Már csak egy év van hátra

Zsidók Győri Gyökerei Világtalálkozó: Győr, 2024. július 4-7.

gyori-zsinagoga

A győri zsidók deportálásának 80. szomorú évfordulójáról történő méltó megemlékezés keretében a civil kezdeményezésre létrehozott Zsidók Győri Gyökerei Alapítvány a Holokausztot túléltek leszármazottai részére Világtalálkozót rendez Győrben, 2024. július 4-7. között.

Az előkészületek 2021 őszén indultak. Mára lényegében körvonalazódtak a találkozó legfőbb keretei, programja, pontos győri helyszínei és az egyes események fontosabb tartalmi vonatkozásai. Ezek az aktuális helyzetnek megfelelően láthatók az alapítvány honlapján.

Örömmel értesültünk az önkormányzat és más helyi szervezetek különféle kezdeményezéseiről is, amelyek ugyancsak az 1944-es tragédia jövő évi, kerek évfordulójáról történő megemlékezést célozzák.

Sikerrel halad a Győrben és máshol, többek közt külföldön élő, győri gyökerekkel rendelkező leszármazottak új, virtuális közösségének az építése honlapunk és Facebook-csoportunk körül. E közösség aktív részvételével rohamosan gazdagodik a honlap tartalma, például családtörténetekkel, a győri zsidóság emlékeihez kapcsolódó anyagokkal, rokon linkek gyűjteményével. A közösség számos tagja tevékeny részt vállal magában a szervezésben is.

Kiemelkedő fontosságú, hogy a zsidó helytörténeti diákpályázatban résztvevő középiskolák csapatainak a felkészülése már elindult, a szeptemberben induló félév döntő jelentőségű lesz, hiszen a kutatási és művészeti munkák leadási határideje 2023. december 31. A nevezett iskolák történelemtanárai és külső szakemberek segítő kezet adnak a diákok előkészületeihez.

Krausz Péter, a Zsidók Győri Gyökerei Alapítvány kuratóriumi elnöke szerint „a konkrét tervek készen állnak, megvalósításuk tartalmi és technikai feltételeit lényegében már rögzítettük, azonban az ezek megvalósításához szükséges források még csak kis mértékben állnak rendelkezésünkre. Feltétlen szükségünk van további egyéni adományokra és jelentősebb intézményi (vállalati, állami) pénzbeli támogatásra. Folyamatosan keressük a lehetőségeket, pályázunk, de igazán megnyugtató pénzügyi alapot még nem sikerült teremteni. Adomány oldalunk itt található.

Dr. Krausz Péter kuratóriumi elnök, Zsidók Győri Gyökerei Alapítvány

2023.07.03