Júniusban ismét Táncfesztivál Győrben

A sajtótájékoztatón jártunk – SzaSzi tudósítása

tancfesztival

A Fitos Dezső Társulat temperamentumos cigánytánccal köszöntötte 2023. május 19-én a sajtó munkatársait a Győri Nemzeti Színház csillárszintjén abból az alkalomból, hogy hamarosan – 2023. június 12. és 16. között – ismét a tánc fővárosa lesz Győr. A főszervező Győri Balett képviselői ismertették a XVIII. Magyar Táncfesztivál programját, amely valójában nem csak magyar, hiszen több híres nemzetközi csoport is fellép majd. A nyitónapon a Szlovák Nemzeti Balett előadását láthatja a nagyérdemű.

A fergeteges, színes köszöntő nem volt véletlen a sajtótájékoztatón. Velekei László, a Győri Balett igazgatója köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy „a legjobb reklám maga a tánc! Egy ilyen produkció mindent magában hordoz, amit mi is szeretnénk közvetíteni: egy életérzést, a tánc szeretetét és egy közösségi érzést. Szerencsések vagyunk, hisz évről évre azt kommunikálhatjuk, hogy Győr lesz a tánc fővárosa. Fontos visszajelzés, hogy a legjobb szakmai társulatok fogadják el a meghívásunkat, hogy estéről estére elvarázsolják a győri közönséget, hirdetik a magyar táncművészet sokszínűségét. Az idei fesztivál egy kicsit fókuszba helyezi a győri kötődésű művészeket, ugyanakkor egyszerre válik nemzetközivé is, hiszen együttműködünk a 10. Színházi Olimpiával is.

Dr. Dézsi Csaba András köszönetét fejezte ki a társulatnak magas színvonalú munkájukért és a nívós rendezvénysorozatért, amellyel városunk hírnevét viszik a legnagyobb nehézségek ellenére is. „Ha figyelünk egymásra, mozgásban tudunk maradni!” – hangsúlyozta a polgármester.

Kiss János fesztiváligazgató a programról szólva kiemelte, hogy ismét nagyon sokszínű palettát kínálnak. A 10. Színházi Olimpia keretében izgalmas előadást hoz városunkba Pozsonyból a Szlovák Nemzeti Balett, melynek vezetője, Niná Poláková is szót kapott a találkozón: „A két együttes együttműködésének helye van a tánc világában, bízom benne, hogy ezt sikerül ápolni és megújítani. Nagy öröm és megtiszteltetés, hogy mi nyithatjuk a fesztivált. Négy miniatűr részletet hozunk a nagy darabunkból, amit tavaly mutattunk be hazánkban. Edwaard Liang gyönyörű koreográfiájával indítjuk az estet, melyben egy madárraj elevenedik meg. A második rész Lukáš Timulak munkáját dicséri, míg a harmadik etap koreográfiai motívuma a divat jelensége, Roman Novitzky rendezésében. A negyedik rész is nagyon mai, nagyon kortárs: az Entropy az új helyzetekhez való alkalmazkodást jeleníti meg Craig Davidson látásmódjában.

A fesztiválon szerepel többek között Kulcsár Noémi Tellabor balatoni nyarakat idéző darabja, a Feledi Project klasszikus és kortárs fúziója, az egyedi mozgásvilágú és koreográfiájú koreai Mutdance. A hírességek mellett a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola fiataljainak koncertvizsgáját is láthatják az érdeklődők. A legkisebb korosztályt is táncba hívják Gryllus Vilmos nagyszerű zenéire. A nagy sikerű Maszkabál folytatása június 14-én debütál a Győri Balett előadásában. Igaz, a jegyek szinte azonnal elfogytak, de ígéretet tettek egy új időpont meghirdetésére.

Gyakran hallhatjuk Kiss Jánostól, hogy a tánc a legjobb immunerősítő. Ezt bizonyítandó örömmel újságolta, hogy „akik ellátogatnak hozzánk, nemcsak előadásokat nézhetnek meg, hanem maguk is kipróbálhatják az egyes táncstílusokat”, hiszen minden este lesz bemutatóval egybekötött tánctanítás a színház előtti téren. Kezdésként az Orlando és a Leidy Style Dance Club tagjai, majd Budai László érkezik az argentin tangó alapjaival, forró salsa ritmusokat ígér Futó Károly és a Dimenzió TSE, társastáncokat tanít az El Paso, végül a Rómer Házban moldvai táncházzal zárul a programsor.

Örömmel mondhatom, hogy a táncművészek nagy családjának igazi ünnepe, amit Győr városa megteremt. A tánc felszabadítja a lelkeket!” – emelte ki a fesztivál programigazgatója.

A Fitos Dezső Társulat megálmodói, alapítói, Fitos Dezső és Kocsis Enikő is ellátogattak a pénteki tájékoztatóra, ahol elmondták, „Győrbe hazajárunk a férjemmel, hiszen a Lippentő Táncegyüttest vezetjük. A tehetséggondozást nagyon fontosnak tartjuk.” Az ízelítőül előadott táncról elárulták, hogy a Taven baxtale! című darabból való, amely a zárónapon kerül színpadra. „Az ősi, 500 évvel ezelőtti cigány mesterségeket szeretnék a tánc nyelvén bemutatni. A Harangozó-díjas művész azt is elárulta, hogy olyan vendégművészekkel érkeznek, mint Lakatos Mónika Kossuth-díjas énekesnő és a Canarro zenekar. Artistaművészek is fellépnek, így egy fantasztikus fúzió áll össze.

Részleteket a XVIII. Magyar Táncfesztivál programjairól a Győri Balett honlapján és a szórólapokon olvashatnak.

SzaSzi
Fotók: Vas Balázs

2023.05.22