A világ legnagyobb Gömböce

Hát ez csúcs! 60. rész – SzaSzi írása

gomboc

A világ legnagyobb, egy darabból gyártott Gömböce a párizsi Pompidou Központban került kiállításra, mégpedig a világ egyik legjelentősebb kortárs művészeti gyűjteményének helyet adó francia közkönyvtár közepén. A Gömböc az 500-as sorszámot viseli, amely egyúttal jelképezi a nemzetközi könyvtári katalógus 500-as főosztályát, vagyis a matematikát és a természettudományokat. Ez a hír 2023 áprilisában járta be a világot.

De mi az a Gömböc?

Nem, nem a magyar népmesékből ismert kis gömböc tárgyiasult változatáról van szó, de valóban magyar, és az egyik leghíresebb találmánynak számít.A Gömböc az első ismert olyan homogén, konvex test, amelynek egy stabil és egy instabil, vagyis összesen két egyensúlyi pontja van. Ez azt jelenti, hogy a Gömböc, sajátos formája miatt, mindig a stabil egyensúlyi pontjába billen vissza, függetlenül attól, hogyan tették le. Ennél kevesebb egyensúlyi helyzettel rendelkező test bizonyítottan nem létezik a világon” – magyarázza Domonkos Gábor, az egyik feltaláló.

Magyar feltalálók

Hogy a tudományos kérdések kutatásában kis nemzetünk fiai kiemelt helyen szerepelnek, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 16 magyart is találunk a Nobel-díjasok sorában. A Gömböc feltalálója két magyar építészmérnök, Domokos Gábor és Várkonyi Péter, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem oktatói, akik több mint 10 évnyi kitartó kutatás után találtak rá a formájára, ezzel bizonyítva Vlagyimir Igorevics Arnold orosz matematikus 1995-ös sejtését, amely szerint létezik olyan homogén, konvex test, amelynek négynél kevesebb egyensúlyi pontja van. A 2023 áprilisi bemutatón Habsburg György párizsi magyar nagykövet úgy fogalmazott: „Fantasztikus, amikor valakinek sikerül bebizonyítania, hogy a lehetetlen nem létezik.

A legnagyobb Gömböc

A Pompidou központban egy körbejárható, alulról megvilágított vitrinben az eddig gyártott legnagyobb monolitikus, azaz egy darabból készült Gömböc modell került kiállításra, melynek anyaga az Egyesült Államokból származó víztiszta plexi. A 30 centiméter magas, 26,7 centiméter széles, 33,3 centiméter hosszú műtárgy tömege 25,5 kilogramm. A különleges, nagy értékű modell magyarországi gyártását Albrecht Ottó támogatta, Párizsba történő kiszállításában a külügyminisztérium futárszolgálata nyújtott segítséget.

De mire jó a Gömböc?

Nem szabad elfelejteni, hogy 2006-os születése óta a művészetektől a gyógyszeriparon át az űrkutatatásig számos területen megjelenő Gömböc valójában egy matematikai modell tárgyiasult formája. Domokos Gábor, aki jelenleg külső tagként részt vesz a NASA Mars-missziójában, erről is beszélt a bemutatón. A marsjáró által a kövekről készített felvételek alapján például meg tudják mondani, hogy eredetileg mekkora lehetett, amikor elkezdett kopni, a repedésmintázatok alapján pedig arra következtetnek, hogyan keletkezett egy kő. Ezek nagy segítséget nyújtanak a geológusoknak. A kutatásból származó matematikai modellel egy kavics egyensúlyainak száma és helyzete alapján meghatározható annak eredeti mérete. Ez a számítás segített abban, hogy a Curiosity marsjáró felvételein látható kövekből a feltalálók a NASA-val közösen bizonyítsák, hogy a Marsot valaha jelentős méretű folyók szelték át.

Ezek szerint a Gömböc megadta a kezdőlökést, hogy morfológiai kérdésekről új nyelven kezdjünk el beszélni. Ahogy a feltaláló fogalmaz: „Paradigmaváltást jelent ennek a nyelvnek a felismerése: hiszen ha a természet által a formákba beleírt számokat sikerül kiolvasni, akkor egy értelmes osztályozáshoz eljutva le lehet írni a formák változását, fejlődését.

Mindenki akar egy Gömböcöt

Ma már ezer különféle Gömböc található a világ számos országban. Az egyedi, sorszámozott darabok állandó kiállítási tárgyként láthatók a világ leghíresebb egyetemein és múzeumaiban, többek között Oxfordban, a Princeton Egyetemen, valamint a windsori kastélyban, a legnagyobb, 4,5 méter magas, első kültéri Gömböc-formájú szobor pedig Budapesten, a Corvin Sétányon, míg az úgynevezett könnyű Gömböcök akár online is beszerezhetők. De az egy darabból gyártott, legnagyobb példány immár a párizsi Pompidou központ lakója, amely nyilvánosan is megtekinthető.

gomboc

Hát ez érdekes!

• Egyszer fenn, egyszer lenn: a képeken a stabil helyzet látszik, ugyanez fejjel lefelé fordítva az instabil helyzet. Elvben meg tudna állni itt, de bármely kis mozgás kibillenti ebből a helyzetből.

• Felfedezése után hamar a média figyelmének középpontjába került. 28 nyelven jelentek meg róla híradások. Felkerült a The Mathematical Intelligencer 2006. évi 4. számának címlapjára (1979-ben a Rubik-kocka is), 2009-ben a BBC is demonstrálta. A New York Times 2007 hetven legérdekesebb ötlete közé választotta.

