Kortárs irodalom egy színpadon

Az Ambroozia folyóirat győri szerzői a Kossuth Lajos Művelődési Házban

ambroozia-kortars-irodalmi-est

2023. május 3-án a győrszentiváni Kossuth Lajos Művelődési Házban, a Kortárs irodalmi estek programsorozat keretein belül az Ambroozia folyóirat győri szerzői olvastak fel verseikből és novelláikból, amelyet zenei produkció is kísért.

Takács Krisztián, a program egyik szervezője elmondta, a Kortárs irodalmi estek sorozat azzal a céllal jött létre, hogy a magyar kortárs irodalom legjelesebb alakjait hozzák el Győrbe, illetve hogy ne csak a belvárosba koncentrálódjanak a kulturális események, hanem minden városrészben könnyen elérhetők legyenek ezek a programok. Ez alkalommal az Ambroozia folyóirat néhány szerzőjével találkozhatott a közönség.

Szalai Zsoltnak 2001-től jelentek meg versei a Műhelyben, az Új forrásban. 2004-ben adták ki első – Sütő Csaba Andrással közös –, a Spleen / A romantika posztulálása című kötetét. 2010 óta szerkeszti az Ambroozia folyóiratot. Büszke arra, hogy a 12 év alatt a Kárpát-medence egészéről közöltek írásokat. Tág szerzőnévsort tudnak felsorakoztatni, melyben benne van a győri irodalom színe-java, illetve megjelenik az utánpótlás, mert számukra kiemelten fontos a tehetséggondozás is (Véneki Alkotótábor).

Sebestyén Ádám Győrben nőtt fel, alap- és mesterszakos tanulmányait az ELTE BTK-n végezte, jelenleg ugyanitt dolgozik. Verseket és kritikát publikál. Első kötete, az Őzek nyara a Napkút Kiadó gondozásában jelent meg tavaly.

Soós Brigitta Tatabányán nőtt fel, 2014 óta Győrben él. Költő, informatikus. 2016-tól kezdődően publikál, többek között az Ambrooziában is jelentek meg versei, tudósításai. A Véneki Alkotótáborban is mindig szívesen vesz részt.

ambroozia-kortars-irodalmi-est

Bula Teodóra Budapesten született. A Budapesti Gazdasági Egyetemen végzett közgazdászként, jelenleg Győrben él a családjával. Tízéves kora óta ír. 2021-ben jelent meg az első novellája, amit a „Győr 750” irodalmi pályázatra készített Győr múltjával és elképzelt jövőjével kapcsolatban (Kakasszóra ébredjetek: Novellák a 750 éves Győr múltjáról és jövőjéről, antológia Magyar Napló Kiadó 2021). Az Ambroozia Alkotópont lelkes tagja, a folyóiratban novellákat publikál.

Sütő Csaba András Győrben született, 2001-2005 között a győrszentiváni Váci Mihály Általános Iskolában tanított. Meghatározó volt az életében ez a négyéves periódus. Akkoriban a Győrszentiváni Krónika szerkesztőjeként is tevékenykedett. Az irodalom „művelése” miatt hagyta el a tanítói pályát, 2010-ben pedig Szalai Zsolttal közösen megalapították az Ambroozia folyóiratot, ami immár a 13. évfolyamába lépett. A szerkesztés mellett költészettel is foglalkozik.

Szabó Gergely a Balatonon nőtt fel, most Győrben él. Öt éve publikál különböző folyóiratokban, tagja a Fiatal Írók Szövetségének. Tavaly jelent meg első kötete Közös vizeink címmel a Napkút kiadásában, Sütő Csaba András szerkesztésében.

Az előadók sokasága, sokfélesége kellemes ízelítőt adott a folyóirat tartalmából. Jó tudni, hogy a kétheti rendszerességgel működő Ambroozia Alkotópont a fiatal pályakezdő íróknak, költőknek műhelyszeminárium keretében lehetőséget biztosít szövegeik gondozására, emellett betekinthetnek a kortárs irodalom világába. Az estet Szombathelyi Patrik különleges zenei előadása, aláfestése színesítette.

Márné Tóth Krisztina

A program a TOP-6.9.2-16-GY1-2018-00001 „A helyi identitás és kohézió erősítése Győr városában” című projekt keretében valósult meg.

 

2023.05.05