Június 12. ‒ Nemzetközi Superman nap – A hősök köztünk élnek?

LSzimonetta írása

superman

Superman az egyik legismertebb és legkedveltebb hős. A világ egyik vezető képregénykiadója, a DC Comics leghíresebb karaktere, az emberiség megmentője és jelképe. Az acélember 1938 júniusában tűnt fel először az Action Comics képregényben, majd az azóta eltelt 85 évben igazi kultusz alakult ki körülötte. Számos sorozat és film készült róla. A Nemzetközi Superman napot a rajongók szerte a világon június 12-én ünneplik, ezzel is tisztelegve a szuperhősök által képviselt értékek előtt.

Superman egy kitalált figura, karakterét Jerry Siegel író és Joe Shuster rajzoló alkotta meg. Gondolta volna, hogy Supermant eredetileg egy telepatikus képességekkel megáldott kopasz bűnözőnek ábrázolták? Ebben a formájában 1933-ban jelent meg a Science Fiction #3-ban, a The reign of the Superman c. sztoriban, majd Siegel 1934-ben újraértelmezte a figurát. Jellemének kialakításához olyan mitológiai hősöket vett alapul, mint Sámson vagy Herkules. Ruháját részben a ponyvairodalmakban bemutatott űrbeli szereplők szerelése, részben a tradicionális cirkuszi erőművészek jellegzetes viselete ihlette.

De valójában ki ő? Superman (Kal-El) a Krypton bolygóról származik, amely egy űrbéli katasztrófa során megsemmisült. Apja, Jor-El a csecsemő Supermant az utolsó pillanatban egy űrhajóba tette, és kilőtte a világűrbe, amely a Földbe csapódott. A gyermekre a Kent házaspár talált rá, elnevezték Clarknak, és sajátjukként nevelték fel. Kal-El szülőbolygóján az életkörülmények sokkal elviselhetetlenebbek voltak, az ottani élőlények alkalmazkodtak a nehéz viszonyokhoz. Ezért Superman átlagos képességei a Földön csodaszámba mennek. Clarknak azonban van egy gyenge pontja – egy kőzet a bolygójáról, amely annak maradványaiból származik –, a kryptonit, melynek ha a közelébe kerül, akkor legyengül és sebezhetővé válik. Az emberek előtt szülei, hogy megvédjék, eltitkolták Clark szuperképességeit. Újságírónak állt, majd Metropolisba költözött. Itt ismerkedett meg Lois Lane-nel, a fiatal újságíróval, akivel számtalan bonyodalom közepette találják magukat… A sztorit nem is fűzzük tovább, hiszen mindenki ismeri Superman történetét. A lényeg, hogy az Action Comics hatalmas sikert aratott, és Superman népszerűsége azóta is töretlen: az egyik leghíresebb és legmeghatározóbb szuperhős lett, aki az évtizedek során belopta magát az emberek szívébe.

superman

DC vs. Marvel

A DC Comics mellett a másik nagy szuperhősgyártó képregénykiadó cég a Marvel Comics. Mindketten különböző univerzumot és karaktereket képviselnek. A DC Supermanen kívül olyan ikonikus szuperhősöket hozott létre, mint például Batman, Wonder Woman, Flash, Batwoman, Supergirl, Zöld Íjász és Aquaman. A Marvel világának is megvannak a saját szuperhősei, náluk sokkal több karakter született meg az idő során. Őket is mind ismerhetjük, hiszen kivétel nélkül több filmben és sorozatban tűntek fel: ilyen például Pókember, Vasember, Hulk, Amerika kapitány, Thor, X-men, Doctor Strange, és még sorolhatnánk.

Mindkét cég hosszú múltra tekint vissza, számos azonosság fedezhető fel közöttük, ugyanakkor eltéréseket is találunk. A hasonlóságok közé tartozik, hogy mindkét kiadó összetett univerzumot hozott létre, és szuperhős „gyártással” foglalkozik. Képregényeket és filmeket készítenek a karaktereikről. Történeteik komplexek, és olyan kérdéseket feszegetnek, mint például a hősiesség, az igazságosság, a bátorság, a gyengék védelme és nem utolsósorban a felelősségvállalás szerepe. A különbség a karakterek és a világok ábrázolásában rejlik: a DC hőseit általában sötétebb és komorabb hangulat lengi körbe. A Marvel világosabb és színesebb képekkel dolgozik, ezáltal a hangvétele is sokkal vidámabb és könnyedebb. A DC filmjeiben gyakran az egyéni, míg a Marvel a csoportos lélekábrázolásra törekszik.

A filmekben és képregényekben egyre gyakoribb jelenség a két univerzum közötti átjárhatóság, amikor az egyik galaxis szereplői megjelennek a másik univerzumban. Ez általában valami nagy összefogás eredményeként jön létre, mint például amikor az egyik univerzum léte veszélyben forog. Persze a vész elhárítása után mindegyik hős visszatér a saját kozmoszába. Egy biztos: mindkét világegyetemnek rengeteg rajongója van, akik a Nemzetközi Superman napon különféle eseményeket, találkozókat és filmvetítéseket szerveznek. Szuperhős ruhába bújnak, és felvonulásokon vesznek részt ilyenkor.

superman

Acélember a vásznon és a tévében

Az évek során rengeteg színész vette fel Superman köpenyét. Az első színész Kirk Alyn volt, aki a filmvásznon feszített a Superman (1948) és az Atom Man vs. Superman (1950) című filmekben. Az első televíziós Superman George Reeves volt a Superman kalandjai tévésorozatban, amely 1952-től 1985-ig futott 104 epizóddal.

