125 éve született Erich Maria Remarque német író

Bogár Erika írása

erich-maria-remarque

125 évvel ezelőtt, 1898. június 22-én született a németországi Osnabrückben Erich Maria Remarque német pacifista és antifasiszta író. Szerzői nevét az eredeti Erik Paul Remark helyett édesapja, Peter Franz Remark időközben elnémetesedett francia eredetű családnevéből és édesanyja, Anna Maria Stallknecht keresztnevéből képezte.

Nyugaton a helyzet változatlan (Im Westen nichts Neues) című regényével vált világhírűvé, mely 1928-ban újságban, majd 1929-ben könyv formájában is megjelent. A művet saját tapasztalatai ihlették. A főhőshöz, Paul Bäumerhez hasonlóan tizennyolc évesen, tanítóképzős osztálytársaival – egy tanáruk hazafias biztatásának hatására – az iskolapadból került katonaként a nyugati frontra. Lövészárokban harcolt, ahonnan srapnell okozta sérülésekkel szállították kórházba. A háborút követően folytatta tanulmányait, majd tanárként, könyvtárosként dolgozott, újságíró és szerkesztő is volt.

Könyve bemutatta a háborúnak azt az oldalát is, amelyről a hősi katonatörténetek ritkán szólnak, mint az éhezés, a betegségek, a patkányok. A regényt 1929-ben huszonhat nyelvre ültették át, és olvashatóvá vált hazánkban is, Benedek Marcell fordításában, a Dante Kiadó gondozásában. Később ezt a fordítást más kiadók is megjelentették. A Cartaphilus Kiadó pedig 2008-ban, Filmregények sorozatában, Ortutay Katalin fordításában adta ki.

1930-ban bemutatták a könyv filmváltozatát (All Quiet on the Western Front) ‒ Lewis Milestone rendezésében, Louis Wolheim és Lew Ayres főszereplésével –, amely elnyerte a legjobb filmnek és a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat. 1979-ben és 2022-ben újra megfilmesítették, először Delbert Mann, majd Edward Berger rendezésében. Az 1979-es, Emmy- és Golden Globe-díjas feldolgozás főszerepeit Richard Thomas és Ernest Borgnine alakították.

A legújabb adaptáció 2023-ban kilenc jelölésből négy Oscar-díjat elnyert (legjobb nemzetközi film, legjobb operatőr, legjobb látványterv és díszlet, legjobb eredeti filmzene), valamint rekord mennyiségű, hét díjat vehettek át a készítői a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) londoni díjkiosztó gáláján. Német Filmdíjat (Lola-díj) is számos kategóriában nyert, köztük a színészek: Felix Kammerer és Albrecht Schuch. Pedig az első filmváltozatot Németországban 1930. december 11-én betiltották a „német tekintély rombolása miatt”.

A történet második része (Der Weg zurück), amely az első regény közvetlen folytatása, könyv alakban 1931-ben került ki a nyomdából. A háborúból hazaérkező német katonák polgári életbe való visszatérését mutatja be. Hazánkban még abban az évben, ismét Benedek Marcell fordításában, a Dante Kiadó adta ki ...és azután címmel. A könyv később Győztesek és legyőzöttek címen is megjelent.

Hitler hatalomra jutása után Németországban a – világ más részein pacifista regényként ünnepelt – művet hazafiatlannak minősítették és betiltották. A meglévő példányokat eltávolították a könyvtárakból és a boltokból, a könyvégetések során számos kötet megsemmisült. Az író a politikai támadások elől 1933-ban Svájcba menekült, majd 1939-ben kivándorolt az Amerikai Egyesült Államokba. 1938-ban megfosztották német állampolgárságától, 1947-ig – amikor megkapta az amerikai állampolgárságot – hontalan volt. 1948-ban visszatért Svájcba, ahol 1970-ben bekövetkezett haláláig élt.

Remarque már tizenhat évesen verseket, esszéket írt. Első regénye – még az eredeti nevével – 1920-ban Álomszoba (Die Traumbude) címmel jelent meg. Írásainak lírai hangvétele, helyenként szentimentalizmusa a Nyugaton a helyzet változatlan naturális képei között is fellelhető. Műveiben a két háború borzalmai, történelmi háttere és a különféle társadalmi helyzetű emberek életének bemutatása mellett fontos szerepet kap a reményt nyújtó szerelem. Az 1941-es kiadású, hazájukból kiutasított, országokon át menekülő, hontalan emberekről szóló Szeresd felebarátodat (Liebe deinen Nächsten) történetében ugyanúgy jelen van, mint A Diadalív árnyékában (Arc de Triomphe) című, 1945-ben megjelent regényében.

A hitleri Németországból Párizsba menekült orvos, Ravic doktor illegálisan tartózkodik Franciaországban, ezért hivatalosan nem operálhat. Sebészként kiszolgáltatott embereken segít, valódi otthon nélkül maga is rejtőzködik. Ravic életében a segítségre szoruló Joan személyében jelenik meg a szerelem. A történetet többször filmre vitték, az 1948-ban és az 1985-ben készült feldolgozások a legismertebbek. Az első Ingrid Bergman, Charles Boyer és Charles Laughton, a második (In the Shadow of the Arch) pedig Anthony Hopkins, Lesley-Anne Down és Donald Pleasence főszereplésével készült.

Erich Maria Remarque nővérét, Elfriede-t 1943-ban kivégezték, de az író csak a háború után értesült a sorsáról. Az 1952-ben megjelent, a mellerni koncentrációs táborban játszódó Szikrányi élet (Der Funke Leben) című művét neki ajánlotta. Az 1954-es Szerelem és halál órája (Zeit zu leben und Zeit zu sterben) helyszíne is a második világháborús Németország. Ez a könyv a hadszíntér mellett bemutatja a hátországot is, itt bontakozik ki a szabadságát töltő katona, Ernst Graeber és Elisabeth Kruse szerelme. 1958-ban, Douglas Sirk rendezésében, John Gavin és Liselotte Pulver főszereplésével készült film (A Time to Love and a Time to Die) a regényből, melyben Pohlmann professzor szerepében Remarque is feltűnt.

1962-ben jelent meg az író utolsó regénye, az Éjszaka Lisszabonban (Die Nacht von Lissabon). 1942-ben menekültek várakoznak Lisszabon kikötőjében, hogy hajóra szállhassanak Amerika felé. Egy férfi két hajójegyet, egyúttal a menekülés lehetőségét ajánlja fel egy másiknak, ha meghallgatja a szerelme és az élete történetét.

Erich Maria Remarque 1970. szeptember 25-én, Locarnóban hunyt el szívelégtelenség következtében, és Ronco sopra Ascona temetőjében helyezték örök nyugalomra.

Bogár Erika

Forrás:  Erichh Maria Remarque: A katona, Merényi Könyvkiadó, Budapest 1995.; Erichh Maria Remarque: A Diadalív árnyékában, Forum Könyvkiadó, 1969.; deutschesoldaten.fandom.com; en.wikipedia.org; moly.hu; port.hu; de.wikipedia.org

A kép a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2023.06.22