A mi Petőfink

Bende Ildikó és Krasznai Tamás zenés irodalmi műsora a győri Ünnepi Könyvhéten – tmoni írása

a-mi-petofink-unnepi-konyvhet-gyor

Bende Ildikó (1943) és Krasznai Tamás (1946) színművészek a 94. Ünnepi Könyvhét második napján, 2023. június 9-én, a győri Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtárának rendezvénytermében zenés irodalmi estet adtak A mi Petőfink címmel. Zongorán Kertes Anna (1964) kísérte az előadást.

Petőfi Sándor (1823-1849) születésének 200. évfordulóján az egész országban rengeteg rendezvénnyel emlékeznek meg a költőről, s ebből az Ünnepi Könyvhét sem maradhat ki. Városunkban a Győri Nemzeti Színház művészei gondoskodtak erről, mikor is egy bensőséges hangulatú irodalmi esttel kedveskedtek az érdeklődő látogatóknak.

Nemcsak egyszerűen versek és dalok egymásutánjáról beszélünk, hanem egy majdnem családias, személyes hangú megemlékezésről, ahol a közönség is családtagnak érezhette magát, amit az előadók közvetlensége biztosított. Ritkán lát az ember egy színpadon három Örökös Tagot, de itt most pontosan ez történt. Bende Ildikó a versek között személyes szösszenetekkel és Petőfiről szóló, egyáltalán nem közismert érdekességekkel szórakoztatta a nagyérdeműt, Krasznai Tamás pedig minden allűrtől mentes természetességével vette le a lábukról a nézőket. Sőt mi több, sikerült bevonniuk produkciójukba a közönséget.

A repertoár egyrészt Petőfi közismert verseiből (pl. Szülőföldemen, Füstbe ment terv, Szeptember végén, Nemzeti dal, Reszket a bokor, mert…, Fa leszek, ha…, Befordultam a konyhába, A vén zászlótartó), valamint a Kacsóh Pongrác (1873-1923) nevével fémjelzett János vitéz c. daljáték legismertebb dalaiból (pl. Én a pásztorok királya, Én vagyok a bojtárgyerek, Egy rózsaszál), másrészt a költői hagyaték kevésbé ismert, s a szerzőt több oldalról bemutató költeményeiből (pl. A kisbéres, Rózsabokor a domboldalon, Elhagytam én a várost, Vándorlegény, Vasuton, Távolból, Jövendölés) állt. Az előadóművészek azonban nem korlátozták válogatásukat Petőfi műveire, hiszen idén van Kacsóh Pongrác zeneszerzőnk születésének 150. évfordulója is, így becsempésztek a János vitézen kívüli Kacsóh-szerzeményeket is (pl. Rákóczi megtérése). És természetesen megemlékeztek az 1848/49-es szabadságharcról is (Kossuth Lajos táborában).

A zenés irodalmi estnek sikerült közel hozni a hallgatósághoz Petőfi Sándort, s ebben nagy szerepe volt a színművészek közvetlen stílusú megjegyzéseinek, melyeket az előadott művekhez fűztek, valamint Bende Ildikó személyes hangvételű interpretációinak, és Krasznai Tamás ma is zengő baritonjának, mely mindenféle hangosítás nélkül is betöltötte a termet.

tmoni
Fotók: Vas Balázs

2023.06.13