Az ikonikus Superman alakítója Christopher Reeve (a lenti képen balra) volt, aki acélemberként 1978-ban tűnt fel a mozikban. Superman szerepére mintegy kétszáz színész közül választották ki. A film érdekessége, hogy a legtöbb veszélyes jelenetet kaszkadőr nélkül csinálta végig. A főszereplők között volt még Marlon Brando és Gene Hackman. A film hatalmas sikert aratott, 3 Oscar-díjra jelölték. A szuperhős alakját 1980-ig még három alkalommal játszotta el, így nemzetközi hírnévre tett szert. Reeve a Superman III. (1983) után más műfajokban is ki akarta magát próbálni, nem szerette volna, ha beskatulyázzák, de végül 1987-ben mégis igent mondott a Superman IV. főszerepére. 1995-ben aztán élete drámai fordulatot vett, amikor egy lóversenyen leesett a lóról, és eltört két nyakcsigolyája. Sajnálatos módon nyaktól lefelé megbénult, élete végéig tolószékbe kényszerült az egykori szuperhős.

Dean Cain (a lenti képen balról a második) az 1990-es évek során futó Lois és Clark: Superman legújabb kalandjai című sorozatban alakította Clark Kentet a képernyőn. Dean az utolsó pillanatig versenyzett az akkoriban alig ismert Kevin Sorbo színésszel, végül ő kapta meg a a főszerepet. Lois Lane-t Teri Hatcher játszotta. A sorozat négy évadot ért meg, világszerte óriási sikert aratva.

Tom Welling a Smallville című sorozatban az ifjú Supermant, azaz Clark Kent karakterét alakította 2001-től 2011-ig. Brandon Routh a Superman visszatér (2006) című filmben tűnt fel acélemberként. A szerepre több neves színészt meghallgattak, szóba került többek között Nicolas Cage, Josh Hartnett, Brendan Fraser, Paul Walker, Ashton Kutcher, Keanu Reeves, Will Smith és James Caviezel. A rendező Bryan Singer végül úgy döntött, hogy követi a Superman-filmek tradícióit, így egy addig ismeretlen színészt választott ki a szerepre: Brandon Routh-t (a lenti képen jobbról a második). A filmet 2006-ban mutatták be az Egyesült Államokban. Henry Cavill (a lenti képen jobbra) több filmben is felvette a kék harisnyát és a piros csizmát, láthattuk Az acélember (2013), a Batman Superman ellen – Az igazság hajnala (2016), Az Igazság Ligája (2017) című filmekben is.

reeve-cain-routh-cavill

Miért van szükségünk hősökre?

A válasz egyszerű: a hősök a társadalom számára tetteikkel jó példát mutatnak. Jót cselekednek viszonzás elvárása nélkül. Motivációt és inspirációt tudnak adni az emberek számára. Megmutatják, hogy milyenek lehetnénk, ha a komfortzónánkból kimozdulnánk, és mernénk vállalni önmagunkat. Segítenek hinni abban, hogy mi is bátran törekedhetünk céljaink elérése érdekében, mi is tudunk pozitív változást hozni a világnak. A jóért cselekednek az igazságszolgáltatás jegyében, a zsarnokság ellen küzdenek. Készek kockáztatni saját életüket mások védelmében. Reményt adnak, és általuk elfogadjuk, hogy jobb emberré válhatunk. A hősök mindig az adott társadalom vagy kultúra értékeit és ideáljait testesítik meg. Mintaképek, amelyek meghatározzák, hogy kik vagyunk, mire vagyunk képesek, és vágyainkat is megfogalmazzák. Nem utolsósorban azért, mert kézzelfoghatóvá válik annak lehetősége, hogy hétköznapi emberekből is válhatnak hősök. Bárki azzá válhat, aki cselekedeteivel és elszántságával hatással van a világra.

De mitől lesznek népszerűek a hősök a fentieken túl? Miért szeretjük őket annyira? A készítők valószínűleg szándékosan formálták emberire a karaktereket, felruházva őket emberi tulajdonságokkal. Ezáltal az átlag könnyen tud azonosulni a hősökkel, mivel nem bújtatják őket a tökéletesség álcája mögé. Esendőek, akárcsak az emberek. Tökéletlenek ők maguk is. Mindez a készítők számára újabb lehetőséget is biztosít: a jó nemcsak a rossz ellen, hanem a jó ellen is küzdhet, vagy akár a jóból válik rossz, ha csak egy kis időre, hiszen a jónak, mint tudjuk, mindig győzedelmeskednie kell. Az emberi jellemvonások és a hősök hibái lehetőséget adnak a karakterek és a történetek fejlődésére is. Ezáltal a néző maga is próbálja azokat a negatív szokásokat, tulajdonságokat levetkőzni, melyekkel a szuperhősöknek is meg kell küzdeniük, és a helyes útra visszatérni.

LSzimonetta

Forrás: Wikipédia, papageno.hu, pcguru.hu

A képek a pixabay.com és a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményeiből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép; 3. kép; 4. kép; 5. kép; 6. kép; 7. kép.

2023.06.12