Gózon Gyulát két éven át pofozták, amiért színész akart lenni

A mű mögött

gozon-gyula

Egy pillanatra sem bánta meg, hogy a színpadot választotta. Pedig elhatározásának súlyát egy arcán landoló súlyos tenyér próbálta minden egyes nap éreztetni vele, egyik tanítója ugyanis olyannyira hevesen ellenezte a színészi pályát, hogy pofonokkal próbálta jobb belátásra bírni jövőbeni terveit illetően.

A kis Gózon Gyula azonban tántoríthatatlan volt, s a mesterséghez való vonzódásának további tanújeleként az órák szüneteiben tanárai utánzásával halálra nevettette társait. Szülei azonban minden meggyőzési kísérlete ellenére szintén ellenezték pályaválasztását. „(…) Tudni se akartak ilyen irányú terveimről. Én azonban titokban csak erről álmodtam. Esztergomból, ahol laktunk, egyszer a bátyám felhozott Pestre. Ő tisztviselő volt a fővárosban, és ismert néhány híres embert is. Elvitt magával egy társaságba, ahol produkálnom kellett magam: énekeltem. A vendégek között volt Rózsa S. Lajos, a Népszínház baritonistája is. Rózsa bácsi figyelmesen végighallgatott, és másnap felvitt a Népszínházba, hogy megmutassa, milyen belülről a színház” – emlékezett később, már felnőttként a történtekre. Végül a bátyjának köszönhetően jutott el Rákosi Szidi tanodájába, aki még a tandíj egy részéből is engedett a tehetsége láttán, s az ő támogatásával indult el karrierje. A vidéki színházakban töltött éveket egy budapesti kabaré, majd a Népszínház követte.

gozon-gyula

Gózon Gyula (Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum CC BY-NC-ND: bal oldali kép, jobb oldali kép)

Ha valakinek a mindennapjait szinte teljesen a munkája iránti szenvedélye tölti ki, az általában a magánéletében is erről a területről talál partnereket. Gózonnal is így történt: a legjobb barátja Kabos Gyula, felesége pedig a közkedvelt színésznő, Berky Lili lett. 1917-ben kötött házasságuk példaértékűen bizonyította, milyen erős szövetség születhet két ember között, akiknek a romantikus érzelmeken túl a céljaik is egyek. Mindenük volt a színpad, 1919-ben együtt alapították meg a Muskátli Kabarét, vállalkozásuk azonban a színvonalas műsorok ellenére sem járt sikerrel. A szerepek azonban folyamatosan jöttek, míg a történelem egy gyalázatos mozzanata átmenetileg meg nem törte a zsidó származású színész felfelé ívelő karrierjét. Négy évig kényszerült bujkálni rákosligeti házuk padlásán, míg az életét fenyegető veszély elmúlt, s ő ismét színpadra léphetett – ekkortól azonban megállíthatatlannak bizonyult. A Nemzeti Színház előadásain kívül Berkyvel rengeteget játszottak a kamera előtt, a közönség imádta őket, például a Meseautóban, amelyben férj-feleség szerepét osztották rájuk. Aztán egyszer csak Lili szerződése lejárt a Nemzetiben… Fájó igazságtalanságként élték meg, hogy ettől a naptól fogva külön színházban kellett fellépniük.

berky-lili

Berky Lili (Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum CC BY-NC-ND: bal oldali kép, középső kép, jobb oldali kép)

Gózon életének legnagyobb fájdalma felesége hosszú betegeskedése utáni elvesztése volt: a 73 éves férfi szinte összeomlott a csapás alatt, az Alzheimer-kór pedig felemésztette múltból megmaradó emlékeit is. Magányosan és méltatlan körülmények között kellett elbúcsúznia a földi világtól, melynek tehetségével oly sokat adott.

Címlapkép: Déri kert. Balra Gózon Gyula színművész. A felvétel az Aranysárkány című film forgatásakor készült, 1966, Fortepan / Hunyady József CC BY-SA

Kecskés Nikoletta
Forrás: forumhungaricum.hu

2023.05.08