Meghalt Tina Turner


tina-turner

2023. május 24-én, 83 éves korában elhunyt Tina Turner. Az énekes szóvivője úgy fogalmazott, a rock ’n’ roll királynője hosszas betegség után, békében hunyt el a svájci, Zürich melletti, Kusnachtban lévő otthonában.

Tina Turner Anna Mae Bullock néven született Tennessee-ben. Élete akkor változott meg gyökerestül, amikor találkozott Ike Turnerrel, aki felvette zenekarába énekesnek. Később össze is házasodtak, és hatalmas sikereket értek el az Ike & Tina Turner Revue név alatt az olyan slágereikkel, mint a River Deep, a Mountain High vagy a Proud Mary.

Hatalmas sikereik ellenére 1978-ban elváltak, kapcsolatuk gyakran példája a családon belüli erőszaknak.

A házassága zátonyra futása után Tina Turner szólókarrierjére kezdett koncentrálni, amit amúgy már 1974-ben elkezdett, ekkor jelent csak meg az első lemeze a saját neve alatt. Első igazán nagy szólósikere az 1984-es Private Dancer volt.

A zenélés mellett színészkedett is, először 1975-ben, a Tommy című filmben szerepelt, de feltűnt Mel Gibson oldalán is a Mad Max 3-ban, ahol az általa előadott betétdal is hatalmas siker lett.

Tizedik, egyben utolsó nagylemeze 1999-ben jelent meg, nem sokkal azután pedig gyakorlatilag visszavonult. Nyolcévnyi pihenés után, karrierjének 50. évfordulójára tért vissza egy búcsúturnéra, ami az egyik legsikeresebb koncertkörút a mai napig.

2021-ben egy dokumentumfilm is megjelent róla, ami szintén egy búcsúzás volt.

Tina Turnert a Rolling Stone magazin beválogatta minden idők száz legnagyobb énekese közé, lemezei több száz millió példányban keltek el, és karrierje során nyert 12 Grammy-díjat. 2005-ben George W. Bush amerikai elnök a rangos Kennedy-díjjal tüntette ki.

Turner 2018-ban megjelent könyvében írt arról, hogy élete során számos súlyos betegséggel küzdött. Volt stroke-ja, kezelték rákkal, és vesetranszplantáción is átesett. Vesebetegsége miatt az eutanáziát fontolgatta, de férje, Erwin Bach odaadta neki az egyik veséjét, így 2017-ben át is esett a műtéten.

Dankó Gábor
Forrás: langolo.hu

2023.05.26