Magyar üvegművészeti kiállítás nyílik Velencében


glass-art-now

A velencei Ateneo Venetóban mutatkozhat be a Glass Art NOW! című, csoportos magyar üvegművészeti kiállítás szeptember 1. és 15. között, a 7. The Venice Glass Week nemzetközi üvegművészeti fesztivál keretében.

A Glass Art NOW! tárlatot először a 2022 Az üveg nemzetközi éve regionális záróprogramjaként, a belgrádi Iparművészeti Múzeumban rendezték meg; a Venice Glass Week lesz a nemzetközi utazókiállítás második állomása – emlékeztettek a szervezők közleményükben. Mint kiemelik, a Glass Art NOW! az anyag művészi feldolgozásának széles skáláját mutatja be a magyar üvegművészetben: hideg- és melegüveg technikák, öntés és üvegfúvás, laminált, ragasztott, fújt, csiszolt, polírozott, fényezett, homokfúvott üveg egyaránt látható lesz.

A belgrádi kiállítás szakmai sikere vezetett ahhoz, hogy Rainald Franz, a bécsi Iparművészeti Múzeum (MAK) munkatársa és a Venice Glass Week egyik nemzetközi szakmai kurátora felkérte a Bohus-Lugossy Alapítványt arra, hogy mutassa be a magyar üvegművészet Velencében. „A Bohus-Lugossy Alapítvány intézményi együttműködést kezdeményezett hazai és nemzetközi szereplőkkel a Magyar üveg ezer éve munkacímet viselő kárpát-medencei üvegtörténeti kutatásban való részvételre, így a kiállításon megjelenő történeti üvegmunkákat ezen intézmények gyűjteményeiből, valamint magángyűjteményekből válogatjuk ki” ‒ idézi a közlemény Bohus Esztert, az alapítvány alapítóját.

A kiállítás kurátora Szilágyi B. András művészettörténész, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) adjunktusa és a Bohus-Lugossy Alapítvány szakmai vezetője, valamint Dohnál Szonja művészettörténész, a veszprémi Művészetek Háza szakmai igazgatóhelyettese, főkurátora, a Laczkó Dezső Múzeum volt üveggyűjteményi kurátora lesz. „Célunk, hogy egy olyan kortárs anyagot állítsunk össze a velencei tárlatra, amely a magyar kortárs üvegművészet gondolati és technikai megvalósítási sokszínűségét reprezentálja. Ezért döntöttünk úgy, hogy a kiállításon szereplő kortárs üvegművészek pályázati úton, szakmai zsűrizés alapján kerülnek kiválasztásra” ‒ mondta el Szilágyi B. András.

Mint a szervezők kiemelik, több üvegművész új alkotással készül pályázni. A meghívásos pályázat elbírálását követően, július közepén a Bohus-Lugossy Alapítvány a MOME-val együttműködve huta napokat szervez, ahol a kiválasztott alkotók elkészíthetik a kiállításra szánt munkáikat az alapítvány anyagi támogatásával.

Fotó: Glass Art Now Facebook-oldal
Forrás: MTI

2023.07.03