65 évesek lettünk

A Győri Fotóklub Egyesület kiállítása a győri könyvtárban

gyori-fotoklub-egyesulet-kiallitas-gyori-konyvtar

2023. május 15-én emlékezett a Győri Fotóklub Egyesület 65. születésnapjára a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér a Kisfaludy Károly Könyvtár II. emeleti rendezvénytermében a jelenleg is aktív tagjainak fotóiból rendezett kiállításon.

Az esemény hangulatát a Richter János Zeneművészeti Szakgimnázium tanulói kellemes zenével alapozták meg (felkészítő tanáruk Schaffer Rita volt). Rózsavölgyi László, a győri önkormányzat Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottságának elnöke köszöntötte a jelenlévőket, majd Roll Péter, a Győri Fotóklub Egyesület elnöke nyitotta meg a kiállítást a következő szavakkal:

65 évesek lettünk!

1958. január 10-én születtünk Győrben, és köszönjük szépen, jól vagyunk! Ezen a napon a Wilhelm Pieck Vagon- és Gépgyár Fotókörének nyílt levele jelent meg a helyi újságban A fényképezés művészeihez és barátaihoz címmel, és megbeszélésre hívták este 6-ra a vagongyári József Attila Művelődési Otthonba a hasonló érdeklődésű szakköröket. Az akkori elhatározás még nem egy városi fotóklub, hanem inkább egy intézőbizottság felállítása volt. A meghívásnak 11 szakkör tett eleget, és elhatározták a Győri Fotókörök Munkaközösségének a létrehozását. Az ünnepélyes egyesülést két héttel későbbre tűzték ki. Az esemény 1958. január 31-én meg is történt, de időközben kiderült, hogy a fotókörök mégiscsak jobban szerettek volna egy városi fotóklubot, amelytől nagyobb szakmai előrelépést vártak, így a Győri Fotóklub mellett döntöttek, melynek működése 65 éve ismert.

A Győri Fotóklub Egyesület 65 éves története egy életmű. A fotóklub hajója, ami kezdetben csupán kis csónak volt, pontosan 65 évvel ezelőtt indult el Győr akkori kikötőjéből. A csónakot azóta többször átépítettek, bővítettek, korszerűsítettek. A nagy jubileumok sajátja, hogy az alapító tagjaink közül már kevesen emlékezhetnek erre a csónakra.

A klublétszám folyamatosan emelkedett, kicsi lett a csónak, de a mindenkori klubvezetés mindig egy nagyobbról álmodott, és sohasem még egyről. Ha nehezen is ment, inkább felváltva ültek bele, de egy hajóban eveztek. Eleinte ma már kezdetlegesnek tűnő, de annál becsesebb felszereléssel szelték a habokat, és soha nem tévesztették szem elől a művészeti vonalat. A kis csónak többször kikötött, személyzete is cserélődött, megújult. A publicitás, a kommunikáció és az eredményesség a megalakulástól a klubélet mozgatója, ezért a Győri Fotóklub ismertsége egyidős a klub történetével. Egyesületünk a kezdetektől rendszeres és eredményes szereplője a különböző médiumoknak, rendezvényeknek, fotóművészeti eseményeknek. Civil szervezetként működünk, jellemző ránk a közéleti tevékenység, munkásságunk része a fotósok képzése és toborzása, a fotográfia iránt érdeklődők körének bővítése. Ez segíti a fotósokat, hogy megfelelve a klub követelményrendszerének, klubtaggá váljanak. Ezáltal a közelmúltban több kezdő tagunk is elkötelezett fotóssá vált, és sorainkat gyarapítja. Ennek megfelelően bővítettük a hajót, amelyben még vannak szabad helyek. A legénység szervezett módon dolgozik, a mindenkori célba érést az elnökség, a témafelelősök, a klubtagok, a pártoló tagok és szimpatizánsok egyaránt segítik.

Klubfoglalkozásaink nyilvánosak, fotótúráink segítik az alkotómunkát. Nagyon fontos a jókedv, a vidámság, mert az ilyen környezet fokozza az alkotókedvet. Munkáinkból rendszeresen kiállítást szervezünk klubtagjaink egyéni aktivitása mellett. Részt veszünk hazai és nemzetközi fotópályázatokon, melyeken eredményesen szerepelünk. Fotóművész klubtagjaink száma folyamatosan bővül. Hosszú évek óta a hazai élmezőnyhöz tartozunk, a közelmúltban az Év Fotóművészeti Alkotócsoportja lettünk. Egyéni fotópályázatokon tagjaink a világ élvonalában szerepelnek, kimagasló eredményeket érnek el a versenyfotográfia területén. Közben saját magunk is évről évre szervezünk fotópályázatot, lehetőséget adva a fotósoknak, hogy „nálunk” is megmérettessék alkotásaikat. Minden évben megrendezzük a Fotópikniket a Radó-szigeten, amelyen fotós alkotóként és nézőként is bárki részt vehet.

Ma már egy „nagy hajóval” rendelkezünk, közel száz klubtaggal, akik közül jelenleg is sokan aktívak. Az ő alkotásaik (mindenkitől egy), szám szerint 68 fotó látható a falakon, amelyek egyesületünk jelenlegi életét, tagjaink aktivitását szimbolizálják. A fotográfia világában betöltött szerepünk, eredményeink alapján fogalmaztuk meg mottónkat: A Győri Fotóklub Egyesület az a hely, ahol a tradíció és a minőség találkozik.

Megköszönve a megtisztelő figyelmet, kérem, ismerjük meg közösen klubtagjaink alkotásait, pillantsunk bele a klub életébe a teljesség igénye nélkül! Van képünk hozzá...”

Roll Péter, mielőtt megnyitotta a kiállítást, több klubtagunknak elismerő oklevelet adott át. Végül fotózkodtunk, csipegettünk és kortyolgattunk az asztalokon éppen ínycsiklandozást végző étkekből, italokból.

Molnár György
a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

2023.05.17