Paul McCartney mesterséges intelligencia segítségével készítette az ''utolsó Beatles-felvételt''


paul-mccartney-john-lennon

Paul McCartney a BBC egy rádióműsorában elmondta, hogy a mesterséges intelligencia segítségével sikerült elkészítenie az „utolsó Beatles-felvételt”. A fejlett technológia segítségére azért volt szükség, hogy John Lennon hangját egy régi demófelvételről fel tudja használni egy szám befejezéséhez. A szám elkészült, és még idén be is mutatják.

Bár az egykori Beatles-zenész nem mondta el, hogy melyik számról lehet szó, de valószínű, hogy a Now and Then az, amit 1978-ban Lennon komponált. A demófelvételt Paul McCartney 1994-ben kapta Yoko Onótól, az 1980-ban meggyilkolt John Lennon özvegyétől. A szám több más dallal együtt a „Paulnak” feliratú kazettán szerepelt, amit Lennon röviddel halála előtt készített – a számokat túlnyomó többségben New York-i lakásában, a zongoránál ülve vette fel.

A kazettáról Jeff Lynne zenei producer a Free As A Bird és a Real Love című dalokat még annak idején felfrissítette, és ezeket 1995-ben és 1996-ban ki is adták, mint 25 év után az „első új” Beatles-számokat. A Now and Then felvételén is dolgozott az együttes, de végül ez nem készült el. McCartney szerette volna, ha mégis felveszik, mert neki nagyon tetszett a szerelmes szám szövege, és az is, hogy Lennon énekel benne. Azonban végül, mivel George Harrison ellene volt, mégsem csinálták meg.

A demo háttérzajoktól megtisztított új változatát 2009-ben CD-n is kiadták a rajongók számára. Azóta McCartney már sokszor megemlítette, hogy szeretné befejezni a számot. Most végül a technológia fejlődése tette ezt lehetővé. A fordulópontot az jelentette, amikor Peter Jackson Get Back című Beatles-dokumentumfilmjéhez sikerült „megtanítani” a számítógépet arra, hogy felismerje a Beatles-tagok hangját, és el tudja különíteni a háttérzajoktól és a hangszerektől, tiszta hangzást hozva létre. Ezzel a technológiával énekelhetett „duettet” Lennonnal legutóbbi koncertturnéján McCartney.

Bár a lehetőségnek McCartney nagyon örült, aggodalmait is megosztotta a hallgatókkal a mesterséges intelligenciával kapcsolatban. „Ijesztőnek”, ugyanakkor izgalmasnak is nevezte ezt a jövőt. „Meglátjuk, hova vezet” ‒ tette hozzá. McCartney a londoni Nemzeti Képtárban megnyíló kiállítása előtt beszélt a rádióban. A tárlatot azokból a fotókból rendezték, amelyeket a zenész 1963 decembere és 1964 februárja között saját fényképezőgépével készített, amikor a Beatles elindult a világhír felé.

Forrás: MTI

A képek a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép.

2023.06.15