A digitalizációról tanultak a Győri Gyerekegyetem kis hallgatói a Széchenyi István Egyetemen


mobilis-szie-gyori-gyerekegyetem

Az idén már hatodik alkalommal hirdették meg a Győri Gyerekegyetemet a Széchenyi István Egyetem és a Mobilis Interaktív Élményközpont közös szervezésében. Június 26. és 30. között az általános iskolások színes programokon keresztül ismerkedhettek meg a természettudományok és a technológia világával, betekinthettek az egyetem izgalmas életébe, élményszerű és játékos formában kerülhettek közelebb az intézmény gazdag képzési kínálatához.

A Széchenyi István Egyetem és a Mobilis intenzív, játékos elemeket is tartalmazó nyári tábora során a gyerekek egy rövid időre egyetemistákká válhattak, különleges előadásokon vehettek részt, kutathattak, kísérletezhettek, alkothattak, laborokat látogathattak. Az idei év fő témája a digitális világ sokszínűsége volt.

mobilis-szie-gyori-gyerekegyetem

A Győri Gyerekegyetem jellegzetessége, hogy az általános iskolás korosztályt bevezetjük az egyetem titokzatos, rendkívül izgalmas világába. Megmutatjuk számukra, hogy mennyire színes a Széchenyi István Egyetem kínálata, mi mindent lehet itt tanulni, mennyi érdekes technológiai fejlesztéssel és kutatással lehet foglalkozni” – fogalmazott korábban az eseménnyel kapcsolatban Keszthelyi Bernadett, a Mobilis Interaktív Élményközpont ügyvezető igazgatója. Hozzátette, a résztvevőknek gyermeknyelven mutatják be többek között a drónok, az önvezető járművek, a mesterséges intelligencia, a robotok és a digitalizáció világát. Mindeközben a gyerekek olyan különleges helyekre juthatnak be, mint az intézmény laboratóriumai, a világelithez tartozó hallgatói csapatok bázisai, a mosonmagyaróvári Smart Farm Tangazdaság.

mobilis-szie-gyori-gyerekegyetem

A Győri Gyerekegyetem segítségével már az általános iskolásokkal is megismertethetjük a Széchenyi István Egyetemet, ráadásul játékos formában hasznos tudást nyújthatunk számukra. A digitalizáció az életünk része, amelynek számos elemét, használatát már gyermekkorban érdemes megismerni” – emelte ki korábban prof. dr. Horváth Zoltán (a címlapképen), a Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Kar dékánja, aki az idei tábor nyitóelőadását tartotta Hogyan írjunk leckét a mesterséges intelligencia támogatásával, és hogyan ne? címmel. „Előadásomban a ChatGPT használatát mutattam be. Arról beszéltem, milyen veszélyei vannak, ha rosszul kérdezünk tőle, és mennyiben tud segíteni, ha jól használjuk” – hangsúlyozta.

mobilis-szie-gyori-gyerekegyetem

A kis egyetemistákat a héten a Széchenyi István Egyetem oktatói, szakemberei nagyelőadások és szemináriumok keretében vezették be a tudományos világba. Találkozhattak a sikeres hallgatói csapatokkal, köztük a közelmúltban mel is.

A kínálatból a sport- és szabadidős programok sem hiányozhattak, emellett a Mobilis különleges világa, a könyvtár- és kampusztúra tették felejthetetlenné a programot, amely pénteken a gyerekek diplomaátadójával zárult.

mobilis-szie-gyori-gyerekegyetem

Széchenyi István Egyetem
Fotók: Horváth Márton (1-2. kép), Májer Csaba József (3-5. kép)

2023.06.30