Május 19. ‒ Férfinap Magyarországon

LSzimonetta írása

ferfi-ferfinap

Se szeri, se száma a különböző világnapoknak, szinte minden napra jut már egy. Csak hogy néhányat említsünk a közelmúltból: anyák napja, nőnap, föld napja, bolondok napja és ami a cikkünk témáját is adja: férfinap. Az erősebbik nem képviselői kétszer is ünnepelhetnek egy évben, ugyanis a nemzetközi férfinapot november 19-én tartják, míg hazánkban a teremtés koronái május 19-én is megveregethetik a vállukat.

A nemzetközi férfinapot először 1999-ben ünnepelték Dél-Amerikában, Trinidad és Tobagóban az Egyesült Nemzetek Szövetsége támogatásával. Magyarországon 2009-től rendeznek programokat ezen a napon. Vannak azonban országok, ahol más dátumra esik a férfinap, Oroszországban és Fehéroroszországban február 23-án, Romániában március 9-én, Bulgáriában március 16-án, Brazíliában július 15-én, Norvégiában szeptember 9-én, Lengyelországban pedig március 10-én ünnepelnek.

A férfinap elsődleges célja, hogy felhívja a figyelmet a férfiak egészségének megóvására, de többek között a családban betöltött szerepüket, valamint a nemek közötti egyenlőséget is hangsúlyozza. Ezen a napon lehetőség nyílik számos rendezvényen, egészségügyi vizsgálatokon, előadásokon és tanácsadásokon részt venni. Ezek az alkalmak ösztönözhetik a férfiakat arra, hogy rendszeresen járjanak szűrővizsgálatokra, hiszen nem lehet eleget mondogatni: a prevenció (megelőzés) a legfontosabb.

A szervezők minden évben mást és mást emelnek ki a férfiakat érintő témák közül. 2002-ben a békét, 2003-ban a férfiak egészségét, 2008-ban a férfiak által hozott áldozatokat, 2009-ben a pozitív férfi példaképeket, 2016-ban pedig a férfi öngyilkosságokat helyezték középpontba.

ferfi-ferfinap

Movember

Az elmúlt években több kezdeményezés is született, amely a férfiegészséggel foglalkozik. Ilyen nagymértékű megmozdulás a Movember, melyet minden év novemberében tartanak nemzetközi szinten. A szó maga az angol „moustache” (bajusz) és a november összeolvasztásából alakult ki. A férfiak ilyenkor bajusznövesztéssel hívják fel a figyelmet (ez a mozgalom jelképe) az egészségügyi problémáikra – mint például a prosztatarák, a hererák, a depresszió – és azok megelőzésére. Magát a mozgalmat 2003-ban indította egy csoport ausztrál férfi, azóta a kezdeményezéshez a világ minden tájáról csatlakoztak – Magyarország 2009-ben. 2015-ben pedig megalakult hazánkban a Movember Magyarország Egyesület is (a MentsManust), amely azóta az ország legnagyobb férfiegészséggel foglalkozó szervezetévé nőtte ki magát: nemcsak novemberben, hanem egész évben végez szűréseket.

Lottóötös – Pár/beszéd a prosztatarákról

Gecsei Ádám, a Kisalföld napilap volt kollégája az elmúlt években több kampányt is szervezett, amely a férfiegészséget hivatott népszerűsíteni. Hazánkban évente mintegy 4500 férfinál állapítják meg a prosztatarákot. Közülük 1500-an a betegségbe belehalnak. Ez a szám megdöbbentően nagy, annak tudatában, hogy ezek az életek megmenthetők lettek volna. Ha időben kiderül a betegség. Ha ezek a férfiak szűrővizsgálatokon vettek volna részt. Ha… Gecsei Ádám alkotása, a 30 perces Lottóötös – Pár/beszéd a prosztatarákról című film pontosan erről szól. Egy prosztatarákból felépült férfi történetét meséli el 30 percben, őszintén, tabuk nélkül, kendőzetlenül.

ferfi-ferfinap

Légy tökös!

Légy tökös címmel ingyenes kiadvány jelent meg a férfiak egészségéért, amely szintén a prevenció fontosságára hívja fel a figyelmet. Az online kézikönyv kérdések és válaszok formájában segíti a mélyebb tájékozódást a témában. A kiadvány nemcsak férfiaknak szól, hanem azoknak a nőknek is, akik elküldik férjüket egy férfispecifikus szűrővizsgálatra, vagy baj esetén támogatják párjukat.

Összegezve a tényeket, a férfinap lehetőséget teremt arra, hogy a férfiak nyíltan beszéljenek az őket érintő problémákról, akár testi, akár mentális egészségről legyen szó. Szükség esetén pedig tudjanak és merjenek segítséget kérni. És hogy mi, nők mivel tehetjük szebbé ezt a napot számukra? A legfontosabb, hogy ne feledkezzünk meg arról, hogy a férfiak is megérdemlik a figyelmet, a törődést, a szeretetet és az elismerést. Hajlamosak vagyunk csak az anyákat és nőket ünnepelni, miközben a gyengédségre és az odafigyelésre nekik is igényük van. Természetesen nemcsak ezen az egy napon, hanem a többi 364-en is meglephetjük őket apró figyelmességekkel. Higgyék el, meghálálják!

LSzimonetta

Forrás: 24.hu, Wikipédia 1, Wikipédia 2, Life.hu, Mejkmi.hu, Apaknapja.info

A képek a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép; 3. kép.

2023.05.19