Hanyistók

Premier a Győri Nemzeti Színházban – Bári Edit írása

hanyistok-gyori-nemzeti-szinhaz

Hanyistók legendáját állította színpadra a Győri Nemzeti Színház, amely 2023. május 6-tól látható a Kisfaludy Teremben. Az előadás alapjául szolgáló fabula a művészi és alkotói szabadságnak köszönhetően emészthetőbb, megnyugtatóbb módon fejeződik be.

Na de kezdjük az elején. Hany Istók (anyakönyvezett néven István) 8-10 év körüli fiú, akire a Hanság mocsaras részén találnak rá kapuvári halászok. 1749-et írunk ekkor. Az elvadult, beszédképtelen fiú teljesen alkalmazkodott a lápi világhoz, a leírások szerint ujjai közt kezdetleges bőrhártya feszült, testét szőr borította, bőre pedig megvastagodott. Csak nyers ételt fogyasztott.

A halászok hazaviszik, megkeresztelik, majd az Esterházyak kastélyába szállítják, ahol durván bánnak vele. Egyetlen védelmezője akad, a várkapitány lánya, Juliska, akinek lakodalmán a fiú kedveskedésből (hiszen számára az élelmet és túlélést jelentette) egy tál békát önt az asztalra. Emiatt a hajdúk csúnyán megverik. Másnap a fiú elszökik, és többé nem mutatkozik – további sorsáról nem tudni, de a babona, félelem és hiedelem sokáig életben tartotta a nevét. Alakja köré a Hanságban gazdag mondakör fűződik, néha lápi szörnyként, vízimanóként ábrázolva. Egyik legnagyobb írónkat, Jókai Mórt is megihlette Hany Istók alakja, akiről a Névtelen vár című regényében mesél.

Most a győri Nemzeti Színház Kisfaludy Termében elevenedik meg ez a történet Hanyistók címmel, Kszel Attila rendezésében. János, a halász (Jáger András) és Sanyika, a halász fia (Buza Gábor) rátalálnak a lápi fiúra (Hajdu Tibor), akit hazavisznek. A halász felesége (Molnár Judit) és két lánya (Losonc Maya és Schlag Lujza) is szeretettel veszi körül a fiút, aki egyetlen szót sem ejt ki a száján. A prémkereskedő (Kolnai Kovács Gergely) szerint a fiú nem emberi lény, vissza kell vinni a láphoz. A család azonban erről hallani sem akar, sőt a lelkész (Maszlay István) meg is kereszteli a talált gyermeket, aki az István nevet kapja.

A faluban történt tragédiákért azonban a lakosság elkezdi a halászt és a fiút okolni, és amikor a vásárban István a prémkereskedőnél meglátja a hódokból készült szőrméket, elfogja az indulat, majd törni-zúzni kezd a mézeskalácsos (Janisch Éva) és fűszeres (Molnár Zsolt) legnagyobb rémületére. Ekkor elfogják, és bezárják a várba. Sem az intéző (Bródy Norbert), sem Pál, a várnagy (Fehér Ákos) nem tudja szóra bírni a fiút, csupán Juliska, a várnagy lánya (Mikita Dorka). Az intéző gondol egy merészet, Istvánt és Juliskát is a kastélyba viteti, hogy a készülő estélyen mint valami cirkuszi látnivalót mutogassák őket. A fiatal pár azonban megszökik, visszatérnek a halász házához, és azon nyomban kiderül, hogy a halász családjának, sőt a lelkésznek is menekülnie kell a falu haragja elől…

A váratlan díszletmozgások (díszlet és jelmez Gloria von Berg), a dinamikus koreográfia (Fekete Miklós) és az erőteljes színészi alakítások jóleső lendületet adnak az egész történetnek. A Hanyistók keserédes, pajkos, játékos, szórakoztató előadás, melybe felnőtt és gyermek egyaránt bele tud helyezkedni.

A teljes színlap a Győri Nemzeti Színház honlapján olvasható.

Bári Edit
Fotók: O. Jakócs Péter

2023.05.10