15. Tatai Patara

Szabó Béla képriportja

15-tatai-patara

2023. május 26. és 28. között került sor az Öreg-tó partján a 15. Tatai Patara 1597 Török-kori Történelmi Fesztiválra. Közép-Európa legnagyobb ilyen jellegű rendezvényének színes programkínálatán túl ezúttal is sikerült a magyar hadaknak visszafoglalniuk a tatai várat a töröktől.

A tizenöt éves háborúban ugyanis, amikor Tata négybástyás vára török kézen volt, komoly akadályt jelentett a dunántúli keresztény hadmozdulatok útjában. Gróf Pálffy Miklós komáromi főkapitány az ostromhoz szükséges csapatok hiányában meglepetésszerű támadásra szánta el magát, melynek főszereplője egy akkoriban új fegyver, a kapupetárda (patara) volt. A németalföldi háborúk során kifejlesztett eszköz első magyarországi alkalmazására 1597. május 23-án, a tatai vár kapujánál került sor, a bemutatkozás pedig sikert hozott az ostromlóknak.

A Patara programkínálata 2023-ban sem okozott csalódást korhű ruhákba öltözött hagyományőrzőkkel, haditechnikai eszközökkel, autentikus csatajelenetekkel, múltidéző kiállításokkal, katonazenekari fesztivállal, lovas bemutatókkal, török kávékóstolókkal, has- és néptáncosokkal, vásári forgataggal, tűzzsonglőrök mutatványaival, történelmi színi előadásokkal, kultúrtörténeti vetélkedővel, korabeli mesterségekkel, kézműves foglalkozásokkal – ahogyan az Szabó Béla fotóművész képein is tökéletesen látható, átélhető.

Fotók: Szabó Béla

Forrás: tata.hu

2023.05.31