Éljük át együtt a színház csodáját!

A 2023/24-es évad bemutatói a Győri Nemzeti Színházban – Szabados Éva tudósítása

gyori-nemzeti-szinhaz-evad-sajtotaj

A derűre helyezi a hangsúlyt a Győri Nemzeti Színház társulata, mint megtudhattuk a következő, 2023/24-es évad bemutatóiról szóló április 26-i sajtótájékoztatón dr. Bakos-Kiss Gábor igazgatótól. 

A rendezvényen elsőként dr. Perger Elza, Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere köszöntötte a jelenlévőket, méltatva a színház minőségi és szerethető előadásait. Kiemelte, hogy a társulat kitartásának, a pozitív gondolkodásnak és a csapatmunkának köszönhetően a nehézségek ellenére elérték a kitűzött célokat. Köszönetét fejezte ki a művészek és az intézmény minden dolgozója felé ezért a helytállásért. A következő évad igényes kínálatában kiemelt szerepet játszik majd a jókedv, ami segíthet hátunk mögött hagyni az elmúlt három év szorongásait, megpróbáltatásait. Perger Elza reményét fejezte ki, hogy a jövőben azok is ellátogatnak majd az előadásokra, akik a COVID időszak óta távol tartották magukat a közösségi programoktól, hiszen a város vezetése és a kulturális intézmények mindent megtesznek a nézők biztonságáért.

Velekei László, a Győri Balett igazgatója Woody Allent idézve vezette fel a következő évadot, amelyet most nem a kísérletezésnek szentelnek: „A klasszikusok jellemzője, hogy ezerszer olvassa őket az ember, és mindig talál bennük valami újat.A skarlát betűt, Nathaniel Hawthorne nagy sikerű regényének adaptációját fogják újra műsorra tűzni, amely a szentség és álszentség, a bűnbeesés és a megtisztulás története. A súlyos témát feldolgozó, kétfelvonásos, cselekményes táncdrámát sokan szerették volna újra színpadon látni. Velekei László elárulta, hogy az újragondolt darab több ponton fog reagálni a jelenre.

Dr. Bakos-Kiss Gábor igazgató, miután az előző időszak rugalmasságot igénylő nehézségeiről beszélt, például, hogy a színház épületén kívül kellett megtartani az előadásaikat, vagy hogy 8-9 alkalommal szabták át a műsortervet, színészkollégáival áttekintette az új évadot. Kiemelte, hogy szeretnének külön figyelmet fordítani a bérletesek igényeire, hiszen ők adják a közönség gerincét. Ennek jegyében a következő időszakban azon fognak dolgozni, hogy a nézőknek ne kelljen kompromisszumokat kötniük, és hogy a társulat minden előadást a színház épületében tarthasson meg.

gyori-nemzeti-szinhaz-evad-sajtotaj

Az első bemutatóról, amely szeptember 15-én A helység kalapácsa című vígopera lesz, dr. Vadász Dániel, a Co-Opera igazgatója beszélt. Már 2017 óta tart és az évek alatt egyre szorosabbra fűződött az együttműködés a Co-Opera és a Győri Nemzeti Színház között. A következő produkció különleges lesz, hiszen kapcsolódik a Petőfi 200 emlékévhez. „A kultúrának olyan szentélynek kell lennie, ahová mezítláb is be lehet menni” ‒ vallotta Petőfi Sándor, aki azért írta A helység kalapácsát, hogy mindenkihez eljutassa a színházat. Az opera azonban ma inkább a magaskultúra része, kevesek szórakozása. Ezt az ellentmondást Kovács Adrián zeneszerző nagyon mai zenei szövete oldja fel. Másrészt Zakariás Zalán rendező és Bereczki Ágota dramaturg színházi formanyelve is azt a célt szolgálja majd, hogy az előadás olyanokat is megszólíthasson, akik eddig egyáltalán nem érezték magukénak az opera műfaját. A produkció zenei vezetője Silló István lesz, a főszerepben pedig Molnár Leventét láthatja majd a közönség.

