Könyvtárzöldítés

Tanácskoztak a kisalföldi könyvtárosok – SzaSzi beszámolója

kkke-kozgyules

Igazán színesre sikeredett a Kisalföldi Könyvtárosok és Könyvtárak Egyesülete közgyűlése 2023. április 25-én a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtárában, az uralkodó szín pedig a zöld lett.

Színes volt abban az értelemben is, hogy a „kötelezőkön” – előző évi beszámoló, ellenőrzés eredményei – túl ezúttal is jutott idő tapasztalatcserékkel, szakmai előadásokkal gazdagodni a résztvevőknek, sőt a Rómer múzeum két új, izgalmas kiállítására is ellátogattak.

Arra a kérdésre, hogy lehetséges-e a „könyvtárzöldítés”, már régóta igen a válasz. Érdekesebb és inspirálóbb arról beszélni, hogy ez hogyan kivitelezhető, ki milyen tapasztalatokat szerzett ezen a téren. Ebből a szempontból élen jár az Óbudai Platán Könyvtár, amelynek Ezüsthegyi Könyvtára 2020-ban nyerte el az IFLA Zöld könyvtár-díjat. Igazgatója, Pőcze Márta büszkén mesélt az elért eredményekről, és örömmel adott ízelítőt az eddig szerzett ismereteikből Könyvtár a kertben, kert a könyvtárban címmel. Ugyancsak jártasak ezen a téren a tatabányai József Attila Megyei és Városi Könyvtárban, ahol a zöldítés úttörője és zászlóvivője Nász János főkönyvtáros, ökológiai szaktájékoztató, aki 2018-ban a várostól Zöld Ág-díjat vehetett át munkájának elismeréseként. Személyes indíttatása és szakmai elhivatottsága mára már nem csak könyvtári körökben tette a téma ismert és elismert szakreferensévé.

Mi minden kell a könyvtárzöldítéshez? Első körben elhatározás, intézményi elköteleződés, zöld szemléletű könyvtáros csapat és ezt támogató fenntartó, társadalmi tudatosság és hajlandóság ilyen irányú közösség építésére. Többféle utat járhat be a zöldítésre vállalkozó intézmény, mint ahogy ezt a két esetnél is felismerhette a hallgatóság. Egy biztos, az ezzel járó teendőket nagyrészt az alapfeladatokon kívül végzik, hihetetlen lelkesedéssel pedig egyre messzebbre jutnak. Nagyon sok könyvtárban találkozhatunk már például szelektív gyűjtőkkel, energiatakarékos világítással, de – és ez már adottság kérdése is – az óbudai olvasók szabadtéren is forgathatják a könyveket, újságokat, sőt ha kedvük kerekedik, a magaságyásokban kicsit kertészkedhetnek, ha pedig ezt szívesen folytatnák otthoni környezetben, rengeteg segítséget kapnak hozzá. Az Óbudai Platán Könyvtárban működik az országban elsőként speciálisan magkönyvtár, ahonnan jó minőségű vetőmaghoz juthatnak a lelkes amatőrök. Egészen meglepő szolgáltatásokkal is igyekeznek támogatni az ezen az úton járókat, mint fogyasztásmérő kölcsönzés, növényadoptáló pont. Számos külső kampány és projekt aktív résztvevői. Összességében elmondható, hogy sokféle csatornán közvetítik a zöld szemléletet, folyamatosan fejlesztik a szolgáltatásaikat ezen a téren.

kkke-kozgyules

Tatabányán az Öko-esték már több mint nyolcvan alkalmat éltek meg, a gyerekek szemléletformálását aktívan segítik a környezetnevelési versenyekkel, a Nyitott Kapuk programon való részvétel, vagy a környezetvédelmi világnapon a városi rendezvényen való megjelenésük. Nász János a sikeres pályázati tevékenységének köszönhetően több ökológiai nyári tábort is szervezett, és ő a kistelepülési KönyvtárMozi ökofilmes előadója és programvezetője, de a témában honlap-tartalmat, hírlevelet szerkeszt, ha pedig éppen arra van szükség, szakreferensként konzultációkkal segíti a témában szakdolgozatra készülő hallgatókat. Rendszeresen publikál, hazai és határon túli előadásaival kivívta a széles körű szakmai közönség figyelmét is. 2018-ban az IFLA Green Library Award (Könyvtári Egyesületek és Szervezetek Nemzetközi Szövetsége – Zöld Könyvtár-díj) több mint húsz pályázója közül az első öt között kapott helyet.

A rendkívüli zöld eredmények után a kisalföldi könyvtárosok újabb „zöld mezők” felé indultak, a Rómer múzeum Cowboyok és indiánok kiállítása ugyanis a füves puszták élményét kínálták, ahol érdekes párhuzamot láthattunk a magyar marhapásztor, a betyár és az amerikai cowboy között, elidőzhettek az indiánok vagy a spagetti westernfilmek világában, de még akár jelmezben is pózolhattak. Valamint a Petőfi 200 jegyében izgalmas, képregényszerű időutazást tehettek az ünnepelt költő – Petőfi és kortársai Győrben – korában.

SzaSzi
Fotók: Vas Balázs

2023.05.02