Szemekbe zárt titkok: Megérkezett a Látom, amit látsz előzetese


latom-amit-latsz-film

A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatják be a Filmintézet Inkubátor Programjában, a Filmsquad gyártásában megvalósult, két fiatal nem mindennapi egymásra találásának történetét elmesélő Látom, amit látsz című romantikus filmet.

A közönség először június 8-án Veszprémben, majd június 22-től országszerte a mozikban láthatja a Vilmányi Benett, Hartai Petra, Nagy Mari, Lukáts Andor és Lestyán Attila főszereplésével készült új magyar filmet.

Szabó Mátyás rendező első (korábban Vándorló levelek munkacímen leforgatott) játékfilmjének főhőse Ábel (Vilmányi Benett), a különleges képességekkel rendelkező, húszas évei végén járó fiatalember, aki a vak Fellegi professzor (Lukáts Andor) által vezetett, gyermekmentést végző cégnél dolgozik. Ha becsukja a szemét, és szubjektálni kezd, az elveszett gyerekek szemén keresztül képes látni, majd megtalálni őket. Munkája körül forog az élete, amit csupán a vénkisasszony Mituk nénivel (Nagy Mari) oszt meg. A professzor kényszerű távolléte alatt viszont hibát vét. Rácsatlakozik az egykori elveszett gyermekből felnőtt nővé vált Vera (Hartai Petra) látására, akinek a szemén keresztül kezdi másként szemlélni a világot. A két sebzett fiatal közt különös kapcsolat alakul ki, szerelmesek lesznek egymásba, aminek a következményeivel viszont nincsenek tisztában…

latom-amit-latsz-film

A hamisítatlan kelet-európai közegbe ágyazott szerelmi történet alkotócsapata a látványteremtésben, a karakterek kitalálásában és a sorsuk alakulásában toposzoktól és korábbi műfaji mintáktól független, saját utat választott. Ennek részeként a csalódott, zárkózott Verát megformáló Hartai Petra semmiképp sem a tökéletes álomnőt alakítja. Hasonlóképp az életét a szubjektálás köré építő Ábelt játszó Vilmányi Benetthez, aki a magának való, kívülálló hős alakjában szintén nem a megszokott romantikus férfitípust testesítette meg a kamerák előtt.

A Látom, amit látsz rendezője a Határ című vizsgafilmjével a Karlovy Vary filmfesztiválon debütáló Szabó Mátyás, aki legutóbb a 90-es években tomboló ufóláz közben egymásra találó férfi és nő románcát dolgozta fel a Jövetel című kisfilmjében.

A forgatókönyv a rendező, valamint Mikó Csaba és Barcsai Bálint együttműködésének a gyümölcse. Az egyedi képi világért a FOMO – Megosztod és uralkodsz operatőre, M. Deák Kristóf felelt, a látványtervezés Töröcsik Ambrus (Senki szigete) érdeme, míg a jelmezek Kasza Emese (Mei Kawai, ReCirquel) munkáját dicsérik, a zenei világot Keresztes Gábor teremtette meg (Drakulics elvtárs, Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre). A vezető producerek pedig Iványi Petra (FOMO – Megosztod és uralkodsz) és Major István (Szia, Életem!, Liza, a rókatündér) voltak.

A Látom, amit látsz a Magyar Mozgókép Fesztivált követően, a Filmsquad forgalmazásában június 22-től lesz megtekinthető a hazai mozikban.

Fotó: Filmsquad
Nemzeti Filmintézet

2023.05.15