A Petőfi-iskola gálaműsora és a Tanítványaink tárlata Ménfőcsanakon

Sulyok Attiláné írása

menfocsanak-petofi-iskola-gala-kiallitas

Május 12-én nyílt meg a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Bezerédj-kastély Művelődési Házban a Győri Ménfőcsanaki Petőfi Sándor Általános Iskola diákjainak és tanárainak kiállítása, melyet az iskola – Petőfi neve felvételének 50 éves jubileumát is megünneplendő – színvonalas, tartalmas gálaműsora követett.

A 200 évvel ezelőtt született Petőfi Sándor méltán volt „az istenek kedvence, aki mindent megkapott, hogy nagy költő legyen”. Versei örök érvényűek! Szókészletében a szabadság, a szerelem és a magyar szó fordul elő leggyakrabban. Tiszteletére az iskola hagyományainak megfelelően minden évben megszervezi a Petőfi-hetet sok vetélkedővel, programmal, illetve a Petőfi-kupát. Kirándultak is a gyerekekkel Kiskőrösre, a költő szülőházához, valamint nagy sikerű olvasótalálkozót rendeztek A János vitéz-kód írónőjével, Szabó Borbálával.

Szilbekné Cseh Györgyi igazgatónő beszédében kifejezte köszönetét az önkormányzatnak, a képviselőknek, a tankerületnek a rendszeres támogatásért. A jeles évfordulón az intézmény évkönyvet jelentetett meg, melynek anyagi hátterét Horváth Ferenc, az Alcufer ügyvezető igazgatója, az iskola volt tanára biztosította.

menfocsanak-petofi-iskola-gala-kiallitas

A településen több mint 220 éve folyik az oktatás, 1802-ben már működött iskola, bár egyetlen tanteremben, és fenntartója a pannonhalmi bencés rend volt. Később Bády Izidor azt írta, hogy „az iskolai eszközeink olyanok, hogy más városi iskolában sincs”. A Győzelem úti iskola 1952-ben épült, ahol az 1960-as években gimnázium és mezőgazdasági szakközépiskola működött. Az intézmény 1973-ban, éppen 50 évvel ezelőtt – Csehy József tanító javaslatára – felvette a forradalmár költő nevét, születésének 150. évfordulója alkalmából. A gyirmóti iskolát is ekkor csatolták a ménfőcsanakihoz. 1980-ban készült el a Kisdobos úti Piros iskola, ahol testnevelés tagozat indult. 1988-ban a Bezerédj-kastélyból, az iskolából és a könyvtárból létrejött a Ménfőcsanaki Petőfi Sándor Általános Művelődési Központ.

Az 50 év alatt öt igazgató irányította az intézményt: Takács Géza, Baksa Kálmán, Pongrácz Rozália, dr. Szakálné Doktor Éva, majd Szilbekné Cseh Györgyi. Mindegyikük sokat tett azért, hogy minél színvonalasabb legyen az oktatás Ménfőcsanakon.

A gálaműsor előtt a Bezerédj-kastélyban szép kiállítás nyílt a gyerekek és a tanárok műveiből: a Tanítványaink tárlata. Nagy értéke a kiállításnak, hogy pedagógusok is bemutatkoznak: Lappints Csaba festményeit, Süveges Jusztínia fotóit, Rokobné Morvay Diána és Szukop Andrásné kézműves alkotásait mutatják be. Kiállították az igazgatónő pedagógiai munkáit, Nagyné Sárik Éva verseit, azt a könyvet, melyben Bősze Levente Gyirmótról írt, és azt is, amelyben Rusznyák Éva novellája megjelent. A megnyitón Rózsavölgyi László, az Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottság elnöke mondott köszöntőt. Ihász Ferencné Anna tanító Hamvas Béla Isten tenyerén című versét adta elő. Dr. Vörös Ferencné és Szukop Andrásné tanárok zongorán és csellón játszottak egy zeneművet.

menfocsanak-petofi-iskola-gala-kiallitas

A jubileumi gálaműsor szervezői, Süveges Jusztínia és dr. Kustosné Wulcz Gabriella színvonalas műsort állítottak össze. Bősze Levente tanár konferálta a fellépőket. Először a Marcal Néptáncegyüttes (mely 2005-ben alakult) petőfis diákjai léptek fel nyírségi táncokkal, Klauz Balázs művészeti vezető felkészítésével.

