Magyar Hősök

Szabadulószínház Győrben az MCC szervezésében

magyar-hosok-gyori-mcc

Az MCC győri képzési központja és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága színházi előadásra várta a kedves érdeklődőket június 23-án a Győri Nemzeti Színház Kisfaludy termébe.

A darab a Nemzeti Emlékezet Bizottsága, a Mathias Corvinus Collegium és a Mandiner gondozásában megjelent Magyar hősök című könyv alapján született, az előadás témája a XX. század történelmi porondjára röpítette a nagyszámú közönséget. A színdarab hat „hétköznapi hős” (Brusznyai Árpádné Honti Ilona, Gérecz Attila, Kiss Sándor, Olofsson Placid, Richter Gedeon és Salkaházi Sára) sorsának szokatlan nézőpontból történő bemutatásán keresztül segítette a diákokat a történelem megértésében és saját helyzetük értékelésében. A telt házas előadásra nagy számban érkeztek az MCC Középiskolás Programjának diákjai, illetve a szakmai rendezvényeikre rendszeresen ellátogató városi érdeklődők köréből.

magyar-hosok-gyori-mcc

A színdarab a hat történelmi személyiség életén keresztül mutatja be a XX. század embert próbáló fejezeteit, a magyarság életben maradásának küzdelmeit. A fiatalok számára saját nyelvükön nyújt valódi élményt, és gyarapítja a 20. századi magyar történelemi ismereteiket, az idősebbeknek pedig a múlt feldolgozásában nyújthat támaszt. A színdarab „hétköznapi hősei” átélték a nyilas, illetve a kommunista rémuralom üldöztetéseit, a történelmi megpróbáltatásokat, és nemegyszer életük kockáztatása által vállalták nemzetük és embertársaik védelmét. Az előadás főszereplői egy XX. századi szabadulószobában találják magukat, melyből a kijutás csak úgy lehetséges, ha megismerik és átélik a hat történelmi „hős” sorsát, életét.

A fiatalok számára először érthetetlennek tűnik a „játék”, de ahogy egyre inkább megismerik a „kapott szereplők” élettörténeteit, úgy válik egyre érhetőbbé számukra a XX. századi magyar történelem embert próbáló totalitárius rendszereinek működése, azoknak a magyar nemzetre gyakorolt pusztító hatásai, és így azok a közönség számára is egyre megismerhetőbbek lesznek. A színdarab egy múlt századbeli „időutazásra” hívja a kedves érdeklődőket, mely segíthet a nemzeti traumák újraértelmezésében és azok feldolgozásában.

magyar-hosok-gyori-mcc

Az MCC győri központja hétről hétre kínál izgalmas szakmai programokat az érdeklődők számára, melyekről a központ Facebook-oldalán szerezhetnek információt.

2023.06.30