The Jimi Hendrix Experience: Are You Experienced

Minden idők legjobb rockzenei albumai 5. rész ‒ tmoni írása

the-jimi-hendrix-experience-are-you-experienced

Az Are You Experienced a The Jimi Hendrix Experience 1967-ben megjelent debütáló albuma, mely megalapozta az amerikai gitáros-énekes-zeneszerző ikon (1942-1970) máig tartó népszerűségét, valamint műfajhajlító opuszaival és vulkáni erejű hathúros őrületeivel megváltoztatta a hard-rock gitározás paradigmáját.

Sokan a legjobb rockzenei bemutatkozó zenei anyagnak tartják, szerepel a Rolling Stone magazin Minden idők legjobb albumai listáján, valamint az 1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz című könyvben. Azonnali kritikai és kereskedelmi sikert aratott, amin nem lehet csodálkozni, hiszen Hendrix már itt megmutatta, milyen innovatív mind a dalszerzésben, mind a gitározásban. Mindez új irányt hozott a pszichedelikus és a hard rock műfajában. A lemez a kreativitás, a szabad gondolkodás és az ellenkulturális mozgalom szinonimájává vált.

jimi-hendrix-1967-helsinki

Az Are You Experiencedhez 16 felvétel készült 5 hónap alatt London 3 különböző stúdiójában – miközben a zenekar Angliában koncertezett. Azt nem lehet mondani, hogy a munkálatok flottul zajlottak... Egyrészt a trió másik két tagja (Noel Redding – basszusgitár és Mitch Mitchell – dob, ütőhangszerek) elégedetlenek voltak azzal, hogy csak korlátozottan járulhattak hozzá a zenei anyaghoz (az együttes létrehozásának célja a gitáros tehetségének bemutatása volt); másrészt a hangmérnökök (Dave Siddle, Eddie Kramer és Mike Ross), valamint a producer (Chas Chandler) rosszul viselte a rajongó lányok örökös lábatlankodását, illetve azt, hogy Hendrix túl hangosan játszott; ráadásul még pénzügyi gondokkal is küszködtek. De mindez nem akadályozta meg őket abban, hogy az innovatív zenét különböző technikai újdonságokkal turbózzák fel, s az eredmény önmagáért beszél.

Az albumhoz Angliában nem adtak ki kislemezeket a megjelenés előtt, de az USA-ban piacra dobták – hatalmas sikerrel – a Hey Joe-t, a Purple Haze-t és a The Wind Cries Mary-t. Maga az Are You Experienced legfőbb erénye az egyedisége, eredetisége, újszerűsége, sokoldalúsága és Hendrix zseniális játéka. Nem véletlen, hogy a világ legjobb gitárosai között tartják számon. A lemezen a pszichedelikus, a klasszikus és az acid rock fúziója hallható az R&B-vel, a free dzsesszel, a blues-zal, a funkkal, valamint a soullal, és minden szám más.

A címadó dal – a kritikusok szerint – legalább egy évtizeddel megelőzte korát impresszionista pszihedeliájával és posztmodern hangzásvilágával. Az I Don’t Live Today nagyszerűsége a zene zengzetessége és a szöveg sötétsége közötti ellentét integritásában rejlik. A Fire egy funk-soul hibrid, mely Mitchell (1946-2008) dobolásán alapul, a May This Be Love és a The Wind Cries Mary viszont átgondolt szövegű és lágy dallamú ballada. A Love or Confusion úgy kezdődik, mint egy kozmikus indiai raga, mielőtt ruganyos, szexi szambává változik; a Can You See Me pedig egy pörgős rock, mely Hendrix duplasávos énekére épül. A Manic Depression keringőritmussal közvetíti a mentális gyötrelem üzenetét, de minden egyes zenemű hanggránátokat lövell a hallgató felé, észbontó pszichés robbanásokat hagyva a nyomukban.

