Szárnyaljunk az égig!

A 16. Győrkőcfesztivál sajtótájékoztatóján jártunk – SzaSzi tudósítása

gyorkoc18

„Szárnyaljunk az égig! Három nap a világ! Szárnyaljunk az égig! Ez a Győrkőcfesztivál!” – az esemény hivatalos dalával fogadták a sajtó és a támogatók képviselőit 2023. június 21-én a Vaskakas Bábszínház színpadán, ahol a 16. Győrkőcfesztivál (június 30. – július 2.) részletei is kiderültek.

A színpadra varázsolt „házi” dzsungel misztikus légkörében, lelógó indái között hangolódhattunk Közép-Európa legnagyobb gyerekfesztiváljának beharangozójára Rab Viki zenéjére, Vitányi–Juhász István rap szövegére: „10 a helyszín, hol eldobod az agyad, 100 a százalék, hogy jól érzed magad, 1000 a program, de nem forintban, zsebpénz nem kell mert ingyen van!”

A résztvevőket az intézmény igazgatója, Kocsis Rozi, dr. Dézsi Csaba András polgármester és dr. Pergel Elza alpolgármester köszöntötte. „Az a szellemi tőke, amit az intézményeinkben létrehoznak az ott dolgozó szakemberek, az fantasztikus. Ilyen társulatokból kevés van az országban. A Vaskakas Bábszínház csapata láthatóan jól érzi magát abban a munkában, amiben lubickol, és ezt óriási szeretettel át is tudják adni a közönségüknek” – fogalmazott dr. Dézsi Csaba András. Az alpolgármester is elismerően szólt a házigazdákról, akik „minőséget és meglepetést hoznak a város életébe, és azon túl is”

Kocsis Rozi külön-külön is megköszönte a támogatóknak az ezerféle segítséget, amivel a rendezvény sikerességéhez hozzájárulnak. A Fogadjon örökbe egy Győrkőcprogramot! kampányra kilenc szponzort sikerült megnyerniük, amivel jobban meg tudnak felelni a minőségi szórakozás igényének. Az is elhangzott, hogy az önkormányzat 65 millió forinttal támogatja a háromnapos mesés – kalandos – játékos kavalkádot, Magyarország legnagyobb játszóterét. „Minden nehéz körülmény ellenére az önkormányzat támogatása példátlan, hiszen a bábszínház költségvetésén túl kaptuk a támogatást, ami szenzációs!” – hangsúlyozta a nagyvonalú segítséget Kocsis Rozi, aki meghatottan hozzátette: „Én a Győrkőc indulása óta tudom már, hogy semmi sem lehetetlen!

gyorkoc

Hamarosan gombamód nőnek ki a földből a színpadok, sátrak, pancsolómedencék, újabb sátrak, pálmafák és még újabb sátrak – a mesék, játékok és egyéb mulatságok helyszínei –, hogy június 30. és július 2. között helyet adjanak az ezernyi programnak. A gyerekek pedig ismét birtokba vehetik majd a belvárost a Széchenyi tértől a Radó-szigetig, mégpedig a jelképes kulcsátadási ceremónián pénteken, a megnyitón, a MintaPinty zenekar és a Makám együttes koncertje után. A rendezvényen 250 önkéntes tevékenykedik, segítenek például abban, hogy a gyerekek karszalaghoz jussanak, amelyeket a „fesztiválközpontban”, a Bécsi kapu téren vehetnek át egy fotóért vagy rajzolt önarcképért cserébe. A vársétány füvén fekvő óriási hernyók a jövő hét végén szárnyat bontanak, pillangóvá válnak (a Mokka alkotócsoportnak köszönhetően), világítanak, és árnyékot tartanak majd a nagy melegben.

A szórólapra pillantva lesz mindenféle program, hagyományos és újdonság, extra és várva várt is, minden, ami egy igazán fergeteges gyerekbulihoz kell. Hullámzó Győrkőc tér, Varázshíd, Tudós Kikötő, Babakert, Fess liget, Meseváros, Vers-Játszó-Tér, valóban az égig szárnyaló óriási madár, ahonnan az egész Győrkőc látható madártávlatból … Nem is sorolom, inkább irány a Győrkőchonlap, ahol részletesen megkapunk minden információt! Izgalmas felfedezést, csodás élményeket mindenkinek!

SzaSzi
Fotók: Vas Balázs

2023.06.22