14. Flesch Károly Nemzetközi Hegedűverseny Mosonmagyaróváron


flesch-karoly-hegeduverseny-mosonmagyarovar

Június 4. és 11. között került sor idén a 14. Flesch Károly Nemzetközi Hegedűversenyre Mosonmagyaróváron, az egy hétig tartó megmérettetésen 35 induló előadásából született meg a végeredmény a nemzetközi összetételű zsűri döntése nyomán.

A 19. század vége felé, 1873-ban megszületett Mosonmagyaróváron egy kisfiú a helyi k.u.k katonaorvos Flesch Salamon ötödik gyermekeként, aki a Károly nevet kapta. Az ősök egykoron Sziléziából vándoroltak be a Mosoni-síkságra.

„A XIX. századi, polgárosodó Moson megye számos kiváló muzsikus szülőhelye. Békefi Ernő Moson megyei háromszögről tesz említést Liszt Ferencről írt könyvében. Ebben a háromszögben született Joachim József hegedűművész és pedagógus Köpcsényben (ma Kittsee), Nikisch Artúr karmester Mosonszentmiklóson, Klafsky Katalin Wagner-énekes Mosonszentjánoson, Mosonyi Mihály zeneszerző Boldogasszonyban (ma Frauenkirchen), Liszt Ferenc szülei Rajkán és végül, de nem utolsósorban Flesch Károly Mosonban. Felvetődhet a kérdés, minek köszönhető ez a kiváló, nemcsak európai, hanem világhírnévnek örvendő zenész névsor. Majdnem mindegyikük életrajzában ott szerepel a templomi kórusban, zenekarban való kezdeti szereplés. Valószínűleg az itt folyó zenei nevelésnek tudható be, hogy a tehetségek ilyen remek sora nem kallódott el” ‒ írja Moldoványi Géza a hegedűverseny honlapján.

flesch-karoly-hegeduverseny-mosonmagyarovar

Flesch Károly zenei tehetsége már korán megmutatkozott, hatévesen kezdett el hegedülni. Zenei tanulmányait 1883-ban, Bécsben folytatta. Ez év végén sikeres koncertet adott szülővárosában, Mosonban és Magyaróváron. Bécsben megkezdett tanulmányaival bekerült az európai zenei élet vérkeringésébe, majd Párizsban tanult tovább 1890 és 1894 között. Zenei pályafutásának indulásaként 1895-ben lépett fel először Bécsben, ezt követően egy német körúton nagy feltűnést keltő koncertsorozatot tartott háromszáz év hegedűzenéjéből Berlinben, hogy aztán Budapesten és Prágában is közönség elé álljon. 1897-től Bukarestben tanított, és a királyné vonósnégyesének vezetője volt, 1903-tól pedig öt éven át az amszterdami konzervatórium tanáraként tevékenykedett. 1906-ban házasságot kötött, és két év múlva családjával a német fővárosba költözött.

Több körutat tett az Egyesült Államokban, majd Philadelphiában 4 éven keresztül hegedűprofesszor volt. Legjelentősebb zenepedagógiai művét, a kétkötetes A hegedűjáték művészete címűt 1923 és 1928 között írta. Amerikából visszatérve a berlini Zeneművészeti Főiskola tanára lett. A náci hatalomátvétel után zsidó származása miatt Londonba menekült a család, ebben az időben felesége révén Flesch Károly rendszeresen kapott hollandiai felkérést. Hágában érte az ország német megszállása. Nemzetközi hírű magyar zenészek, Kresz Géza és Dohnányi Ernő segítségével 1942-ben Budapestre mehetett. 1943-ban Svájcba távozott családjával, ahol a Luzerni Konzervatórium tanára lett, itt is halt meg 1944-ben.

Szülővárosa emlékezetében sajnos elhalványult Flesch Károly. Mosonmagyaróvár zeneszerető közönsége is csak 1978-ban, Csiszár Péternek a Műhely című folyóiratban megjelent tanulmányából értesült, hogy korának egyik kiemelkedő hegedűművésze és zenepedagógusa Mosonban született.

flesch-karoly-hegeduverseny-mosonmagyarovar

1985-ben indult el a Flesch Károly Országos Hegedűverseny Mosonmagyaróváron, amely a rendszerváltást követően nemzetközivé vált. Ebben az évben nyerte meg a versenyt Ábrahám Márta, aki a mostani, 14. Flesch Károly Nemzetközi Hegedűverseny zsűrielnöke volt június 4. és 11. között, mellette Szilvay Réka (Finnország), Hagai Shaham (Izrael), Kirill Troussov (Németország) és Horváth Balázs (Magyarország) foglaltak helyet. Idén huszonöt ország fiatal zenésze képviseltette magát a rangos megmérettetésen, stílszerűen a Flesch Károly Kulturális Központban. A harmincöt zenészből az elődöntőt követően tizenketten jutottak a középdöntőbe, majd hatan a szombati döntőbe. Vasárnap este a zsúfolásig megtelt színházteremben, gálaműsor keretében jelentették be a szakmai zsűri döntését: az első helyezett a dél-koreai Eun Che Kim (70. kép), a második a Franciaországból érkező Sara Isabelle Ispas lett, míg a harmadik a lengyel-japán származású, Németországban élő Maya Alexandra Kasprzak. Számos különdíjat is átadtak a versenyzőknek, köztük több zenekari meghívást.

A fesztivál hivatalos fotósaként, egy hétig kísértem végig fényképezőgépemmel az eseményt. Elkészültek a hivatalos fotók, de volt időm egy kis kísérletezésre is. Én így láttam a versenyt, egy szubjektív objektíven keresztül.

Kép és szöveg: Szabó Béla

2023.06.13