Az összetartozás ruhája

Aurora FolkGlamour tervezés a Nemzeti Összetartozás Napjára

aurora-folk-glamour

Az Aurora FolkGlamour márkanév tervezője, az ipar- és képzőművész Németh Hajnal Aurora évek óta azt tartja szem előtt, hogy a magyar népviseleteket, hímzés mintákat iparművészként újraalkossa és a mai világba is beillessze. Az idei Nemzeti Összetartozás Napjára pedig egy különleges ruhát és ékszert álmodott meg.

Németh Hajnal Aurora ezekben az egyedi ruhákban, lábbelikben, fejdíszekben és ékszerekben átalakítja a régi magyar népművészetet, a hagyományainkat és a viseleteket, felhasználja az eredeti antik darabokat, és hordhatóvá teszi. Kollekcióival egymást követő 5 évben Hungarikum díjat nyert, továbbá a Népviselet Napja Nagykövete és a Magyar Viseletért Díj tulajdonosa.

Az összetartozás ruhája

2023. június 4-re, a Nemzeti Összetartozás Napjára (az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára) egy különleges ruhát és ékszert álmodott meg: arany szálakkal köti össze az elszakadt magyar embereket, magyar területeket és a magyar hímzés mintákat egy fehér textilen. A fehér anyag a tiszta lappal újrakezdés szimbóluma, olyan traumafeldolgozás, ahol nem a tragikus érzés dominál, hanem az összetartozás. Az arany szín az emelkedett és magasztos témát jelképezi és a láthatatlan, de közben mégis látható szálakat, amelyek örökké összekötnek minden magyart.

Németh Hajnal Aurora kapott hímzésmintákat történetekkel a világ minden tájáról a magyaroktól, és ő maga is gyűjtötte Magyarország, Erdély, Felvidék, Délvidék, Őrvidék, Kárpátalja területéről, ezután felrajzolta őket a ruhára. Azt szeretné, ha ez a ruha szintén összekötne minden magyart, bárhol él a világban, és a szeretetet fejezné ki, az összetartozást, hogy egy a kultúránk, egy a gyökerünk, és hiába vagyunk messze, mégis a magyar népi kultúra fontos nekünk.

A ruha bemutatóra június 4-én, Sokorópátkán kerül sor a Sokorópátka Összetartozás Park – Sokoró Kapuja ünnepi megnyitón 11.30-kor. Az összetartozás ruháját ő maga kelti életre, illetve énekesnők, akik Magyarország és az elszakított területek népdalaiból fognak énekelni – ezzel is erősítve, hogy hiába választ el bennünket országhatár, a szívünk magyar és összetartozunk.

2023.05.23