Önbecsülés és küzdőképesség megalapozása

Kádár Annamária előadása a győri MCC-ben

kadar-annamaria-gyori-mcc

Az MCC győri képzési központja május 31-én rendezte meg a tavaszi Szülők Akadémiája eseményét. Idei vendégük Kádár Annamária pszichológus, tréner, egyetemi oktató volt, aki Önbecsülés és küzdőképesség megalapozása címmel tartott előadást.

Az eseményen elsősorban a diákok szülei vettek részt, akik a szakembertől megtudhatták, hogy gyermeküknek a felnövekedés során meg kell küzdenie belső és külső próbatételekkel, tehát a külvilág kihívásai mellett belső szorongásokkal és félelmekkel is, akárcsak a mesehősöknek a sárkánnyal. Ezek alatt a próbatételek alatt érik, fejlődik a gyermek személyisége. Az önbecsülés és a küzdőképesség megalapozása nem azt jelenti, hogy „kipárnázzuk” a világot gyermekünk körül, és mindent megteszünk, hogy elkerülje a negatív érzelmeket, hanem hogy segítünk ezeknek a megértésében, megélésében és a nehéz helyzetekkel való sikeres megküzdésben.

kadar-annamaria-gyori-mcc

Kádár Annamária kifejtette, hogy mennyire fontosak gyermekeink számára az általunk mondott és megtanított mesék, mivel a mesehőssé válás egy hosszú folyamat, amely a gyermekkorunktól egészen a felnőtkorunkig végigkíséri az életünket. A mese elején a királyfi útnak indul, amely az életben való elindulást szimbolizálhatja. A hamuban sült pogácsák a saját talentumaink, a mesebeli sárkányok pedig félelmeink, szorongásaink lehetnek, melyeket az életben megfelelően fel kell tudnunk használni, illetve tudnunk kell velük megküzdeni. Kádár Annamária elmondta, hogy mi a szerepe az anyának és az apának a kisgyermekkorban történő mesemondásban. Fontos, hogy ne csak az anyák, hanem az apák is vegyék ki részüket az esti mesemondásból, mivel a gyermek személyiségének a fejlődésében ennek nagyon fontos szerepe van. Nagyon fontos az apák szerepe a gyermekek útba indításában és támogatásában, akárcsak az elengedés-biztonságos kötődés a szülő-gyermek kapcsolatban. Minél többet meséljünk a gyermekeknek, hogy lássák, a nehézség mindig a történet közepe, onnantól a főhősön múlik, hogy milyen lesz a mese vége!

kadar-annamaria-gyori-mcc

Az MCC győri központja hétről hétre kínál izgalmas szakmai programokat az érdeklődők számára, melyekről Facebook-oldalukon szerezhetnek információt.

2023.06.10