Cseh Tamás-kiállítás nyílt a Petőfi Irodalmi Múzeumban


cseh-tamas-kiallitas-pim

Helyzetjelentések címmel emlékezik a nyolcvan éve született Cseh Tamásra a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) április 25-től látható kiállítása.

Egy hagyatékból akkor lesz örökség, ha kiállítást kap egy múzeumban – emlékeztetett a tárlat megnyitóján a PIM főigazgatója. Demeter Szilárd (a lenti képen középen) kiemelte: az emlékkiállítás különlegessége, hogy társkurátorai, Cseh Bori és Csengey Balázs Cseh Tamás, illetve a dalszerző-énekes egyik alkotótársa, Csengey Dénes költő, író gyermekei, akik ritka alázattal és odafigyeléssel fordultak szüleik életműve felé.

cseh-tamas-kiallitas-pim

Bérczes László rendező (a lenti képen balra), a Cseh Tamás-beszélgetőkönyv szerzője hangsúlyozta, hogy Cseh Tamás életművének kulcsfogalma a szabadság. Hozzátette, a PIM kiállítása nem elégszik meg nagy szavakkal, ehelyett tárgyszerűen végigvezeti a látogatót a dalszerző munkásságán.

A kurátorok „fantasztikus kincseket” találtak: olyan írásokat, rajzokat, fotókat és tárgyakat, amelyeknek múltja van – hívta fel a figyelmet Bérczes László többek között Cseh Tamás lengyel autóstoppos igazolványára, Baksa-Soós Jánostól kapott gitárjára, íróasztalán őrzött személyes tárgyaira, valamint a fotókon elkapott számtalan személyes pillanatra. Akárhová néz a látogató a kiállításban, Cseh Tamással találkozik – hangsúlyozta.

cseh-tamas-kiallitas-pim

Csengey Balázs a tárlat címéről elmondta, hogy a hetvenes években Cseh Tamás és Bereményi Géza is gyakran helyzetjelentésekként hivatkoztak közös dalaikra. A kiállítás célja, hogy bemutassa, hogyan „jött elő” a rajztanárként indult Cseh Tamás életében a dal műfaja, hogy kik „lökdösték” a színpad felé már Bereményi Gézával való találkozása előtt, és hogy miként bontakozott ki az életmű. Mindehhez a kiindulási alap Cseh Tamás hagyatéka volt – közölte Csengey Balázs, hozzátéve azonban: a dalszerzőről szóló kiállításban természetesen multimédiás egységekből sem lesz hiány.

A Petőfi Irodalmi Múzeum Cseh Tamás-kiállítása 2024. január 28-ig látogatható.

MTI Fotók: Kovács Tamás
Forrás: MTI

2023.04.30