Ménfőcsanak és Gyirmót városrész közösségei

Szabados Éva interjúja dr. Laczkovits-Takács Tímeával, a kötet szerzőjével

menfocsanak

A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér 11 kötetből álló várostörténeti monográfiát jelentetett meg. Az egyes városrészek történetét az aktuális és időben változó közösségeken keresztül mutatják be olyan módon, hogy mind az ott élőknek, mind pedig a település iránt érdeklődőknek élmény legyen olvasni. Interjúsorozatunkban ismerkedjenek meg a szerzőkkel: ezúttal dr. Laczkovits-Takács Tímeával, a Ménfőcsanak és Gyirmót városrész közösségei című kötet írójával.

Dr. Laczkovits-Takács Tímea Győr-Ménfőcsanak önkormányzati képviselője. Nemzetközi tanulmányok, illetve európai és nemzetközi igazgatás szakon szerzett diplomát. Jelenleg a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Pedagógiai, Humán- és Társadalomtudományi Kara, Szociális Tanulmányok és Szociológia Tanszék adjunktusaként dolgozik.

Milyen a kapcsolatod a városrésszel?

Ménfőcsanakon születtem, édesanyám és a nagyszüleim is idevalósiak. Sőt a rokonság egy része is. Úgyhogy erős a családi kötődés. Amikor a férjemmel családot alapítottunk, egyértelmű volt, hogy itt szeretnénk felnevelni a gyermekeinket. Másrészt 2010 óta vagyok Ménfőcsanak önkormányzati képviselője, a csanaki részt képviselem a Közgyűlésben. Nem vagyok helytörténész, de a tudományos kíváncsiság bennem van minden területen, így nagyon szívesen vállaltam a felkérést. A tanulmány készítése azért is fontos számomra, mert így hitelesebben tudom képviselni Ménfőcsanakot. A munkámhoz lényeges jól ismerni a településrészünk múltját és közösségeit, hiszen ez sokat tud segíteni akár egy aktuális feladat megoldásában is. A kutatás mellett szeretek beszélgetni az idős emberekkel, mert nagyon sok tapasztalatuk van, és mindig nagyon jó ötleteket adnak.

menfocsanak

Volt-e valami, ami meglepetést jelentett a kutatás során?

Nagyon érdekes volt elolvasni, hogy milyen események, foglalkozások, klubok léteztek régen a művelődési ház kínálatában, vagy a Népfőiskolának milyen előadásai voltak. Nagyon sok olyan ötletet találtam, ami akár ma is beintegrálható. A múlt és a jelen összevetése is nagyon izgalmas feladat, akár egy-egy épület sorsa, például a régi evangélikus iskola beazonosítása, vagy hogy hol indult el az első óvoda.

Illetve eszembe jut egy érdekesség, amiről még a nagymamám mesélt. A történet szerint a Pannonhalmi Apátságnak volt Ménfőcsanakon egy dézsmapincéje, amely az 1700-as évek környékén épülhetett. A monda szerint ez a pince össze volt kötve Pannonhalmával egy földalatti alagútrendszeren keresztül. A regényes legenda hitelességét megerősítette, hogy Várszegi Asztrik főapát úr néhány éve megjelent könyvében említi, hogy az Apátság csillagszerűen össze volt kötve néhány meghatározott környékbeli településsel. A történethez hozzátartozik még, hogy a ma már magántulajdonban lévő pince egyik fala teljesen más téglákkal van kirakva, mint a többi. Úgyhogy ennek még mindenképpen szeretnék utánajárni.

A kutatás összességében azt mutatta, hogy Ménfőcsanakon még nagyon sok feltáratlan érdekesség várja, hogy valaki felfedezze őket.

menfocsanakMi a legfontosabb jellemzője Ménfőcsanaknak, amiben más, mint Győr többi része?

Az itt lakók attitűdje az, ami szerintem eltérő. Hiszen Ménfőcsanak, illetve korábban Ménfő, Csanakfalu és Csanakhegy különálló települések voltak. Ennek a hatása egyfajta autonómia, ami a mai napig megfigyelhető. A városrész nagyrészt családi házas övezet, ez szintén más karaktert ad, és más gondolkodásmódot hoz magával. Például az emberek a mai napig hangsúlyt helyeznek a kertészkedésre, több helyen még állatokat is tartanak.

A helyi közösségek alakulását milyen tényezők befolyásolták régen, és mi határozza meg most?

A kutatás alapján azt látom, hogy mindig kell egy meghatározó személyiség, akinek tényleg szívügye az adott terület, és rendelkezik vezetői, szervezői készségekkel. Illetve még fontos, hogy milyen kapcsolatot ápol más közösségekkel. A megújulás képessége szintén alapvető tulajdonsága egy jól működő közösségnek. Ezért lényeges célkitűzés a fiatalok megszólítása.

A COVID után Ménfőcsanakon az az egyik legfontosabb törekvésünk, hogy újraindítsuk azokat a rendezvényeket, amelyeket nagyon szerettek a helyiek, illetve újakat vezessünk be, az igényeket figyelembe véve. Tavaly például óriási sikere volt a gyereknapnak. A kézműves és termelői piacra is hatalmas érdeklődés van. A helyi közösségek pedig remek partnerek a rendezvények szervezésében. Az elmúlt években nagyon jó együttműködés alakult ki, és ebben nagyon fontos szerepet játszanak az aktív helyi közösségek, akik színesítik a település mindennapjait.

Tapasztalataid szerint mi a jelentősége a közösségnek?

Az idősek számára segít társaságot találni, hogy ne maradjanak egyedül, legyen kivel találkozni, beszélgetni. Ez rendkívül fontos. A másik, amit kiemelnék, hogy a közösségek gyakorlatilag a mozgatórugói az adott városrésznek. Ha ők nem lennének, akkor nagyon nehéz lenne megszólítani az embereket. Emellett sok értékes programot szerveznek, amelyek nyitottak a lakosság számára.

Milyen terveid születtek a kutatás nyomán?

Sok kisebb különálló könyv és leírás készült már Ménfőcsanakról, a történetéről. Egyszer olyan jó lenne ezeket szintetizálni, és egy teljességre törekvő kötetet összeállítani. Nagyon örülnék, ha minél szélesebb körben megismerhetnék az emberek a városrész múltját, értékeit. Például elkezdtünk gondolkodni, hogy miként lehetne felkelteni az iskolás korosztály érdeklődését a helytörténet iránt. Ennek kapcsán már tervben van egy vetélkedő, de felmerült helyismereti túrák szervezése is. Pannonhalmán láttam egy nagyon jó ötletet: a város történetét bemutató táblákat helyeztek ki, amelyekből nagyon sok érdekességet megtudhatunk a településről. Úgyhogy számos dologban gondolkodom, amelyeket a jövőben szeretnék megvalósítani.

A kötet bemutatására 2023. június 5-én, hétfőn 17 órakor kerül sor a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Bezerédj-kastély Művelődési Házban (9012 Győr, Győri út 90.), ahol a szerzővel is találkozhatnak.

A Ménfőcsanak és Gyirmót városrész közösségei című kötet A helyi identitás és kohézió erősítése Győr városában című projekt (TOP-6.9.2-16-GY1-2018-00001) keretében valósult meg.

Szabados Éva

2023.06.01