''Ez lesz a te világod''

Világjáték – Polcz Alaine 100 – kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban – Szabados Éva írása

polcz-alaine-kiallitas

Egy teljes életmű néhány négyzetméterbe sűrítve. Órákon át olvasva, hallgatva Polcz Alaine-t és a róla szóló sorokat, egyre több dimenziója nyílik meg egy mély szeretetet sugárzó ember örökségének, amely tanít bennünket a fájdalom belső értékké formálásáról, életerőről, a mindenből tanulás képességéről, őszinteségről és nagylelkűségről.

Polcz Alaine miután fiatal lányként megtapasztalta a világháború poklát, a legkiszolgáltatottabbak gyógyításának, támogatásának szentelte életét. Harcolt a súlyosan beteg és haldokló gyermekek jobb és emberségesebb kórházi körülményeinek megteremtéséért. Létrehozta a Magyar Hospice Alapítványt, amelynek fő célja humánus körülményeket biztosítani a gyógyíthatatlan betegeknek, visszaadni a haldoklók méltóságát és támogatni a gyászolókat. Generációk szemléletét volt képes formálni az Asszony a fronton, a Rend és rendetlenség, A halál iskolája vagy az Ideje a meghalásnak című műveivel.

A 2022-ben 100 éve született pszichológus, írónő előtt tiszteleg kiállításával a Petőfi Irodalmi Múzeum. A címben szereplő Világjáték felidézi azt a pszichológiai-játékdiagnosztikai módszert, amelynek magyarországi bevezetése és továbbfejlesztése Polcz Alaine szakmai életútjának egyik fontos eredménye volt.

Saját tárgyaimmal, bútoraimmal, játékaimmal berendeztem Magyarország első diagnosztikai és terápiás játékszobáját, és elkezdtem dolgozni a világteszten. Ennek alapja a Margaret Lowenfeld-féle analitikus vizsgálat volt. Ő mindenféle apró játékot adott a gyermekeknek, és a játékukat értelmezte, végig az analízis folyamán. Ebből a szabad játékból csináltam én egy tesztet, ami nemcsak hasznos volt, de a gyermekek is nagyon szerették” – írta Polcz Alaine a módszeréről, amelynek alkalmazásáról az érdeklődők videókat is megtekinthetnek a tárlaton.

polcz-alaine-kiallitas

Minden, ami van a nagy világban, azt itt megtalálod kicsiben. Ezekből építesz egy olyan világot, amilyet akarsz. Ez lesz a te világod.

A Világjáték inspirálta a kiállítás látványvilágát, és adta tematikus szervezőelvét: a teszt kérdései mentén, a tudományos és az irodalmi életmű, valamint a tárgyi hagyaték elemeiből, szövegeiből építették fel a tárlatot hat tematikus egységben.

Olvashatunk többek között férjéhez, Mészöly Miklóshoz fűződő, életre szóló és életmentő, ugyanakkor hűtlenséggel terhelt kapcsolatáról. Megismerhetjük erdélyi kötődéseit és életre szóló barátságát Bíró Bertával. Kiemelten van szó az Asszony a fronton című korszakos műről.

Nézz körül, mit látsz magad körül? Ez te vagy?

Külön egységben kaptak helyet szakácskönyvei és a renddel foglalkozó munkái, hiszen már akkor megosztotta tudatos életvitelről, minimalizmusról és környezettudatosságról szóló tapasztalatait, tanácsait, amikor ez még nem volt divat. Ezek a „receptek” ötvözik a pszichológus tudását és a rendkívül játékos, nyitott egyéniség kreativitását és életszeretetét.

polcz-alaine-kiallitas

Az interdiszciplináris kiállítás központi egysége Polcz Alaine szakmai tevékenységét mutatja be: a bábterápiás módszerektől a játékdiagnosztikai eszközökön át a kórházi ellátás és a halálra készülők gondozása területén elért szemléletformáló változásokig. A dokumentumokból állandó jobbító szándékának számtalan példáját ismerhetjük meg. Többek között kiállt a betegek azon autonómiája mellett, miszerint a beleegyezésük nélkül az orvos semmiféle beavatkozást ne végezhessen rajtuk, gyógyszert nekik ne adhasson. (Az orvosi eskü Genfben 2017-ben megújított formája tartalmazza, hogy az orvos köteles tiszteletben tartani a betegei emberi méltóságát és döntési szabadságát.)

Úttörő volt a haldoklás, gyász és eutanázia kényes kérdéseivel kapcsolatban is. Az elhivatott hősies bátorságával hozta elő a tagadás homályából ezeket a tabutémákat, amelyekről létfontosságú párbeszédet folytatni, hiszen mindenki életében elkövetkeznek.

Az életet mélyen megélő és szerető írónő a saját elmúlásához is bölcsen viszonyult. Testamentumában barátait és kezelő orvosait arra kérte, hogy engedjék őt a maga idejében és tiszta tudattal meghalni.

polcz-alaine-kiallitas

Most, ahogy visszatekintek az életemre, és egyszerre látom, mint egy jó kártyajátékos az összes kártyát, értelmet nyer az összes eleme. És ez gyönyörű. Így csinálnám végig az életemet újra. A szenvedéseivel együtt.

Ebben az idézetben egy olyan üzenet összegződik, amit Polcz Alaine egész életével közvetített: bármi is történjék veled, te formálod a saját világodat. A lelkekre finoman hangolt, szelíd és közben hihetetlen belső erővel rendelkező írónő már eddig is sokak számára volt példakép, de a kiállítás hatására bizonyára még többeket fog elvarázsolni lényével. Akik pedig már szívükbe fogadták, azokban tovább mélyülhetnek az általa plántált gondolatok, inspirációk.

A Petőfi Irodalmi Múzeum Világjáték – Polcz Alaine 100 című kiállítása 2023. október 31-ig tekinthető meg.

Szabados Éva
Fotók: Szabados Éva

Forrás: pim.hu, Wikipédia, hospicehaz.hu, akjournals.com

2023.06.29