​Everything is more than meets the mind

Lőrincz Réka és Vékony Dorottya közös kiállítása a győri Torulában

everything-is-more-than-meets-the-mind-torula

Everything is more than meets the mind címmel nyílt meg 2023. május 6-án Lőrincz Réka és Vékony Dorottya képzőművészek közös kiállítása Győr független kortárs kiállítóterében, a Torulában. A művészek célja olyan lehetőségek megteremtése, melyek során frissülhetnek, kiegészülhetnek vagy tágulhatnak olyan fogalmak definíciói, mint az érték, a tudás, a gondoskodás vagy a közösség.

A definíció természetéből fakadóan egyfajta korlátozást feltételez, a kiállítás arra törekszik, hogy a már idejétmúlt nézőpontok helyett alternatívákat kínáljon. Lőrincz Réka és Vékony Dorottya munkái felszabadító módon jelenítik meg az érték és a tudás elfeledett jelentésrétegeit – a női dimenziókat, a közösségi perspektívákat és egyéni választásaink végtelen lehetőségeit. Az foglalkoztatja őket, hogy a világról való elképzeléseink, hitrendszereink miként befolyásolják életünket. A kiállítás a látogatók számára különböző lehetőségeket nyit meg a kollektív gondoskodás, a produktivitás, a születés, a potenciál és az alternatív értékrendszerek felfedezésére.

everything-is-more-than-meets-the-mind-torula

Lőrincz Réka a képzőművészet mellett energetikai gyógyászattal is foglalkozik. Utóbbiból merítkezve ready made tárgyakból (a pénztől a műkörmökön át a kerti szerszámokig) épít szimbolikus, személyes szótárat. A tárgyakra úgy tekint, mint befejezetlen alapanyagokra, és ezeket új értelemmel felruházva emeli be munkáiba. A társadalommal és az egyéni szerepekkel kapcsolatban fogalmaz meg új nézőpontokat, humoros és pozitív energiákkal átitatva.

Vékony Dorottya munkáiban a női testtel foglalkozik különböző személyes és társadalmi kérdések mentén. Foglalkoztatja továbbá, hogy melyek a női reproduktív munka és a női princípium fogalmának kritikai olvasatai. Gyakran használ performatív elemeket, melyeket az állóképbe sűrítés vagy újrajátszás eszközeivel valósít meg. Jelenleg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Doktori iskolájának hallgatója és az Eszterházy Károly Egyetem Média és Design Intézetének oktatója.

A két művész egy szlovákiai rezidenciaprogram során kezdett el közösen dolgozni. Nemcsak barátok, hanem alkotói szempontból is közel állnak egymáshoz, így közös munkájukra harmonikus egységként tekintenek.

everything-is-more-than-meets-the-mind-torula

A kiállítás helyszíne, a Torula Művésztér a nyugati országrész egyik legizgalmasabb kulturális tere. A 2017-ben megnyílt létesítmény a Győri Szeszgyár egykori élesztőüzemének helyén, a Bécs-Budapest-Pozsony kortárs művészeti tengely élesztőjeként működik. Az épület ipari léptékeinek köszönhetően a kiállítótérben alig van korlátozó fizikai tényező – így a májusban nyílt tárlathoz hasonló interaktív képzőművészeti projektek mellett a balettől a hanginstallációkig számos koncepció befogadására alkalmas. A Torula a kiállítások mellett művészeknek is otthont ad: rezidenciaprogramjuk keretében szakmai és fizikai teret biztosítanak a régió művészeinek fejlődésére.

Az Everything is more than meets the mind kiállítás 2023. június 3-ig tekinthető meg.

Torula Művésztér

2023.05.20