Az orvosok hercege – Boldog Batthyány-Strattmann László

Dokumentumfilm-vetítés a Triangulum Galériában

batthyany-strattmann-laszlo-dokufilm-triangulum-galeria

2023. június 22-én, csütörtökön 18 órakor a Triangulum Galériában (Győr, Gutenberg tér 2.) Az orvosok hercege – Boldog Batthyány-Strattmann László című 2022-es dokumentumfilm vetítésére kerül sor. A film után beszélgetés lesz az alkotókkal, valamint a Batthyány család tagjaival.

Orvos volt a hercegek között és herceg az orvosok között. Boldog Batthyány-Strattmann László szokatlan módon nemesi rangúként polgári foglalkozást választott és a szemek gyógyítója lett, diplomás orvosként kórházat emelt, vagyonának nagy részét a szegények kezelésének szentelte. A gyógyítás és a segítés mellett a hit és a család voltak példamutató életének alappillérei: feleségével, Coreth Mária Teréziával tizenegy gyermeket neveltek fel szeretetben és istenhitben. Az életnyi önzetlen szolgálat és hithű munkássága oly példamutató volt, hogy 2003-ban boldoggá avatták.

A dokumentumfilm Batthyány-Strattmann László figuráját a családtagok emlékeiből építi fel – dédunokája, a ma huszonéves Batthyány Boldizsár látogatja végig azokat a városokat, helyszíneket, ahol fellelhetőek a legendás orvos életének nyomai. Dunakiliti, Köpcsény, Körmend, Felsőörs és Budapest mind jelentős állomásai Batthyány-Strattmann életútjának, akiről az unokái is mesélnek, és akinek emlékét a mai friss diplomás orvosok is ápolják.

A programon való részvétel ingyenes!

2023.06.19