Félj bátran!

Al Ghaoui Hesna a győri könyvtárban – Bári Edit írása

al-ghaoui-hesna-gyori-konyvtar

Al Ghaoui Hesna haditudósító, újságíró, televíziós személyiség, könyvszerző volt a vendége a „Fontos vagy” című rendezvénysorozatnak 2023. április 27-én a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtárának rendezvénytermében. A beszélgetőtárs, az est moderátora szerepét Fehér Gábor töltötte be.

Al Ghaoui Hesna 1978-ban született, édesanyja magyar, édesapja szír származású. A jogi diploma megszerzése után a Népszabadságban jelent meg egy novellája, ahol 1998-ban külpolitikai újságíróként kezdett dolgozni. Később a Magyar Televízió riportere lett, és gyakorta láthattuk őt az MTV Híradójában és a Panoráma című műsorban. Családi kötődése és nyelvtudása miatt érdeklődése elsősorban a Közel-Keletre terjedt ki, s noha nem vallotta magát haditudósítónak, beszámolóinak helyszínei többnyire háborús vagy konfliktuszónákra estek. Dokumentumfilmeket készített, majd 2010-ben megjelent a Háborúk földjén című riportkönyve. Felfigyelt a félelem fizikai és pszichés hatásaira, így alaposabban kezdett foglalkozni a témával, és 2017-ben könyvet írt Félj bátran címmel.

Félni ciki, tök gáz, sőt gyávaság – ezért mindig erősnek, bátornak próbáljuk mutatni magunkat, holott egész életünket végigkíséri a félelem. Gyakorlatilag egész kicsi korban elkezdődik, hiszen félünk egy-egy dolgozatírástól, vizsgától, izgulunk, stresszelünk az élet megannyi elénk sodort problémáitól, konfliktusaitól. Vajon a félelmet, vagy akár a saját démonainkat el tudjuk-e fogadni, képesek vagyunk-e bátran szembenézni velük, beleállni a helyzetekbe, és arra gondolni, mit tanulhatok, hogyan építkezhetek a saját félelmeimből? Megszerethetjük-e a félelmet annyira, hogy nem ellenségként, az életünk megkeserítőjeként, hanem tanítóként gondolunk rá?

Hesna szerint igen.

al-ghaoui-hesna-gyori-konyvtar

A szerzőnő a beszélgetés során – de a könyvében is – számos történetet mesélt tragédiákat átélt, veszteségekkel küzdő, poszttraumás stresszel küzdő emberekről, akik ezekből a helyzetekből megerősödve kerültek ki. Elgondolkodtató, megható, torokszorító történeteket hallottunk, amelyek paradox módon valami magasztos és felemelő csodálattal töltötték el a hallgatóságot.

Hesna beszélt a saját félelmeiről is, hiszen életet veszélyeztető környezetben töltött majd 10 évet, és nem véletlen, hogy oly sokan tették fel neki a kérdést: Nem szokott félni?De igen, mert miért is gondolják az emberek, hogy nem szoktam?” – válaszolta.

Félni rossz, nyomasztó érzés, ám a félelmet nem elnyomni, hanem átalakítani kell tudatosság, beszélgetések, gyakorlatok, némi önismeret segítségével. Ezzel a témával a 2018-ban megjelent Holli, a hős és folytatása, a Soha ne add fel (2021) című mesekönyveiben a gyermekeket is megszólította.

Al Ghaoui Hesna szórakoztatóan, lebilincselően beszélt erről a nehéz témáról, ötvözve személyes vagy riportalanyok által átélt történetekkel, idézetekkel. „Nem az számít, hogy mi történt, hanem az, ahogy reagálsz rá.” Igazi útravaló mondat.

al-ghaoui-hesna-gyori-konyvtar

A hallgatóság talán kavargó gondolatokkal, de gazdagodva, a félelem fiziológiáját megismerve hagyhatta el a rendezvényt. Az előadás végén cikázó gondolatfoszlányokkal, koncepció nélkül távoztam saját magam is, és lám, azonnal elfogott a félelem, hogyan fogom tudni egy írásban összeszedni azt a sok-sok mindent, amit megtapasztaltam. De bátran beleálltam a történetbe, hiszen mégiscsak most tanultam meg, hogyan kell legyőzni saját magunkat.

A program a TOP-6.9.2-16-GY1-2018-00001 „A helyi identitás és kohézió erősítése Győr városában” című projekt keretében valósult meg.

Bári Edit
Fotók: Pozsgai Krisztina

2023.05.01