Június 8. – Az óceánok világnapja

SzaSzi írása

ocean-sentinels

1992 óta június 8-án az óceánok védelmére, a szennyezés visszaszorítására irányuló kezdeményezések kerülnek a figyelem középpontjába, az ENSZ Közgyűlése 2008-ban ezt a napot deklarálta hivatalos világnappá. De mit tehetünk mi?

Az óceánok tőlünk messze vannak? Igen.
Mégis fontos, hogy mi is odafigyeljünk, tegyünk érte? Egyértelműen igen!

Induljunk ki abból, hogy minden mindennel összefügg. Tengernyi írás szól arról, hogy a szennyeződések végül elérik a vizeket, az óceánokét is beleértve. Márpedig Földünk nagyjából 70%-át mégiscsak a tengerek, óceánok foglalják el. A felelőtlen környezetszennyezés és az ennek hatására történő globális felmelegedés egyre nagyobb veszélybe sodorja a vizek élővilágát, végső soron pedig az egész ökoszisztémát a Földön. Víz nélkül nincs élet!

A World Oceans Day éppen az óceánok életünkre gyakorolt hatásait állítja fókuszba, hozzátéve a cselekvési lehetőségeinket, amelyeket meg kellene szívlelnünk és tennünk függetlenül a földrajzi elhelyezkedésünktől. De mit tehetnénk mi, egyszerű halandók? 
A tudósok pedig egyre riasztóbb jelenségeket tárnak elénk. Legyen szemünk, fülünk, hogy észrevegyük a megoldási lehetőségeket! De semmiképpen ne hunyjunk szemet a probléma felett!

A figyelem felkeltésére Jason deCaires Taylor brit szobrász, a világ első víz alatti szoborparkjának (Molinere Underwater Sculpture Park) és víz alatti múzeumának (Cancún) megalkotója az elmúlt hetekben új, nagyszabású projekttel jelentkezett. A „The Ocean Sentinels” elnevezésű szoborsorozatának hivatalos megnyitójára ezen a napon, 2023. június 8-án kerül sor a Nagy-korallzátonyon.

ocean-sentinels

Az alkotások túlnyomórészt olyan tudósokat ábrázolnak, akiknek a tengertudomány és a tengervédelem területén végzett tanulmányaik nagy elismerést szereztek, különösen azért, mert hozzájárultak a zátonyok ökológiájának megértésében. Különlegesek abban is, hogy minden egyes óceáni őrszem az emberi alak és a természetes tengeri elemek ötvözéséből született, illetve utalnak az egyes tudósok sajátos kutatási és szakterületére. A búvárok által felfedezésre váró ösvény tanulságos és informatív bevezetésül szolgál a Nagy-korallzátony világába, ünnepli annak gazdag történelmét és kapcsolatát a világ vezető tengertudományi intézményeivel, az őslakos kultúrákkal és hagyományokkal is. A nyolc darab szobor az ausztráliai Vízalatti Művészetek Múzeumának (MOUA) harmadik és legújabb tagja. Új pH-semleges, alacsony szén-dioxid-kibocsátású, „Földbarát” zöld betonból készülnek, és tengeri rozsdamentes acéllal erősítik meg. A műalkotások felületeit és formáit úgy tervezték, hogy azokon a tengeri élőlények otthont találjanak.

Erre a legjobb példa a tudományosan is dokumentált The Coral Greenhouse, vagyis a korall üvegház, amely 2019-es telepítése óta virágzó víz alatti kertté fejlődött. Rengeteg tengeri élőlényt vonz, a növények megtelepedése után a halak sokféleségét, számuk gyarapodását észlelték, a növekedés mintegy 400%-os. Az üvegházban a 2020 márciusában átültetett 131 korall túlélése 92% feletti.

Nos, ha ilyen eredeti ötlettel nem is tudunk előállni, mint a brit szobrász, bizonyára akkor is tehetünk valamit, ha mást nem, a közvetlen környezetünkért, ami végső soron összefügg az óceánokkal.

A cikkben szereplő képek a jogtulajdonos, Jason deCaires Taylor külön engedélyével kerültek felhasználásra. További információk és képek nézelődésre a művész honlapján találhatók.

SzaSzi

Forrás: underwatersculpture.com

2023.06.08