Szilbekné Cseh Györgyi intézményvezető, Kara Ákos országgyűlési képviselő, majd dr. Nagy Adél tankerületi igazgató köszöntötte a vendégeket, az 50. évfordulót ünneplő közönséget. Kara Ákos ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy olyan embereket kell nevelni, akik megállják a helyüket az életben, és olyan körülményeket teremteni, amelyek vonzók a fiatalok számára. Sokan hozzájárultak ahhoz, hogy egy értékteremtő közösség jöjjön létre a településen. Dr. Nagy Adél kiemelte a nyugodt háttér biztosítását és azt, hogy az iskola „méltó módon őrzi névadója emlékét”. A lelkiismeretes pedagógusok a szülők támogatásával együtt „Tündérországot varázsolnak”. Példa nélküli a közművelődéssel való együttműködés is.

Az önkormányzati képviselők, dr. Laczkovits-Takács Tímea és Szabó Jenő ünnepi köszöntőt tartottak. Szabó Jenő a kastély és a könyvtár felújítását említette, amely az elmúlt évek során több ütemben valósult meg. Azt szeretné, hogy a jövőben is legyen közösségi tér, és továbbra is kiváló maradjon az együttműködés az intézmények között. A 16 ezer dokumentumot kínáló felújított könyvtár iskolai könyvtárként is működik, nemcsak a település lakóit szolgálja. Dr. Laczkovits-Takács Tímea szerint az a legfontosabb, hogy boldog emberek váljanak a gyerekekből. Petőfis diákként jó szívvel emlékszik az iskolára, és hangsúlyozta, hogy erős alapokat kaptak itt. Köszönetet mondott a kollégáknak, akik napi munkájuk során mindent megtesznek azért, hogy a tanulók megkapják a megfelelő oktatást és a programokat. A képviselők együtt nyújtották át dr. Dézsi Csaba András polgármester nevében az elismerést, az Ezüst Emlékérmet az intézmény számára a sokoldalú tevékenységért.

menfocsanak-petofi-iskola-gala-kiallitas

Az est során tehetséges diákok Petőfi-versekkel, mesével, zenével – zongorán, hegedűn és gitáron – szórakoztatták a népes közönséget. Az iskolában hosszú évek óta lehetőség nyílik a színvonalas zenei oktatásra, a Harmónia Alapfokú Művészeti Iskolával és a Liszt Ferenc Zeneiskolával való együttműködésnek köszönhetően.

Híres petőfis diákok, dr. Józsa János professzor, egyetemi tanár, emeritusz rektor, vízépítő mérnök és dr. Lanczendorfer Zsuzsanna néprajzkutató, egyetemi docens tartottak visszaemlékezést a ménfőcsanaki évekre. Fényképek és egykori naplórészletek segítségével idézték fel régi emlékeiket. Dr. Józsa János elmesélte élete legfontosabb eseményeit és a ménfőcsanaki gyökereit. Dr. Lanczendorfer Zsuzsanna szerint minden ember életét befolyásolja három tényező: hova születik, milyen iskolákat végez, milyen társat talál. A zene és az éneklés szeretetét itt ültették el benne. Rengeteg élményt és komoly tudást adott számára az iskola, melyből felidézett néhányat. „Aranyos iskolám, nem tudlak elfeledni” ‒ énekelte. Petőfis diák volt Földingné Nagy Judit maratoni futó, olimpikon is, de ő sajnos most nem tudott eljönni.

menfocsanak-petofi-iskola-gala-kiallitas

A gálaműsor befejezéseként első és második osztályos tanulók lufis táncot mutattak be a „Gyermek volt minden óriás” című zenére. A műsor után pedig fogadást is tartottak a meghívott vendégek számára, ahol kötetlen beszélgetésre nyílt lehetőség.

Petőfi Sándor példakép az ifjúság számára, ez az idézet szerepel a legújabb évkönyvben is: „Az életcél boldogság, de előbb fáradni kell, hogy ezt elérd.” A rendezvénnyel a nagy költő is elégedett lett volna, hiszen nagyon jól sikerült!

A kiállítás június 30-ig látogatható a művelődési ház nyitvatartási idejében.

Sulyok Attiláné
Fotók: Polczer Árpád és Kótun Viktória

2023.05.20