelölését Steven Spielberg E.T. – A földönkívüli című filmjének vágásáért kapta, de ő volt a Silverado, A mandzsúriai jelölt és az Álomcsapda vágója is. Egy ideig ő képviselte a filmakadémia kormányzói testületében a vágókat, és a vágók céhének elnöki tisztét is betöltötte. Jelenleg is tagja az amerikai filmvágók igazgatótanácsának.

A Jean Hersholt Humanitárius díjat olyan személyeknek ítélik oda, akik humanitárius tevékenységükkel növelik a filmipar tekintélyét. Michelle Satter a Sundance Intézet Művészi Programjának alapító igazgatója, a független filmes alkotói közösség számos tagjának pályafutását támogatta több mint negyvenéves pályafutása alatt. Emellett ő vezette a Sundance Intézet ázsiai, európai, indiai, latin-amerikai és közel-keleti nemzetközi kezdeményezéseit is, továbbá alapítója és gondozója a Sundance Collabnak, egy globális digitális filmes közösségnek és oktatási platformnak.

Az amerikai filmakadémia kormányzói díjainak legutóbbi gáláján Michael J. Fox vehette át a Jean Hersholt Humanitárius díjat, a tiszteletbeli Oscarokat pedig Euzhan Palcy, Diane Warren és Peter Weir kapta. A 96. Oscar-díjátadó gálát 2024. március 10-én rendezik.

Megfilmesítik a négy kolumbiai gyermek történetét, akik repülőgép-szerencsétlenséget szenvedtek az Amazonas őserdejében, és magukra hagyatva negyven napot éltek túl, mielőtt a kolumbiai mentőegységek rájuk találtak volna – számolt be róla a deadline.com hollywoodi hírportál. A produkciót a Los Angeles-i székhelyű Candle Media karolta fel. A forgatókönyvön Daniel Coronell kolumbiai újságíró dolgozik, a rendező pedig Gaz Alazraki lesz.

A négy testvér, a 13 éves Lesly, a 9 éves Soleiny, a 4 éves Tien Noriel és az alig egyéves Cristin története bejárta a világsajtót. Az uitoto őslakos közöséghez tartozó gyerekek édesanyjukkal utaztak a kisrepülőn, amely május 1-jén lezuhant. A pilóta, egy másik felnőtt és az anya életét vesztette, így a gyerekek magukra maradtak. A kolumbiai hatóságok és több száz önkéntes kutatott utánuk hetekig, míg végül június közepén megtalálták őket. Csak ezt követően derült ki, hogy az édesanyjuk még négy napig életben volt, és halála előtt arra kérte a gyerekeket, hogy hagyják ott, és induljanak útnak, hogy esélyük legyen a megmenekülésre.

A túlélésről szóló filmet angol és spanyol nyelven forgatják majd. A forgatókönyv Daniel Coronell hamarosan megjelenő könyvéből készül, amelyet a Random House ad ki. A forgatókönyvből az Örömapa és a Mexikóban nagy sikerrel játszott A Noble család rendezője, Gaz Alazraki készíti a filmváltozatot.

Forrás: MTI

A képek a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép; 3. kép.

2023.07.05