• A találmány központi eleme lett a 2010-es sanghaji világkiállítás magyar pavilonjának.

• A feltalálóit a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki.

A két feltaláló a természetből nyert ihletet, egy évig tanulmányozták a budapesti állatkert páncélosait, állatkereskedések teknőseit, méréseket végeztek a Magyar Természettudományi Múzeumban. Abból indultak ki, hogy több páncélos, héjas állatnak, például teknősnek hozzávetőlegesen gömböc alakú páncélja, ez segíti őket, hogy vissza tudjanak fordulni a hátukról. Digitalizálták, elemezték testük és páncéljuk formáját, és összevetették geometriájukat a számításaikkal.

• A középkori lándzsás hadviseléssel együtt terjedt el a tarajos sisak, amely „gömböc formája” miatt jól hárítja az erős függőleges csapást.

Mérnökök, gyártók is alkalmazzák a formát az élet legkülönfélébb területein. A mentőcsónakoknál például különösen fontos, hogy maguktól visszaforduljanak.

A „Gömböc” bejegyzett márka és védjegy, az egyedi darabokra sorszám is kerül. 2008-ban először herendi porcelánból is készült, igaz, csak jelképesen az, mert üreges.

SzaSzi

Forrás: MTI, gomboc.eu, wikipédia

A képek a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép, 2. kép.

A YouTube-ra feltöltött videó beágyazása a nyilvános videómegosztó webhely API általános szerződési feltételeinek betartásával történt, a feltöltő/tulajdonos felhasználók felé történő általános engedélyét követve. A beágyazott videó ezen a linken található a feltöltő megnevezésével.

A cikksorozat korábbi részei:
1. rész: Akinek füstöl a keze alatt a billentyű
2. rész: Mini várak között
3. rész: Közép-Európa leghatalmasabb erődítménye
4. rész: Bolhányi művészet, mákszemnyi nagyságok
5. rész: A világ legnagyobb hangszere, a Nagy Stalacpipe orgona
6. rész: Óriásmozaik Rubik-kockából
7. rész: Salvator Mundi – Minden idők legdrágább festménye
8. rész: A pénz nem boldogít! Vagy mégis!?
9. rész: A világ legnagyobb világító betleheme Manarolában
10. rész: Minden idők legnagyobb koncertjei
11. rész: Kolodko miniszobrok
12. rész: Labirinto Della Masone – A világ legnagyobb szabadtéri labirintusa
13. rész: A világ leghangosabb zenekarai
14. rész: Binhai szeme - Egy modern és futurisztikus könyvtár
15. rész: Predjama: a világ legnagyobb barlangvára
16. rész: Gigantikus kódex
17. rész: A világ legnagyobb Krisztus-szobrai
18. rész: A világ legsikeresebb albumai
19. rész: Minden idők legsikeresebb zenei előadói
20. rész: Minden idők legtöbb Grammy-díjasai
21. rész: Európa legrégebbi fahídja: a Kappelbrücke
22. rész: Mural das Etnias ‒ A világ (egykori) legnagyobb utcai graffiti műalkotása
23. rész: Amikor a felsepretlen padló divat volt
24. rész: A világ legjobb könnyűzenei énekesei
25. rész: Burj Khalifa: A világ legmagasabb épülete
26. rész: Menjünk vendégségbe a Nádasdyakhoz!
27. rész: A könnyűzene történetének legjobb gitárosai
28. rész: A Föld legtisztább tava
29. rész: A könnyűzene történetének legjobb dobosai
30. rész: A világ leglátogatottabb temetője
31. rész: A világ legmagasabb hídja
32. rész: Vikingek öröksége: a heddali fakatedrális
33. rész: A világ (alighanem) legkeskenyebb ajtaja
34. rész: A világ legrégebbi színháza
35. rész: A világ legrégebbi hordozható órája
36. rész: A világ legrégebbi állatkertje
37. rész: A világ legnagyobb működő vízkereke
38. rész: A világ legkisebb Bibliája

39. rész: A világ legrégebbi társasjátéka
40. rész: Közép-Európa legszebb malma
41. rész: A világ legrégebbi épülete

42. rész: A világ legnagyobb madárszobra
43. rész: A világ legrégebb ideje működő filmszínháza
44. rész: Nouadhibou-öböl – A világ legnagyobb hajóroncs temetője
45. rész: A világ legrégebbi csillagtérképei
46. rész: Minden idők legrégebben játszó rockzenekarai
47. rész: A világ legrégebbi egyetemei
48. rész: Tomorrowland – A világ legnagyobb elektronikus zenei fesztiválja
49. rész: A világ legelső nemzetközi filmfesztiválja
50. rész: Vidám temető Szaploncán
51. rész: A világ leghidegebb települése
52. rész: Ain Dubai – A világ legnagyobb óriáskereke
53. rész: LUMA Arles
54. rész: Cannes víz alatti ökomúzeuma
55. rész: A világ legnagyobb könyvtára 1. ‒ A Kongresszusi Könyvtár
56. rész: Ada Lovelace és a világ első számítógépes programja
57. rész: A világ legnagyobb könyvtára 2. ‒ A British Library
58. rész: A világ leghosszabb túraútvonala
59. rész: Agatha Christie: Egérfogó ‒ A világ leghosszabb ideje futó színházi előadása

2023.05.08