Múzeumok éjszakája Győrben 2023

Programajánló

muzeumok-ejszakaja-2023

Hogyan lehet elütni az időt az év legrövidebb éjszakáján? Remekül, hiszen idén is lesz „Muzéj”, vagyis színes programok, előadások, koncertek, tárlatvezetések, interaktív játékok a Múzeumok Éjszakáján országszerte. Nézzünk körül, mi került a győri palettára!

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum kiállításai mind kínálnak valami „extra” szórakozást. Az Apátúr-házban megelevenedik a vadnyugat – a Cowboyok és indiánok című kiállításhoz kötődően –, megnyílik a cowboy-ok udvara, ahol countrytánc-bemutatóra várják az érdeklődőket. Az elszántabbak nemcsak a táncban, hanem a műbika megülésében is próbára tehetik magukat, a legfiatalabbakat különféle játékokkal várják. Az Esterházy-palotában a reformkor elevenedik meg irodalmi stand up keretében. Az élő képregényben a Rómer múzeum munkatársai személyesítik és szólaltatják meg a Petőfi és kortársai Győrben elnevezésű kiállítás szereplőit. A Fruhmann-házban a Cserépkályha-kiállításhoz kapcsolódó előadások, kézműves foglalkozások és játékok között válogathatnak kicsik és nagyok. A Kreszta-házban a 2022-ben megújult Kovács Margit Állandó Kiállítást tárlatvezetés mutatja be az érdeklődő közönségnek.

A Magyar Ispitába ellátogatók a Megvesszük Győrt és bástyája mienk – A végvár törökkori ostromai című tárlathoz kapcsolódóan végvári vitéz bemutatót tekinthetnek meg muskétásokkal, ágyúdörrenéssel, illetve megismerhetik a 16. századi korhű viseleteket, fegyvereket és sátrakat. A Püspöki Udvarbíróházban az Amulettől a szenes vízig – Sötét varázslatok kivédése és egyéb mágikus gyakorlatok emlékei a Kisalföldön című időszaki kiállítás nyílik meg a látogatók előtt, valamint különféle társasjátékok várják az ide látogatókat. A Vastuskós házban a Patkó Imre-gyűjtemény iránt érdeklődők előadásokat, beszélgetéseket hallgathatnak meg. A Kőtárat különféle témájú tárlatvezetések keretében ismerheti meg a közönség, történelmi divatbemutató mutatja be a különböző történeti korok öltözködési szokásait, a török sarokban pedig a látogatók ízelítőt kaphatnak a török világ hangulatából, kulturális hagyományaiból. A családokat kincskereső és gyereksarok várja. A Zsinagóga kettős kupolájának megtekintésére is lehetőség nyílik az érdeklődők számára. A kiállítóhelyen Selényi Károly István tárlatának megnyitójára kerül sor, Ország Lili gyűjteményét tárlatvezetés mutatja be. Az estét a RETROdzsem zenekar koncertje zárja.

Részletes információkat a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum hírcsatornáin találnak.

2023.06.14