Vándorkollodista a történelmi fesztiválon

Szabó Béla írása

keseru-krisztian-vandorkollodista

Érdekes színfoltja volt a 15. Tatai Patara 1597 Török-kori Történelmi Fesztiválnak egy vándor fotográfus jelenléte. Álljon itt a neve is: Keserű Krisztián vándorkollodista. Szóba elegyedtünk egymással, megcsodáltam az Argentum Camera Manufaktura által Magyarországon gyártott fantasztikus fa kameráját és a benne lévő, 1880-90-es években készült 450 mm-es objektívjét. Megmutatta az ebből az időszakból származó, Angliában gyártott fa fényképezőgépét is.

Beszélgetésünk során rövidesen találtunk közös ismerőst a galántai születésű, majd Prágában archaikus fotótechnikával dolgozó és workshopokat vezető Rasto Cambalt. Én rendeztem Rastónak az első önálló fotókiállítását, éppen Győrben. Volt szerencsém nála járni a műtermében, és megismerkedni a kollódium eljárással Prágában. Készített is rólam egy portrét, amely a mai napig féltett kincsem. Sajnos Rasto 2018-ban elhunyt.

Néhány szóban összefoglalom a kollódium vagy nedves eljárást, hogy a fotográfia története iránt érdeklődők jobban megismerjék. A fényképezés kezdeti időszakára jellemző ezüsthalogenid érzékenyítésű eljárás. Gustave Le Gray kísérletei alapján Frederick Scott Archer publikálta 1851-ben. Az 1880-as évekig meghatározó fotográfiai eljárás volt. Üveglemez hordozóra alkoholban és éterben oldott lőgyapot (nitrocellulóz vagy piroxilin) és ezüstnitrát alkotta emulziót kellett felönteni. Ez alkotta a fényérzékeny réteget. A nehézséget az okozta, hogy a felvételt még az emulzió nedves állapotában kellett elkészíteni és azonnal kidolgozni (száradás után elvesztette fényérzékenységét). Ezért a fotográfusoknak mozgó labort volt muszáj magukkal vinniük, hogy a felvétel helyszínén el tudják készíteni a lemezt, és a kép elkészítése után azonnal kidolgozni azt.

Napjainkban a kollodisták hordozóanyagnak alumínium vagy üveglemezt használnak. A felvételből egy kép készül, ami pozitív kép. Ennélfogva megismételhetetlen és egyedi.

Köszönöm Krisztiánnak, hogy hozzájárult e felvételek elkészítéséhez!

Szöveg és fotók: Szabó Béla

Szabó Béla képriportja a 15. Tatai Patara 1597 Török-kori Történelmi Fesztiválról itt olvasható.

2023.06.04