Gyermeknap: játék az egész világ

LSzimonetta írása

gyerek

Magyarországon a gyermeknapot május utolsó vasárnapján, idén 28-án ünnepeljük. A családok számára ez az egyik legfontosabb ünnepnap, hiszen ilyenkor minden a gyermekekről szól: a kicsikről és a nagyokról egyaránt. Az egész világon számos országban tartanak rendezvényeket, amelyek a gyerekek szórakoztatását szolgálják, hogy estére egy igazi élménydús és feledhetetlen napot tudhassanak maguk mögött.

Szabó Lőrinc versével kezdeném: „Kicsi vagyok én, majd megnövök én, mint a tüdő a fazékból, kidagadok én. Kicsi vagyok én, majd megnövök én, apámnál is, anyámnál is nagyobb leszek én.” Felnőttként mindenki tudja, milyen jó is volt gyermeknek lenni. A gondtalan évek, napsütés, játék, móka, kacagás... Ha megkérdeznék, mi jut eszembe a gyermek szóról, az előzőek mellett még ezeket tudnám hirtelen felsorolni: maszatos kezecskék, foghíjas mosolyok és a tágra nyílt, őszinte szemecskék, amelyek még telve vannak bizalommal és csodálattal a világ felé.

gyerek

A gyermeknap eredete

Az ünnep lényege, hogy ez a nap teljességgel a gyermekeké. Számos rendezvényt és programot szerveznek az országban, amelyek célja, hogy a családok jól érezzék magukat, és felejthetetlen pillanatokat éljenek át, nem utolsósorban felhívni a figyelmet a gyermekek helyzetére és jogaira. De valójában honnan is ered az ünnep? A nemzetközi gyermeknapot először Törökországban tartották 1920. április 23-án. Az első Gyereknapot az ENSZ (Egyesült Nemzetek Szervezete) által javasolták 1954-ben, és azóta több mint 140 országban tartják különböző időpontokban. A nemzetközi gyermeknap június 1-je, amelyet a genfi Gyermekjóléti Konferencián jelöltek ki 1925-ben. Magyarországon a Gyermeknapot 1931-ben vezették be, de akkor még gyermekhétnek nevezték. Kezdetben a Munkás Ifjúság Szövetsége rendezte meg, majd az esemény egyre nagyobb népszerűségre tett szert, és mára az egyik legnagyobb gyermekbarát eseménnyé vált hazánkban.

Két országban különösen nagy eseménynek számít az ünnep. Japánban 1948 óta május 5. a gyermeknap, amely nemzeti ünnepnek számít, és munkaszüneti nap is egyben. Ilyenkor a japán családok papírsárkányokat eregetnek. Oroszországban a gyermeknapot június 1-én tartják, számos rendezvényt szerveznek, az utcákat és tereket hatalmas feliratokkal, plakátokkal díszítik fel. Nálunk a Gyermeknapot rengeteg esemény színesíti a városokban, ahol a főszerepet a gyermekek játsszák. Majálisokat rendeznek, az állatkertek rendkívüli programokkal, látnivalókkal kedveskednek a családoknak.

gyerek

Győrkőcfesztivál Győrben

Magyarország egyik legnagyobb fesztiválja a Győrkőcfesztivál, amelyet idén már 16. alkalommal rendeznek meg, június 30. és július 2. között a folyók városában. Az eseményre nemcsak a környékről, hanem az ország távolabbi pontjairól is érkeznek családok, rengeteg élményt szerezve a nap végére. A rendezvényre látogatókat 10 helyszínen mintegy 1000 ingyenes programmal várják a szervezők. A fesztivál idei jelmondata: „Szárnyaljunk az égig!” A 3 napos összművészeti gyerekfesztiválon többek között költők, írók, bábosok, táncosok, zenészek, kézművesek lepik el a belvárost, hogy együtt szárnyaljanak a győrkőcökkel a fantázia és a kreativitás szárnyán egészen az égig.

A Győrkőcfesztiválra – ahogyan eddig is – a belépő a gyerekek mosolya lesz. A különbség most annyi, hogy a mosolygós fényképek mellett egy mosolygós rajzzal, a győrkőcök maguk készítette önarcképpel is megszerezhetik az ingyenes belépést biztosító karszalagot a programokra.

gyerek

Gyermeknek lenni jó

Mint a fenti példák is mutatják, a gyermeknap az egész világon különleges alkalom, amely kifejezetten a gyermekekre koncentrál. Azon túl, hogy általa még jobban ki tudjuk fejezni a család fontosságát, a gyermekek és felnőttek közötti kapocs is tovább erősödhet. Mi pedig, miközben nézzük a zsibongó gyermekhadat, nyugodtan bevallhatjuk magunknak: gyermeknek lenni jó, még felnőttként is! Hiszen mindannyiunkban benne lakozik a gyermeki én, csak tudnunk kell előcsalogatni.

LSzimonetta

Forrás: gyorkoc.hu, Facebook, okosjatek.hu, Wikipédia, unipatika.hu

A képek a Pixabay.com szabadfelhasználású gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép; 3. kép; 4. kép.

2023.05.28