A lemez legnépszerűbb száma kétségkívül a Hey Joe, mely egy népdal feldolgozása; de a Foxy Lady közvetlenül utána következik. A blues ihletésű nóta Heather Taylorról, egy londoni társasági nőről szól, és a gitáros olyan borotvaéles hangokat csal ki benne a hangszeréből, ami már a lehetetlenség határát súrolja. A dalban van némi soul hatás, de egyes szakemberek egyenesen a heavy metal prototípusának tekintik. A Purple Haze Hendrix egy álmáról szól, egy tenger alatti sétáról, a Third Stone from the Sun pedig egy a Földre látogató űrlényről, akinek az a véleménye, hogy az emberi faj nem érdemli meg a bolygót, ezért elpusztítja a civilizációjukat. A Red House-ban szokatlan módon nincs basszusgitár, helyette Redding (1945-2003) ritmusgitáron játszott.

Az album brit borítóján (tervezte: Chris Stamp) az együttesről Bruce Fleming (1937) képzőművészeti fotós által készített kép látható, azonban megmagyarázhatatlan módon a zenekar neve lemaradt… Mivel Hendrixnek az egész nem tetszett (valami pszichedelikust akart), Karl Ferris (1948) zenei dizájnert bízták meg az amerikai borítóval, ami teljesen más lett.

1999-ben a lemez bekerült a Grammy Hírességek Csarnokába, 2005-ben pedig egyike volt annak az 50 felvételnek, amelyet a Kongresszusi Könyvtár kulturális jelentőségének elismeréseként kiválasztott, hogy felvegyék a National Recording Registry-be (Országos Hangfelvétel-nyilvántartásba). Ezt meg is érdemelte, hiszen egy eredeti és izgalmas zenei forma jött létre, mely „megváltoztatta a zene szintaxisát” (Reuben Jackson), „a gitár hangzásáról alkotott elképzeléseket” (Charles Shaar Murray); „egy valóságos tankönyv, hogy mit tud egy zenész a hangszerével csinálni” (Noe Goldwasser). Ehhez az albumhoz fűződik „az acid rock bemutatása… a klasszikus rock és a heavy metal gitáresztétikája” (The Miami Herald). De a futurisztikus, egzotikus és roppant újszerű Are You Experienced nem kizárólag Hendrix érdeme, Mitchell dinamikája és lendülete, valamint Redding gördülékeny és ötletes játéka nélkül nem lehetett volna felülmúlhatatlan debütáló zenei anyag.

Tracklist:

Brit kiadás

01. Foxy Lady
02. Manic Depression
03. Red House
04. Can You See Me
05. Love or Confusion
06. I Don’t Live Today
07. May This Be Love
08. Fire
09. Third Stone from the Sun
10. Remember
11. Are You Experienced?

Amerikai kiadás

01. Purple Haze
02. Manic Depression
03. Hey Joe
04. Love or Confusion
05. May This Be Love
06. Don’t Live Today
07. The Wind Cries Mary
08. Fire
09. Third Stone from the Sun
10. Foxy Lady
11. Are You Experienced?

tmoni

Forrás: Wikipédia (magyar, angol), AllMusic, Vinyl Reviews, Albumism, FAR OUT Magazin, Rolling Stone, Guitars Exchange, Last.fm, Andscape, Ultimate Classic Rock

A kép a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

A YouTube-ra feltöltött videók beágyazása a nyilvános videómegosztó webhely API általános szerződési feltételeinek betartásával történt, a feltöltők/tulajdonosok felhasználók felé történő általános engedélyét követve. A beágyazott videók a következő linkeken találhatók a feltöltők megnevezéseivel: 1. videó; 2. videó; 3. videó; 4. videó.

A cikksorozat korábbi részei:
1. rész: The Beatles: Abbey Road
2. rész: Led Zeppelin II.
3. rész: Pink Floyd: Wish You Were Here
4. rész: The Who: Who’s Next

2023.05.11