Öt évszázad műkincseivel nyílt meg Madrid új múzeuma


museo-de-colecciones-reales-madrid

Új múzeum nyílt meg Madridban, a Királyi Gyűjtemény Galériájának (Galería de las Colecciones Reales) látogatói a spanyol uralkodók által öt évszázad alatt összegyűjtött festményeket, faliszőnyegeket, szobrokat, fegyvereket és pazar királyi bútorokat tekinthetnek meg.

Legutóbb 25 éve nyílt hasonlóan jelentős múzeum Spanyolországban: a bilbaói Guggenheim Gyűjtemény, amelynek épületét Frank Gehry tervezte – emlékeztett rá a CNN online kiadásának beszámolója. Az új madridi múzeum nyolcemeletes, modern épületét Emilio Tunon és Luis Mansilla spanyol építészek tervezték, akik 2017-ben munkájukért elnyerték egyebek között az Amerikai Építészeti Díjat is. A fehér betonból, gránitból és tölgyfából készült épület sok száz ablaka a királyi palota környékének kertjeire és a Casa de Campo parkra néz.

A 172 millió euróból (63,5 milliárd forintból) megvalósult múzeum gyűjteményében öt évszázad mintegy 650 műtárgya szerepel, a közönség Velazquez, Caravaggio és Goya mesterművei mellett például Cervantes Don Quijote című regényének első kiadását is megtekintheti.

A múzeum 40 ezer négyzetméternyi területén kialakított kiállítótermekben olyan műtárgyak is megtalálhatók, amelyeket korábban nem láthatott a közönség. Ezek egyike az El Arcángel San Miguel venciendo al demonio (Szent Mihály arkangyal legyőzi az ördögöt) című szobor, Luisa Roldán 1692-ben készült alkotása. De megtekinthető Diego Velazquez Fehér ló című festménye, amelynek keletkezését 1634-38-ra teszik, valamint Caravaggio 1607-ből származó Salome Keresztelő János fejével című képe is.

Forrás: MTI

A kép a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2023.07.01