Ferenc pápa Magyarországon és ami mögötte van, avagy a pápalátogatás kulisszatitkai

Kerekasztal-beszélgetés a győri MCC-ben

a-papalatogatas-kulisszatitkai-gyori-mcc

Egy nemzet életének kitüntetett ünnepi pillanata, amikor Szent Péter utódja, a katolikus egyház feje, Róma püspöke ellátogat hozzá, és megerősíti hitében. A magyarság – mely több mint ezer éve ragaszkodik keresztény hitéhez – az elmúlt évtizedek során több ízben is megkaphatta e szentségi látogatások áldását.

Szent II. János Pál pápa 1991-es és 1996-os látogatását követően Ferenc pápa idén áprilisban másodszor látogatott el hazánkba, hogy apostoli útja során megerősítse hazánkat és nemzetünket kereszténységében és a jövőbe vetett hitében. Egy apostoli látogatás több szinten zajlik, hiszen amellett, hogy Róma püspöke, mint a katolikus egyház feje, lelkipásztori látogatást végez az adott országban, mint a Szentszék vezetője, államfői, diplomáciai kötelességeinek is eleget tesz. Emiatt egy apostoli út megszervezése meglehetősen komplex feladat, melyben az egyházi szervezetek és intézmények mellett az állami hatóságok és szervek is aktív szerepet vállalnak. E nagyívű szervezői munkába tekinthettek be azok, akik május 11-én ellátogattak az MCC győri képzési központjába, ahol dr. Tóth Tamás atya, az apostoli látogatás általános koordinátora, Érszegi Márk Aurél Vatikán szakértő és Jancsó András, az MCC PhD Program résztvevője beszélgettek a pápalátogatás „kulisszatitkairól”.

a-papalatogatas-kulisszatitkai-gyori-mcc

A beszélgetőpartnerek elmondták, hogy összességében két hónap alatt kellett az egész apostoli út megszervezését és megvalósítását lebonyolítani, mely a maga nemében „világrekordnak” számít. E mögött minden bizonnyal a Szentszék bizalma is meghúzódik, hiszen bíztak abban, hogy Magyarország képes lesz ilyen rövid idő alatt az apostoli utat teljes egészében, biztonságosan megszervezni. A beszélgetőpartnerek egyetértettek abban, hogy az egyházi és állami szervek közötti együttműködés példaértékűen szolgálta az esemény lebonyolítását, amely az egyes helyszínek rendezettségén és biztonságán egyértelműen látszódott. A szervezők nagy hangsúlyt fektettek az ökumenére, hogy a szentatya a különféle keresztény felekezetek képviselőivel és híveivel is tudjon találkozni. Az apostoli út kiemelt „célközönsége” az ifjúság volt, akik szombat délután a Papp László Arénában tudtak találkozni Ferenc pápával. A szervezők elmondták, hogy e programra már a meghirdetésekor óriási érdeklődés mutatkozott, így a lebonyolításkor figyelni kellett, hogy a Kárpát-medence minden térségéből érkezhessenek fiatalok, akik a szentatya üzenetét haza tudják vinni társaiknak. A beszélgetőpartnerek elmondták, hogy igazából most kezdődik a „nagy munka”, hiszen a szentatya üzeneteit le kell szálaznunk a mindennapjainkra, és fel kell használnunk azokat személyes életünk formálásában.

a-papalatogatas-kulisszatitkai-gyori-mcc

Az MCC győri központja hétről hétre kínál izgalmas szakmai programokat az érdeklődők számára. A következő szakmai rendezvényükre május 31-én, 17 órakor került sor, mely során Kádár Annamária pszichológus tartott előadást Önbecsülés és küzdőképesség megalapozása címmel.

2023.06.01