Vendégségben János vitéznél és barátainál

Városi Gyereknap a Generációk Háza szervezésében – SzaSzi interjúja

gyereknap1

Generációk Háza, Radó-sziget, Aranypart II., Herman Ottó utcai vásártér… Mi a közös bennük? Egyszerű! Mindegyik átváltozott már varázslatos gyereknapi helyszínné. Idén ismét az Aranyparton várják a családokat a gyereknapi „mulatsággal” május 28-án.

A Generációk Házában nagy a sürgés-forgás, óriási az izgalom. Jankó-Lulity Barbara programszervező éppen arról mesél, hogy mindig valamilyen tematika köré épülnek a gyereknapok. Játszottak már a vízzel, Győr város 750 éves születésnapjával, a cirkusszal, de többször volt játékforrás a környezetvédelem is. Az idei program a „Petőfi 200”, tehát Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójának jegyében zajlik majd. És hogy a szervezők jól ismerik-e Petőfi költeményeit? Ez nem is kétséges!

Mitől lesz különleges az idei városi gyereknap?

János vitéz és barátai érkeznek a gyerekek közé. A tőlünk megszokott kreativitással olyan programokat találtunk ki, amelyek a nagy költő verseihez kapcsolódnak valamilyen formában. Mivel János vitéz végül Tündérországban találta meg a boldogságot, ezért mi is egy „igazi” Tündérfalu felállításán fáradozunk, ahol Tündér Rozi és segédei várják a gyerkőcöket. Lehet itt majd katonamódra masírozni, kardot, csákót „gyártani”, tündértáncot lejteni. A lányokat a Kossuth-iskola kozmetikus és fodrásztanulói változtatják át tündérekké, de a fiúknak is ér itt bajuszt csináltatni. És ha már felkerültek a tündérpillák, elkészültek a hajfonatok, csákók, kackiás bajuszok, az Andelim fotósarok fényképésze (Kulcsár Melinda) megörökíti a felejthetetlen pillanatot. Tündér Rozi (Füzi Rozi) egész nap ott sürgölődik, délután pedig elmeséli, hogyan is lett Kukorica Jancsiból János vitéz. Egyébként az idei nyári építőtábor is Kukorica Jancsihoz kapcsolódik, így a rengeteg dekoráció, ötlet egy része ott újrahasznosul majd.
Fontos megemlítenem, hogy „megtaláltuk” Petőfi hasonmását, akinek Rímfaragó műhelyében lehet játszani a szavakkal. Reméljük, sok kis segítőre akad majd, mert a tavaszi szél kitépte kezéből a kötetét, elszálltak a versei, és nagyon szeretné összegyűjteni azokat. A sok-sok feladat megoldásával bárki összegyűjtheti a saját Petőfi-kötete lapjait, amihez borítót és összefűző kapcsot mi biztosítunk.

gyereknap2
Hűha! A Generációk Házában aztán tényleg gőzerővel folynak az előkészületek!

Lehet még az élményeket fokozni?

Arra törekszünk, hogy a sok mókából mindenki, de tényleg mindenki részesüljön, ezért nagyon sokféle attrakcióval készülünk. A legkisebbeknek lesz babasátor, Ringató foglalkozások Kovács Bernadett-tel. Lesz mobil játszóház, fa körhinta, de mivel a fő profilunk mégis a kézműveskedés, hét helyszínen lehet alkotni, ezenkívül agyagozni, tűzzománcot készíteni. A sokszínűség jegyében itt lesznek együttműködő partnereink: a MOKKA tagjai, a győri könyvtár gyerekkönyvtárosai, a Sziget-kék családsegítői. Lehet íjászkodni, a GYAC evezősei ergométerekkel érkeznek, a rendőrség, tűzoltóság elmaradhatatlan az eseményről. Megjelenik itt a tudomány is játékos formában, nagyon izgalmas az Árnyak Játéka nevű helyszínünk, amely bábkészítéssel és árnyjátékkal csábítja az érdeklődőket.

Színpadi produkciókkal is várjátok a vendégeket…

Bizony, két színpadunk is lesz. A kis színpadon a Ringató foglalkozások és Füzi Rozi meséje mellett a vásári bábos hagyományokat követve Aracs Eszter hozza el nekünk a rendkívüli Gulyás Terkát, aki valóban egy világszenzáció, talán még magát az ördögöt is „elagyabugyálja”. A nagy színpadon stílusosan 11 órakor megnyílik az Aranykapu Töreky Zsuzsival. Ezt követően kerül sor a rajzpályázatunk díjkiosztójára, hogy a délután már valóban csak a mulatságé legyen. Bemutatkozik a Rábca Néptáncegyüttes és a Rábca Cseppek – akinek kedve kerekedik, a tánctanítással egybekötött táncházon kimulathatja magát, és ezzel még mindig nem értünk a végére, mert érkeznek Mesics Gyuri és barátai népzenei koncertjükkel.

gyereknap3
Mennyi móka! Gyertek, mert az idén is legalább olyan jó lesz, mint 2019-ben! Sőt!

A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér gyermekkönyvtárosai is évről évre a gyermeknapok tevékeny résztvevői. Dákainé Szenci Ilona elárulta, hogy mivel készülnek a rendezvényre: János vitéz huszárainak készülnek nyargaló lovacskák és csákók, amit mindenki a maga kedvére díszíthet, a kislányoknak tavirózsa-készítést ajánlunk. Készülünk még társasjátékokkal, betűvadászattal, a kisebbeknek színezővel, kirakóval, labirintus játékkal, de ott lesz velünk a tavaly nagy népszerűségnek örvendő „célbadobós” szelíd oroszlánunk is.

Nem lesz itt unatkozás, csak móka, móka, móka egy napba sűrítve. Egyébként a kajak-kenu maraton gyerek szekciója is éppen a közelben fog evezni. Szóval mozgalmas lesz május utolsó vasárnapja. Mindenki az Aranypartra! Időjárás? Megrendelve.

SzaSzi

2023.05.22