XVIII. Janikovszky Éva meseíró pályázat

Díjátadó

janikovszky-eva-meseiro-palyazat-2023

Idén tizennyolcadik alkalommal hirdette meg a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár a Móra Könyvkiadó Zrt. támogatásával a népszerű Janikovszky Éva meseíró pályázatot 7-16 éves gyerekek számára, három korcsoportban.

A felhívásra 2023. március 1. és április 12. között lehetett az elkészült meséket, történeteket e-mailen beküldeni. Magyarországi és határon túli településekről, szabadon választott téma feldolgozásával lehetett pályázni. Minden jelentkező egy, maximum 15.000 karakter (5 A/4-es oldal) terjedelmű, nyomtatásban eddig még meg nem jelent írást nyújthatott be.

A felhívásra idén összesen 708 pályázó műve érkezett. Az I. korcsoportban 7-9 évesek meséi vettek részt, ebből 244 érkezett. A II. korcsoport volt a legaktívabb, ahová 10-13 évesek pályázhattak, ide 377 pályamunka érkezett. A III. kategóriában, ahová a legnagyobbak, a 14-16 évesek alkotásai kerültek, 87 mű érkezett.

A pályaműveket a könyvtárosokból álló előzsűri értékelte, és kiválasztotta azokat a műveket, amelyeket érdemesnek talált a szakmai zsűrihez való továbbításra, akik ebben az évben Szepes Erika irodalomtörténész és Kertész Erzsi író volt.

Az ünnepélyes díjátadóra 2023. június 2-án, 14 órakor került sor a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Palotakönyvtárában. A díjátadóra meghívtuk az előzsűrizésen továbbjutott mesék szerzőit, és a szakmai zsűri képviselője kihirdette a nyerteseket: minden korosztályban 1-1 első, második és harmadik helyezést, illetve a különdíjasokat. Az előválogatás során továbbjutott pályázók egy-egy könyvet kaptak ajándékba, míg a nyertesek a helyezésüknek megfelelően nagyobb könyvcsomagot vihettek haza.

janikovszky-eva-meseiro-palyazat-2023

Az idei díjazottak névsora:

I. korcsoport (7-9 évesek)

1. helyezett: Sáfrán Kira
2. helyezett: Torma Lilla
3. helyezett: Varga Zita

II. korcsoport (10-13 évesek)

1. helyezett: Jász Norina Mia
2. helyezett: Bedő Noémi
3. helyezett: Rezessy Berta

III. korcsoport (14-16 évesek)

1. helyezett: Gyenese Szulamit
2. helyezett: Zalai Flóra Borbála
3. helyezett: Bakcsi Réka

Különdíjasok:

I. korcsoport (7-9 évesek)

Spiegel Vendel
Langermann Mátyás
Landgren Ingrid

II. korcsoport (10-13 évesek)

Lovisek Olivér
Imecs Valéria, Pálma
Csörgits Heléna

III. korcsoport (14-16 évesek)

Hága Jázmin

Móra Kiadó

2023.06.07