A következő premier október 6-án az Ármány és szerelem lesz. Friedrich Schiller romantikus drámáját az ukrán Ivan Urivsky rendezi, akit a 10. Színházi Olimpia díszelőadása kapcsán ismerhetett meg a magyar közönség. A darab főszerepeit többek között Juhász Jázmin és Hajdu Tibor formálja majd meg, Agócs Judit Lady Milford figuráját fogja életre kelteni. November végén a Buborékok kerül színre Kubik Anna és Csankó Zoltán főszereplésével. Csiky Gergely keserédes humorral áthatott vígjátéka erősen reflektál saját korunkra, fellebbentve a fátylat az álszent világ furcsaságairól. A legjobb szórakozás pedig az, ha önmagunkon nevethetünk. Az ígéretes előadás rendezője Bakos-Kiss Gábor lesz.

Decemberben az elmúlt évek hagyományához híven egy zenés, ifjúsági produkció következik majd. A Valahol Európában című musicalt Bozsik Yvette fogja rendezi. Épp húsz évvel ezelőtt már hallhatta felcsendülni a győri közönség Dés László és Nemes István gyönyörű dalait. Hosszú szerepét akkor Nagy Balázs formálta meg, akit most Simon Péterként láthatnak viszont. A filmadaptáció a színház egykori igazgatója, Korcsmáros György írói örökségét is őrzi. A képtelen királyság című „zenés tévelygés Velencében” Szerb Antal VII. Olivér című kisregényét dolgozza fel. A témája örök: az ember boldogságkeresése. A remek vígjáték egy olyan királyról szól, aki megunja a sok korlátot, ami őt a közönséges halandóktól elválasztja, és forradalmat szervez saját maga ellen. A darab rendezője Zakariás Zalán.

gyori-nemzeti-szinhaz-evad-sajtotaj

A következő bemutató május 10-én A Riviéra vadorzói című musical-komédia lesz. A Kecskemétről is hűségesen visszajáró Járai Máté azt a szerepet játszhatja majd el, amit évtizedekkel ezelőtt álmodott meg számára a felesége. A sokféle stílust ötvöző, látványos, fordulatokban gazdag és humoros történet kiváló zenével fűszerezve bizonyára elnyeri majd a győriek tetszését is. Ray Cooney bohózatával folytatódik a bemutatók sora. A Pénz az égből azt az abszurditást mutatja meg, amit a hirtelen ölébe pottyant vagyon hozhat az ember életébe. A főszerepekben Szina Kingát és Bródy Norbertet láthatják majd.

A Padlászínházi premier Mrozek Strip-tease című drámája lesz, amely azt a problémát feszegeti, hogy két felnőtt férfi miért engedi ki a kezéből sorsának irányítását. Az abszurd darabot Zakariás Zalán viszi színre Sárközi József és Fejszés Attila főszereplésével. Egy előbemutatót is tervez a társulat. Az idén 80 éves Bende Ildikót, valamint Maszlay Istvánt és Rupnik Károlyt láthatjuk majd a Hárman a padon című életszeretetet sugárzó színműben.

Bakos-Kiss Gábor megígérte, hogy igyekeznek műsoron tartani a közönség által megszeretett produkciókat, amelyekről szintén olvashatnak a színház műsorfüzetében. A Sulibérletes előadások is folytatódnak. A Pincérfrakk utcai cicák című Kormos István mesét Szabó Sebestyén László fogja rendezni. A Virtuália című előadás alkotói csapata: Hedry Mária, Bereczki Ágota és Móczár Bence. Kszel Attila Tűzön-vizen át című rendezésével Petőfi Sándorra emlékeznek majd. A Középsuli bérlet azt a korosztályt szeretné a színházba csalogatni, akik a legkisebb arányban képviseltetik magukat. Ugyanakkor az oktatást is szeretné megtámogatni a szórakoztató formában feldolgozott, színpadra alkalmazott irodalommal. A társulatnak emellett lesznek olyan bemutatói is, amelyek nincsenek benne a füzetben, például iskolai, tantermi előadások a Déryné program keretében.

A sajtótájékoztató végén elhangzott fontos információ, hogy a bérletek megújítása április 28-ától kezdődik és május 31-ig tart. Az új bérletvásárlókat június 2-ától várják.

Szabados Éva
Fotók: Vas Balázs

2023.04.27