Made in Hollywood

Legendás filmes autók kiállítása az ÁRKÁD Győrben

filmes-autok-arkad-gyor

Hollywood fantasztikus automobiljai látogattak el az ÁRKÁD Győrbe, hogy – bár filmcsillagok nélkül, de – sztárparádét varázsoljanak a bevásárlóközpontba, egyúttal megadva a lehetőséget ahhoz, hogy testőrök nélkül fotózkodhassunk valódi négykerekű „legendákkal”.

Május 24-ig tehát még bárki szemtől szemben, egy helyen, benzingőzös közelségben találkozhat a filmvilág sok autócsodája közül most „mesebeli” héttel. Az 1968-as A kicsi kocsi kalandjaiban tűnt fel először a Volkswagen Bogár 1963-as modellje (Volkswagen Käfer, vagy hivatalosan VW Typ 1), amely Herbie-ként száguldozott észveszejtő tempóban a mozivásznon. Nálunk, Magyarországon vitathatatlanul rajongott magasságokba emelkedett az 1979 és 1985 között 146 részt megért Hazárd megye lordjai című tévésorozat, amelyben egy 1969-es évjáratú Dodge Charger, azaz a „The General Lee” szolgált a főhősök versenyverdájaként.

filmes-autok-arkad-gyor

Persze, hogy a felhozatalból autóverseny sem maradhat ki, pláne olyan őrült vágta nem, mint az 1981-es Ágyúgolyó futam. Amelyben a sztárparádén (Burt Reynolds, Roger Moore, Farrah Fawcett…) túl látványosan parádézott egy 1965-ben gyártott Shelby Cobra 427 is. Ott aztán tényleg nem volt megállás! Mint ahogyan sosem volt pauza a Knight Riderben sem: 1982 és 1986 között 86 epizódon keresztül „okoskodott” KITT, a beszélő, önvezető csodajármű David Hasselhoff „pajtijaként”. Az 1982-ben fabrikált Pontiac Trans-AM azóta is feledhetetlen, hiszen fikcióként korát évtizedekkel megelőzve, egy karórán keresztül is lehetett társalogni vele...

filmes-autok-arkad-gyor

Persze ha már feledhetetlen, akkor odakívánkozik mellé „Doki” időgép-járműve is az 1985-ös Vissza a jövőbe című kultikus sci-fiből: az 1981-es DeLorean DMC-12 modell felfelé nyíló ajtóival (legalább) egy generációt levett a lábáról, és azóta is ha meglátjuk valahol, valamilyen formában, két dolog biztosan azonnal beugrik róla – a fluxuskondenzátor „találmánya” és a tér-idő kontinuum hipotézise. És akkor most tényleg egy ugrás az időben, egészen 1997-be: a Boogie Nights-ban tűnt fel az a ragyogó piros Corvette C3 (1978-as évjárat), amely legalább annyira vonzotta magára a nézők szemét, mint Mark Wahlberg kigyúrt felsőteste. Végül pedig Halálbiztos (a szó és a címe szerint is), hogy a 2007-ben készült Grindhouse (Robert Rodriguez és Quentin Tarantino filmkettőse) Kurt Russell főszerepelte felében az éjfekete, 1972-ben gyártott Ford Mustang Mach-1 is rendesen (úgy értem, jólesően) próbára tette a retinákat. Úgyhogy öveket becsatolni, padlógáz!

Szilvási Krisztián
Fotók: Vas Balázs

2023.05.11