Petőfi és kortársai Győrben

Kiállítás az Esterházy-palotában

petofi-kiallitas-esterhazy-palota

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Esterházy-palotában, március 31-én nyílt kiállítás a 200 évvel ezelőtt született Petőfi Sándor, valamint kortársai előtt tiszteleg. A tárlat a költő emlékének ápolásán túl a nemzeti és a helyi identitás megerősítését is szolgálja, és hozzájárul az egységes magyar irodalom értékeinek felderítéséhez és megőrzéséhez.

A költőnek a győri Hazánk folyóiratban, az első magyar nyelvű, vidéken megjelenő országos lapban megjelent verseire épülő kiállítás a reformkor közéleti-kulturális miliőjét és irodalmát mutatja be. A városban élt, innen elszármazott, illetve tevékenységük révén hosszabb-rövidebb ideig Győrhöz kötődő szerzők a nemzeti irodalom elismert képviselői közé tartoztak, és ma is irodalomtörténetünk jeles alakjainak számítanak.

Dr. Kovács Pál főszerkesztő élénk kapcsolatban állt Petőfi Sándorral, illetve az irodalmi élet számos jeles személyiségével. A költő többször járt a városban, 1847 és 1848 között pedig 27 versét és úti leveleit publikálta a Hazánkban. Rajta kívül Arany János, Czuczor Gergely, Rónay Jácint, Tompa Mihály, Vajda János, Vass Gereben is a lap szerzői közé tartozott. A győri újság fontos szócsöve volt az 1848-as követeléseknek, számos publicisztika kívánta a magyar függetlenséget, reformokat.

petofi-kiallitas-esterhazy-palota

A virtuális és interaktív eszközökben bővelkedő tárlat megjeleníti a Pilvax kávéház környezetét, ám a tér egyúttal a Lloydban működött, és a reformkori Győr legfontosabb eseményeinek helyet adó Vigadó termeit is eszünkbe juttathatja. A színház szintén a győri irodalmi élet fontos színtere volt, a kiállítás a korabeli előadások nagy számban fennmaradt színlapjaival igyekszik felidézni a korszak hangulatát.

A Petőfi és kortársai Győrben 2023. december 30-ig tekinthető meg az Esterházy-palotában.

Fotók: Vas Balázs

2023.05.05