A Harry Potter-kultusz

Lszimonetta írása

harry-potter-sorozat

Joanne Kathleen Rowling számtalan díjat zsebelhetett be a világ egyik legsikeresebb könyvéért, a 7 kötetből álló Harry Potter-sorozatért, amely mára történelmet írt – megfilmesítették, és hamarosan a belőle készült sorozatot is láthatjuk majd az HBO műsorán. J. K. Rowling irodalmi munkásságának tiszteletére 2012-ben David Cameron brit miniszterelnök május 2-át nemzetközi Harry Potter-nappá nyilvánította. És, hogy miért ezt a napot választotta? A válasz egyszerű: a könyvben ezen a napon sikerült legyőzni „akit nem nevezünk nevén, Tudjukkit”.

A Harry Potter olyan fantasy regénysorozat, amelynek főhőse egy fiatal árva fiú, aki a születésnapján tudja meg, hogy ő valójában varázslók gyermeke. Szüleit egy halálos átokkal a rettegett főgonosz Voldemort (Tudjukki) ölte meg – akitől a mágikus világ annyira fél, hogy még a nevét sem szabad kiejteni. Harry levelet kap, amelyből megtudja, hogy felvették a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolába, megpróbáltatásai pedig innentől veszik kezdetüket… A történet arról szól, hogy Harry és barátai miként győzik le Voldemort Nagyurat, aki a varázslóvilágot akarja meghódítani, és uralma alá hajtani a varázstalan embereket, a muglikat. Rowling zseniálisan alkotta meg a cselekmény fonalát: könyvről könyvre vezet bennünket végig a történéseken és eseményeken keresztül. Azon túl, hogy az olvasót egy lenyűgöző, izgalmakkal teli fantasyvilágba kalauzolja, rámutat a szeretet, a barátság, a család és összetartás fontosságára, miközben alapvető leckékre tanít meg bennünket.

Rögös út a hírnévig

A sorozat első része, a Harry Potter és a bölcsek köve 1997-ben jelent meg, és azonnal nagy sikert aratott a világon mindenhol. Az addig ismeretlen J. K. Rowling egy csapásra híres lett. Az írónő rögös utat járt be, mire megismerték a nevét. Éveken keresztül próbálta kiadatni könyvét, nem sok eredménnyel – míg végül egy tucat kiadó közül csak egy vállalkozott rá. És milyen jó döntést hoztak! Rowling sikert sikerre halmozott, egymás után készültek el a Harry Potter-könyvek és -filmek, miközben a világ minden szegletén lélegzet-visszafojtva várták a folytatást a rajongók. Az utolsó könyvet 2007 júniusában adták ki, azóta több mint 500 millió példány kelt el a sorozatból (ennek egyharmada az Egyesült Államokban). És hogy tetézzük a számokat: az elmúlt 25 évben mintegy 78 nyelvre fordították le a művet. Az utolsó négy kötet pedig egymás után állította fel a „leggyorsabban eladott könyvek” rekordját.

A Harry Potter-kultusz

A Harry Potter könyvek, azon túl, hogy jelentős hatást gyakoroltak a való világra és a kultúrára, számos pozitív dolgot hoztak magukkal. Rengeteg embert ösztönöztek arra, hogy újra belevessék magukat az olvasásba, művészeket, írókat és filmeseket isnpiráltak alkotásaikban. Olvasás közben sok fiatal szórakozva tanult meg angolul, és ráadásként kreativitásukat és képzelőerőjüket is fejleszthették. Emellett gazdasági és társadalmi vonzatuk is volt: több olyan témát is felvetnek a könyvek, mint például a diszkrimináció, a szegénység, az egymás iránti kölcsönös tisztelet és az elfogadás kérdése. A világon a mai napig számos Harry Potter rajongói klub létezik, ahol kedvenc karaktereikkel kapcsolatos élményeiket tudják egymással megosztani.

Mint a fenti példák is mutatják, az olvasásra igenis szükség van. A fantasyt lehet szeretni és nem szeretni: valaki rajong érte, valaki közömbös iránta, és vannak, akik más műfajok szerelmesei. Nos én nem árulok zsákbamacskát: akár könyv, akár film vagy sorozat, én különösen rajongok a fikciókért, a tündérekért, a varázslókért, és még sorolhatnám. Előző életeim egyikében biztosan boszorkány voltam – talán innen ered ez a nagyfokú rajongás –, persze jóságos boszi, mi más? Többnyire a pozitív hősökért rajongok, mint a legtöbb ember általában, hiszen teljes mértékben azonosulni tudok velük. És hogy Amy Harmon szavaival zárjam soraimat: „Olvasás közben az lehetsz, aki csak akarsz. Egy időre elmenekülhetsz saját magad elől.” És ki ne szeretne a mai világban legalább egy kis időre utazó lenni egy olyan univerzumban, ahol belecseppenhet a mágikus lények világába, ahol bármi megtörténhet, ahol csak a képzeletünk szabhat határokat?

Érdekességek

• Budapesten létrehoztak egy valódi Harry Potter kávézót. A Repülő Seprűben minden a Roxfortról és a varázslatról szól, füstölgő kelyheket, színváltoztató italokat és bűvös ételeket kóstolhatunk a harry potteres programok mellett.
• Az elmúlt években olyan sokan vették meg a Harry Potter könyveket, hogy összességében olyan, mintha minden 15. embernek a világon lenne belőle egy példánya.
• Rowling tartja a legtöbbet eladott könyvsorozat Guinness-rekordját, sőt a megjelenést követő 24 órában legtöbb példányban megvásárolt kötet rekordját úgyszintén.
• Az író eredetileg úgy tervezte, hogy Arthur Weasley a Főnix Rendjében meghal, ám a legutolsó pillanatban meggondolta magát.
• A Ron Weasley-t alakító Rupert Grintnek a meghallgatásán el kellett rappelnie, hogy a kiválasztott szerepre miért ő lenne a legideálisabb jelölt.
• Összesen hét bagoly alakította Harry kedvenc madarát, Hedwiget.
• Hagrid kunyhója létező hely volt, majd a forgatás befejeztével lebontották, nehogy a rajongók ellepjék.
• A Titkok Kamrája jelenetéhez – amikor Harry odadobja a fél pár zokniját Dobbynak – a megformáló színésznek le kellett borotválnia az egyik lábát.
• A filmsorozaton négy rendező, öt producer és két forgatókönyvíró dolgozott, hogy megfelelően vászonra kerülhessenenek a könyvek.

LSzimonetta

Forrás: magyar wikipédia, blikk.hu, promotions.hu, index.hu, jateksziget.hu

2023.05.02