Petőfi máskép(p)

A kiállítás megnyitóján jártunk – SzaSzi tudósítása

petofi-maskepp

Izgalmas élmény vár azokra, akik a Triangulum Galériában 2023. április 26. és május 21. között felkeresik a Petőfi máskép(p) című kiállítást, a diákok szemén át láthatják költőgéniuszunk alakját, világát. A megnyitóján jártunk.

A sokszínű alkotások a Győri Egyházmegye és a Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda képzőművészeti pályázata felhívására születtek meg. Az egyházmegye katolikus iskoláinak tanulói két korcsoportban nevezhettek a művészeti derbire. A felsősöket a Füstbement terv vagy Az alföld című versek illusztrálására buzdították. A fiatal alkotók kreatívan idézik ezt a világot, jól jelezve, hogy átélték, átérezték a költő gondolatait, megértették a szülőföldhöz, az otthonhoz fűződő érzéseit.

A gimnazisták, akik már számos festményen, képen találkozhattak Petőfi portréjával, és ismerik a róla készült dagerrotípiát is, újraalkothatták arcvonásait, de másképp. Így készült el róla például egy 21. századi Instagram-profil, vagy jelent meg portréja a magyar kártya lapjain, de volt, aki az impresszionisták epigonjaként pontokból, vonalakból vagy a kubisták látásmódjában mutatja meg őt. Találkozhatunk a költő vonásaival fauve és pop art stílusban, de még futurisztikus android formájában is, illetve tárgykollázsként, térbeli síkokra bontva. Egytől egyig izgalmas és különleges alkotások, amelyek jól tükrözik, hogy az ifjú művészek átéléssel, szárnyaló fantáziával, de tisztelettel közelítettek a feladathoz és Petőfi emlékéhez.

Szakértő zsűri véleményezte az öt katolikus iskolából beérkezett félszáz alkotást, a díjazott műveket Milu Milanovich Ildikó képzőművész, a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakgimnázium és Kollégium tanára és dr. Pápai Emese művészettörténész, a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum főmuzeológusa választotta ki.

Az egyházmegye katolikus iskolái számára irodalmi csapatversenyt is rendeztek az 5. és 6. évfolyamos diákok csapatai számára.

petofi-maskepp

A megnyitóünnepség vendégeit Pezenhofferné Molnár Edina iskolaigazgató köszöntötte. Kiemelte a rendezvényhez kapcsolódva oroszlánrészt vállaló kollégákat, a képzőművészeti verseny kurátoraként Pintérné Gergics Ágnest, az irodalmi vetélkedő lebonyolításában Jakab Gábort, megköszönte a sok-sok egyéb segítő munkáját is.

A Szent László Látogatóközpont részéről dr. Cseh Sándor, a Győri Egyházmegye Püspöki Vagyonkezelő igazgatója ünnepi beszédében tartalmas, összegző, figyelemfelkeltő gondolatokat közölt Petőfiről, kicsit „másképp” méltatva őt, mint ahogy azt a diákok a tanórán megszokhatták. „A kétszáz éve született Petőfi Sándor műveit oly sokszor ismételten olvassuk, ismételten tanulmányozzuk, azért, hogy minél jobban megismerjük, azaz felismerjük őt. Minden nemzetnek vannak nagyjai, ő a mi géniuszunk, s ha a géniuszok műveit megértjük, közelebb jutunk ahhoz az értékrendszerhez, amely a teremtett világot jellemzi. Petőfinek kultusza van, s a közgondolkodás hozzá köti a hazáról, a nemzetről, az emberiségről, a szabadságról, a szerelemről, a szülők szeretetéről kialakított érzelmeinket. Első költeménye 1842-ben jelent meg, s az 1849-ben bekövetkező haláláig 850 verset írt. Ezenkívül regényt, elbeszélő költeményt is írt, közben lapokat szerkesztett, és közel ezer cikke jelent meg. Gyermekkorában gyakran költöztek, ezért tíz iskolába járt, fiatalkori vándorútjai során hatezer kilométert tett meg szekéren és gyalog. Eljutott Székelyföldtől Pozsonyig, járt Győrben is, a Tejfölös közben szállt meg. Bejárta az országot, és óriási életművet alkotott. A János vitézt hat nap alatt írta. Kimagasló munkabírás és teljesítmény jellemezte, a népiességet és a műveltséget jól össze tudta kapcsolni műveiben. Sokat adott a hírnevére, ha úgy tetszik, médiastratégiát alakított ki maga körül” – hangsúlyozta dr. Cseh Sándor a poéta hatalmas emberi teljesítményét, zsenijét.

A műsorban a Prohászka-iskola kórusa két Petőfi-átirattal emelte az ünnep fényét, majd a versenyzők átvehették a megérdemelt díjakat.

A Petőfi máskép(p) című kiállítás ingyenesen megtekinthető április 26. és május 21. között, minden nap 10-től 18 óráig a Triangulum Galériában.

SzaSzi
Fotók: Vas Balázs

2023.04.27