94. Ünnepi Könyvhét és 22. Gyermekkönyvnapok Győrben

Június 8-10. – Bajzát Zsuzsi írása

94-unnepi-konyvhet-gyor

Bemutatókkal és könyvvásárral is készül a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér a 94. Ünnepi Könyvhét és 22. Gyermekkönyvnapok rendezvényére. Az esős időjárás miatt a tervezett másik, Baross úti helyszín helyett is a Kisfaludy Károly Könyvtárba várják az érdeklődőket június 8-10. között.

Június 8-án a hivatalos megnyitóval kezdődik a 3 napos könyvünnep, beszédet mond Devecsery László József Attila-díjas író, költő, rendező. A műsorban közreműködik: Bakos-Kiss Gábor Jászai Mari-díjas színművész, a Győri Nemzeti Színház igazgatója és Varga-Bodó Anita versmondó, valamint a Hungarikum együttes. A rendezvény helyszíne a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtárának rendezvényterme (Győr, Baross u. 4., II. emelet).

Az Ünnepi Könyvhéten találkozhatunk többek között Darvasi Lászlóval, akinek tavaly, a 60. születésnapjára jelentette meg a Magvető Könyvkiadó Az év légiutas-kísérője című novelláskötetét; Benedek Szabolccsal, akinek új könyve, A spalatói boszorkány valós történelmi tényekkel dúsított fikció, melyet a 2022 tavaszán Splitben töltött időszak alatt átéltek katalizáltak a József Attila-díjas íróban; Háy Jánossal, aki a Szerelmes, istenes, okosos című Háy-kódexet hozza el a közönségnek, amelyben végre „rendes versek vannak”; és Renczes Attilával is, akinek a Szállodahajók titkos világa című könnyed elbeszéléséből nyerhetnek az olvasók első kézből betekintést a folyami hajózás kulisszái mögé.

A szombati napon az esős időjárásra való tekintettel a szabadtéri helyszínre, a Baross útra tervezett programok a könyvvásárral együtt beköltöznek a Kisfaludy Károly Könyvtár épületébe, így itt lép fel a kicsik legnagyobb örömére Mihályi Réka Masni és Pocó című gyerekműsorával, és HANDPAN muzsika is szórakoztatja majd az érdeklődőket. Továbbá, kapcsolódva a Petőfi emlékévhez, A mi Petőfink címmel Bende Ildikó és Krasznai Tamás zenés irodalmi műsorát is meghallgathatja a közönség.

Az idei Ünnepi Könyvhéten kerül bemutatásra a könyvtár által elnyert A helyi identitás és kohézió erősítése Győr városában című projekt (TOP-6.9.2-16-GY1-2018-00001) keretében született városrészi monográfiák négy kötete is: Szalai Attila: Szabadhegy és Kismegyer; Borbély János: Gyárváros – Egymásra épülő munkásközösségek; Torma Attila: Városrészek születése: Nádorváros, Jancsifalu I-II.; Bagi Zoltán Péter: Belváros közösségeinek története I-II.

A 94. Ünnepi Könyvhét és 22. Gyermekkönyvnapok teljes programja a könyvtár honlapjáról tölthető le.

Bajzát Zsuzsi

2023.05.31