Meghalt Vágó István

Sulyok Attiláné írása

vago-istvan

Április 29-én váratlanul elhunyt Vágó István, akinek tévés karrierje a hetvenes évek közepén kezdődött, s az azóta eltelt évtizedek során hazánk egyik legkedveltebb – műveltségi – műsorvezetője lett. Korábban kétszer egymás után választották meg az ország legnépszerűbb közéleti személyiségének.

Vágó István Budapesten született 1949. február 14-én, Vágó György gimnáziumi tanár és Vadas Veronika műszaki rajzoló egyetlen gyermekeként. Gyógyszervegyész-mérnöknek tanult. Első munkahelyén, a Chinoin gyógyszergyárban sokat olvasott munkaidőben – akkoriban inkább a nyelvkönyveket forgatta, mert kevés volt a munka. Ettől kezdve vonzódott a különböző nyelvekhez, remek érzéke volta tanulásukhoz: négy nyelvből szerzett felsőfokú nyelvvizsgát. Kiválóan beszélt angolul, németül, franciául, spanyolul, interjúképesen olaszul és portugálul, de megértette magát oroszul, lengyelül és svédül is. Írni tudott arabul, törökül és hindiül, de foglalkozott a finn és a japán nyelvvel is.

Később a külkereskedelemben dolgozott, és mindennap nyelvórákat adott. Ezalatt letette az idegenvezetői vizsgát is, de ezt a szakmát sohasem művelte. Mexikóba akarták küldeni, helyette azonban elment inkább a Magyar Televízióba. Jelentkezett a Riporter kerestetik vetélkedőbe, ahol 1976-ban Vitray Tamás a döntő után felajánlotta neki egy barkochbajáték vezetését (ő döntötte el, milyen játék mehet a képernyőn). Akkoriban két ember foglalkozott vetélkedőkkel a képernyőn kettejükön kívül, Rózsa György és Egri János. Vágó István a Magyar Televízióban 1997-ig dolgozott szerkesztő-műsorvezetőként.

Az Álljunk meg egy szóra! című nyelvművelő műsort Grétsy Lászlóval közösen vezette 1987-től 1997-ig, amely akkor már elérte az 500. adást, és egyes témáit könyv formában is kiadták. Utána a TV2-nél a Mindent vagy semmit című műsor házigazdája lett, amit még 1993-ban kezdett a Magyar Televízióban (a TV2 alapítói közé tartozott, így került át oda ez a műsor).

2000-től 2008-ig az RTL Klubon lett főműsoridős műsorvezető a Legyen Ön is milliomos! című vetélkedőben, mely az egyik legnépszerűbb műsorává vált. Azt nyilatkozta ekkor, hogy „a világ egyik legsikeresebb játékának vezetésére kérték fel”. Nyolc és fél évig tartott ez a korszak, az ő kérésére vették le végül a műsorról. Izgalmas, feszültséggel teli, műsorvezető-centrikus vetélkedőt hozott létre, ahol nem engedhette meg magának, hogy sajnálja a játékosokat, ha veszítettek. „Az én stílusomra az volt a jellemző, hogy megpróbáltam elbizonytalanítani a játékost, de nem csak azzal, hogy visszakérdezek, biztos-e a válaszában vagy nem. Érvekkel és ellenérvekkel keltettem kétségeket, mozgósítva így a bennük lévő tudást. A licencadók szerint a műsor eredeti elképzeléséhez az én stílusom állt a legközelebb.

2007 novemberétől a Pókerarcot vezette Sebestyén Balázzsal. Aztán elhagyta az RTL-t, mert nem tudta megvalósítani saját ötleteit. Visszament a korábban elhagyott TV2-höz, de itt sem tudta képernyőre vinni saját koncepcióit, viszont kapott helyette egy újabb nemzetközi formátumot: 2009 őszén indult Párbaj címmel egy új vetélkedőműsor, melynek a játékmestere lett.

Akadt olyan időszak az életében, amikor több televízió is versengett érte. Ekkor a Story 4 televíziót és az ÁtVágó című műsort választotta, amit saját maga talált ki. Végre dédelgetett álma vált valóra, saját ötlete alapján készítette el az ezt a műveltségi vetélkedőt. A Szkeptikus vagyok című műsor 2013 elején indult vele a FIX TV-n, melyben áltudományos témákkal foglalkozott meghívott vendégek közreműködésével.

Mindig az volt a célja, hogy mondjon valamit a műsoraival, és jólesett neki, amikor tartalmi visszajelzést kapott. „Egyik műsorommal kapcsolatban sincs nosztalgiám. Mostanában mást csinálok, más érdekel. Sokat ülök a számítógép előtt, olvasom a híreket, ha valami felbosszant, néhány mondatban azonnal megosztom a közösségi oldalamon, ahol majdnem mindig hatalmas vita alakul ki a posztjaim alatt” – mondta néhány éve. Szeretett vitázni, de csak akkor, ha valaki képes volt észérveket hozni ellene.

Fontosak voltak számára a barátok, társasági embernek tartotta magát. A Favágók együttesben basszusgitáron játszott, nagyon szeretett zenélni, kedvenc stílusa a dzsessz volt. 1979-ben ismerkedett meg élete szerelmével egy sajtóvetítésen, Judittal, aki akkoriban száguldó riporterként dolgozott, később újságíróként. Már az első találkozásukon nagy hatással volt rá, pedig akkor menyasszonyával érkezett az eseményre, Juditot pedig az egyik barátnője kísérte el. Fél év múlva aztán már össze is házasodtak. Egy fiuk született, Vágó Péter, aki ritkán mutatkozik a nyilvánosság előtt, ő nem a média világában dolgozik.

Vágó István imádott utazni, közel 100 országban fordult meg élete során. Az elmúlt években már nem kapott felkéréseket, sajnos megosztotta rajongótáborát, mikor nyíltan politizálni kezdett. Több kötetet írt a vetélkedők titkaival kapcsolatban, a Legyen ön is kvízmester címűben például azt írta, hogy ezekre a műveltségi vetélkedőkre nem lehet és nem is érdemes napokkal korábban készülni.

Vágó István a kvíz műfajának egyik legsikeresebb magyar alakja, számos díj kitüntetettje, a Szkeptikus Társaság alapító tagja volt. 2023. április 29-ére virradóan váratlanul hunyt el, nyugodjék békében!

Sulyok Attiláné

Forrás: port.hu, starity.hu, 24.hu, origo.hu, storyonline.hu, femina.hu

A kép a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2023.05.02