Az alkotás boldogsága

Kovács Ildikó és Lövey Györgyi közös kiállítása a Triangulum Galériában

alkotas-boldogsaga-triangulum-galeria

2023. június 8-án nyílt meg Kovács Ildikó kerámia-, illetve Lövey Györgyi festménykiállítása Az alkotás boldogsága címmel a Triangulum Galériában. A tárlat július 9-ig látogatható.

Kovács Ildikó kerámiaszobrai olyanok, mint az alkotójuk. Szeretetet, derűt, az élet tiszteletét sugározzák környezetükre. A kemény agyag meglágyul a törékeny asszony ujjai alatt, az anyag aláveti magát a teremtő gondolatnak és erőnek. Győri születésű édesapja kántortanító volt, aki a harmincas évek munkanélküliségében végül Bezin nyert tanítói állást. Ezt aztán annyira megbecsülte, hogy haláláig ott maradt, hiába hívták később máshová. Ebben a piciny faluban született a hat Kovács testvér. Összetartó, szerető nagycsaládban nevelkedtek. A közeli tóról hordott agyag formázása jó időtöltés volt a gyerekeknek, szívesen próbálgatta mindegyikük. Ildikó az apai példát követve először tanító, majd földrajz-történelem szakos tanár lett. Több mint két évtizedet töltött a győri Nádorvárosi iskolában, ahol egyebek mellett szakköröket vezetett. Tanítványaival együtt kezdett újra agyagozni, egyre többet és többet.

Kovács Ildikó otthon érzi magát a szakrális művészetben. Számára az istenhit erőforrás és ajándék, a család pedig szent. A kereszténység a vezérlő elv életében. Művei a szülőfalujában, valamint győri, kisbajcsi, kunszigeti és egy római templomban (Santa Melania) segítenek átélni Jézus szenvedéstörténetét, Szűz Mária fájdalmát és örömeit. Kisplasztikáinak legkedvesebb témája az anyaság. Számtalan módon eleveníti meg anya és gyermek bensőséges kapcsolatát, a mindennapi élet változatos pillanatait. Gyengédség, jóság és valamiféle könnyed báj árad szobraiból. Kovács Ildikó művei arra sarkallnak, hogy tartsunk egy pillanatnyi szünetet, és gondolkodjunk el azon, miként találhatja meg újra az ember a számára legfontosabb értékeket, a családi szeretettől a vallási érzékenységig.

alkotas-boldogsaga-triangulum-galeria

Alkotásai érzelmekkel telítettek, és azt fejezik ki, hogy kis dolgoknak is érdemes örülni. Kiválóan tudja megjeleníteni a mély emberi érzelmeket, a mindennap megélt hit fontosságát hirdeti. Műveit terrakottából készíti, a négy fő elem, a föld, a víz, a levegő és a tűz egymásra hatását erősítve. Az általa megformált alakok nem mozdulatlanok, nem állóképek, hanem egy cselekvés pillanatát emelik ki, így fejezve ki azokat az érzéseket, amelyek az ember lelkét, fájdalmát, örömét, szeretetét meghatározzák.

Kovács Ildikó művésztársaival tizenkét éve hozta létre a Győri Alkotók Napóra Egyesületét, melynek kezdetektől a vezetője. Mind a megyében, mind Európa nagyvárosaiban számos nemzetközi tárlaton szerepelt. 2022-ben átvehette a Győr Művészetéért Díjat. Munkái nemcsak Győrben és környékén szerepeltek, hanem nemzetközi kiállításokon is bemutatkozhatott Európa számos nagyvárosában.

Lövey Györgyi polgári családban nevelkedett, szoros kapcsolatban a nagyszüleivel és a rokonsággal. A rajz és festészet mindig is közel állt hozzá, bár hosszú évekig nem gyakorolta, annak ellenére sem, hogy minden eszköz a rendelkezésére állt. 2016 májusában egy ajándékba kapott rajztanfolyamon vehetett részt, és azóta rendszeresen rajzol és fest. A rajzolás mellett a festést pár hónappal később kezdte el, és rövid időn belül az élete részévé vált. Barabás László festőművész körébe több éven át járt, a neves alkotó irányította, segítette fejlődését. Kapcsolatuk nem volt új keletű, hiszen Györgyi tanára volt az általános iskolában, így a rajz és festészet alapjait és szeretetét tőle tanulta meg. Az akvarell festészetet pedig egy neves steiermarki művésztől sajátította el.

alkotas-boldogsaga-triangulum-galeria

Lövey Györgyi tagja a győri Paál László Festőkörnek a budapesti Belvárosi Művészklubnak. Több kiállítás résztvevője, szívesen megméreti magát alkotói pályázatokon is. Szeretné a lehető legtöbbet elérni, művészi fokon végezni ezt a nagyszerű tevékenységet. Témaválasztása sokrétű, melyet Győr városa és utazásai inspirálnak, a csendéleteket is kedveli. Mindkét alkotó a Győri Napóra Alkotó Egyesület tagja, mely civil szervezet munkáját Győr MJV Önkormányzata is elismerte. Műveikkel 2022 őszén közös kiállítással a Tihanyi Apátság Galériájában mutatkoztak be.

Az alkotás boldogsága című kettős kiállítás július 9-ig tekinthető meg, minden nap 10 és 18 óra között.

Fotók: Vas Balázs

2023.06.24